5 τρόποι για να απαλλαγείς από τη λιπαρότητα στο δέρμα

14.06.2021
5 τρόποι για να απαλλαγείς από τη λιπαρότητα στο δέρμα
Η ενυδάτωση είναι η αρχή και το τέλος, υποστηρίζουν πολλοί αναφερόμενοι στη φροντίδα του δέρματος. Πέρα από τα άπειρα οφέλη που προσφέρει σε κοινά προβλήματα όπως στη γήρανση και στην ακμή, η ενυδάτωση είναι αυτή που αναδεικνύει τη δροσερή λάμψη που όλες ονειρευόμαστε. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά: το πολύ λιπαρό δέρμα, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, μπορεί να το αισθάνεσαι σαν έναν πεισματάρη εχθρό που επιμένει ανεξάρτητα από ότι και αν κάνεις.

Υπάρχουν, ωστόσο και εξωτερικές πηγές που μπορούν να βλάψουν ακόμα και να επιδεινώσουν το λιπαρό δέρμα. «Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή ελαίου», λέει στο Womens Health Mag η δερματολόγος Dendy Engelman. «Χρησιμοποιώντας πολύ βαριά προϊόντα ή προϊόντα που απογυμνώνουν το δέρμα από τα φυσικά έλαιά του, μπορεί να προκληθεί υπερδραστηριότητα παραγωγής ελαίου». Και ενώ μπορεί να μην είναι δυνατό να απαλλαγείς πλήρως από το λιπαρό δέρμα, ειδικά αν συμβαίνει φυσικά, με ορισμένες αλλαγές στη φροντίδα του δέρματος και τον τρόπο ζωής, θα μπορέσεις τουλάχιστον να το ελέγξεις. Διάβασε παρακάτω κάποιους τρόπους βελτίωσης και διαχείρισης του λιπαρού δέρματος.

Καθάρισε το τακτικά και σχολαστικά

Ο καθαρισμός του δέρματός σου κάθε πρωί και βράδυ είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τη βρωμιά και τα βακτήρια, αλλά είναι επίσης ένα ουσιαστικό βήμα για τη στόχευση της συγκέντρωσης ελαίου. Η Dr. Engelman συνιστά για καθαρισμό ένα προιόν με έλαιο, πρώτα για να καθαρίσει και να θρέψει το δέρμα με τα υγιή έλαια που χρειάζεται για να ισορροπήσει. Μετά από αυτό, χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό απολέπισης ή καθαριστικό αφρό.

Η πιο εύκολη μάσκα για λιπαρό δέρμα που μπορείς να φτιάξεις με υλικά από την κουζίνα σου

Ενσωμάτωσε το σαλικυλικό οξύ στη ρουτίνα σου

Ένα συστατικό που προορίζεται για τη μείωση της παραγωγής ελαίου σε επιρρεπές σε ακμή δέρμα, είναι το σαλικυλικό οξύ και μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. «Το σαλικυλικό οξύ είναι διαλυτό στο λάδι και μπορεί να διεισδύσει στους πόρους για να μαλακώσει απαλά και να αφαιρέσει το υπερβολικό σμήγμα», εξηγεί η Αμερικανίδα δερματολόγος Hadley King. Επίλεξε απαλά προϊόντα, όπως καθαριστικά με βάση το σαλικυλικό οξύ ή ελαφριά απολεπιστικά.

Διασφάλισε την ενυδάτωση με μια ενυδατική κρέμα

«Αν και μπορεί να φαίνεται παράλογο, το στέγνωμα του λιπαρού δέρματος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής ελαίου», εξηγεί η Dr. Engelman. Για να διατηρήσεις άθικτο το φράγμα υγρασίας του δέρματος, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σου με μια ενυδατική κρέμα. «Τα ενυδατικά τζελ μπορούν επίσης να είναι μια ωραία εναλλακτική λύση για τους λιπαρούς τύπους δέρματος», συμπληρώνει.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Είναι μια ιστορία που κρατάει χρόνια, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ έχει πραγματικά βαθιά επίδραση στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της λιπαρότητάς του. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αδένων ελαίου, γεγονός που τελικά αυξάνει τους πόρους και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ελαίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τα αγαπημένα σου κοκτέιλ ή τις εβδομαδιαίες νύχτες κρασιού με τις φίλες σου, αλλά η αυτοσυγκράτηση είναι ο φίλος του δέρματός σου.

Οι τροφές που ίσως ευθύνονται για τη λιπαρή σου επιδερμίδα

Μείωσε το άγχος

Ενώ το να μειώσεις το άγχος από τη ζωή σου είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, κάτι τέτοιο θα αποκόμιζε σοβαρά οφέλη και για το δέρμα σου. «Τα κύτταρα που παράγουν σμήγμα έχουν υποδοχείς για ορμόνες του στρες», λέει η Dr. Engelman. «Και οι ορμόνες του στρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του σεξ, οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσουν την παραγωγή σμήγματος».