Εσύ ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ υγρασίας και ενυδάτωσης;

18.08.2020
Εσύ ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ υγρασίας και ενυδάτωσης;
Γνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες του δέρματος σου;

Περπατώντας στους διαδρόμους των καταστημάτων με προϊόντα ομορφιάς και κοιτάζοντας τα προφίλ μερικών από τις πιο διάσημες μάρκες, θα συναντήσεις σίγουρα δύο λέξεις: ενυδάτωση και υγρασία. Πολλές φορές, χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις εναλλάξ χωρίς να κατανοούμε τους σωστούς ορισμούς τους σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του δέρματος.

Δες και αυτό: Πώς να προστατεύσεις το δέρμα σου από την ακμή και τους ερεθισμούς που προκαλούνται από τη μάσκα

Η πιστοποιημένη δερματολόγος Annie Gonzalez μοιράζεται τις δικές της γνώσεις για να καταλάβουμε καλύτερα τη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών όρων.

Όπως εξηγεί η Dr. Gonzalez, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τη διαφορά μεταξύ ενός υγραντικού και ενός αποφρακτικού συστατικού, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στα διάφορα προϊόντα. "Τα υγραντικά, που ενυδατώνουν το δέρμα, τραβούν νερό στο δέρμα μέσα από το σώμα ή το περιβάλλον. Τα ενυδατικά σφραγίζουν στο νερό και βοηθούν στην ενίσχυση των λειτουργιών του δέρματος. Η λέξη "ενυδάτωση" δείχνει ότι ένα συστατικό είναι ένα υγραντικό, ενώ η "υγρασία" υποδηλώνει ότι ένα συστατικό είναι αποφρακτικό.

Αυτό το είδες; Κάνει καλό στην ακμή ο ήλιος ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο;

Αν και είναι διαφορετικά, σκέψου ότι αυτοί οι δύο τύποι προϊόντων λειτουργούν ομαδικά για να προσφέρουν απαλό, ελαστικό, προστατευμένο δέρμα. Προϊόντα όπως το τόνερ και οι υδαροί οροί εμπίπτουν στην κατηγορία ενός ενυδατικού υγραντικού, ενώ τα έλαια προσώπου και οι κρεμώδεις ενυδατικές κρέμες εμπίπτουν στην κατηγορία ενός ενυδατικού αποφρακτικού.

Πώς καθορίζει κανείς όμως εάν χρειάζεται ενυδάτωση ή υγρασία από τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος; Εν ολίγοις, όλοι χρειαζόμαστε και τους δύο τύπους προϊόντων για να διασφαλίσουμε ότι ο φραγμός των λιπιδίων του δέρματος λειτουργεί σωστά. Εάν το δέρμα σου είναι στεγνό, σημαίνει ότι δεν έχει λιπαρότητα, οπότε η λύση θα ήταν μια ενυδατική κρέμα. Εάν το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο, που σημαίνει ότι στερείται νερού, χρειάζεσαι ενυδάτωση.

Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις εάν το δέρμα σου είναι ξηρό ή αφυδατωμένο είναι να εξετάσεις την υφή του. Το αφυδατωμένο δέρμα τείνει να φαίνεται θαμπό και να είναι σφιχτό, ενώ το ξηρό δέρμα συχνά παράγει νιφάδες, είναι σπασμένο και κόκκινο. Εάν το δέρμα σου φαίνεται ξηρό, επίλεξε μια ενυδατική κρέμα με περισσότερα υγραντικά συστατικά. Εάν το δέρμα σου εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης, προτίμησε ορούς με υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη και κεραμίδια.