Το πιο βασικό συστατικό για την αύξηση παραγωγής κολλαγόνων και ελαστίνης του δέρματος

28.12.2020
Το πιο βασικό συστατικό για την αύξηση παραγωγής κολλαγόνων και ελαστίνης του δέρματος
Πώς να πετύχεις την πολυπόθητη λάψη της επιδερμίδας

Ας θυμηθούμε κάποιες βασικές πληροφορίες βιολογίας: Θυμάσαι ότι τα μιτοχόνδρια είναι η δύναμη του κυττάρου και τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών; Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο τύποι πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματός μας. Αλλά όταν σκεφτόμαστε την επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης (η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των σημείων γήρανσης όπως τις ρυτίδες, η προσοχή μας στρέφεται σχεδόν αμέσως σε συστατικά όπως η ρετινόλη και τα χημικά απολεπιστικά.

Δες και αυτό: Η κατάλληλη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, ανάλογα με τον τύπο δέρματος σου

Ποιο είναι λοιπόν το πιο συχνά παραμελημένο συστατικό φροντίδας του δέρματος που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη στο δέρμα; Τα πεπτίδια.

Τα πεπτίδια είναι αμινοξέα που συναντιούνται φυσικά στο δέρμα μας. Η Dr. Ellen Marmur, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιδρύτρια της MMSkincare, λέει: "Σκέψου τα πεπτίδια σαν γράμματα της αλφαβήτου. Τα γράμματα δημιουργούν λέξεις. Τα πεπτίδια παράγουν πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που σημαίνει ότι αυτές οι μικρές αλυσίδες αμινοξέων αποτελούν τη βάση για δύο βασικά μόρια στο δέρμα. Όταν μας λείπει κολλαγόνο ή ελαστίνη, το δέρμα μας μπορεί να γίνει πιο στεγνό, λιγότερο σφριγηλό και πιο ευαίσθητο σε ζητήματα ρυτίδων ή υφής.

Τι άλλο κάνουν τα πεπτίδια στο δέρμα μας; Η Marmur λέει: "Τα πεπτίδια ενημερώνουν το δέρμα για να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία κάνουν πολύ περισσότερα για το δέρμα από το να αποτρέψουν τη δημιουργία ρυτίδων. Ενισχύουν το φράγμα του δέρματος, προστατεύοντας το από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι ακτίνες UV, τη ρύπανση και μικροβιακούς οργανισμούς.

Είτε είσαι νέα είτε μεγαλύτερη, είναι καλό να ενσωματώσεις προϊόντα πεπτιδίων στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Η Marmur εξηγεί: "Τα πεπτίδια είναι υπέροχα για το ώριμο δέρμα, καθώς όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι ενσωμάτωσης πεπτιδίων στις ρουτίνες μας; Η Marmur συνιστά την αναζήτηση ορών και ενυδατικών που περιέχουν πεπτίδια. Τα πεπτίδια εμφανίζονται φυσικά στο δέρμα, επομένως δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που τα περιέχουν. Ωστόσο, όπως πρέπει να κάνουμε με οποιοδήποτε νέο προϊόν, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει 24ωρη δοκιμή είτε στο λαιμό σου είτε στο πίσω μέρος του χεριού σου για να ελέγξεις εάν είσαι αλλεργική στο προϊόν. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγεις όταν χρησιμοποιείς πεπτίδια. "Τα AHAs κάνουν τα πεπτίδια πιο αδύναμα", λέει η Marmur, οπότε απόφυγε συστατικά όπως γαλακτικό, γλυκολικό ή μανδελικό οξύ στην καθημερινή σου ρουτίνα.