Κάνει καλό στην ακμή ο ήλιος ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο;

01.08.2020
Κάνει καλό στην ακμή ο ήλιος ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο;
Ενώ τα αρχικά ταξιδιωτικά σου σχέδια ενδέχεται να έχουν μπει σε αναμονή φέτος, οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν περισσότερα οφέλη ομορφιάς από ότι μπορείς να χωρέσεις σε μια τσάντα παραλίας. Τα salty hair λουκ της θάλασσας, μια απαλή λάμψη και, σύμφωνα με πολλές γυναίκες, μια πιο καθαρή επιδερμίδα, είναι καλοκαιρινά οφέλη που σχετίζονται με την ηλιοθεραπεία. Όσον αφορά το τελευταίο, όμως, τι συμβαίνει πραγματικά; Βοηθά ο ήλιος να ξεφορτωθείς την ακμή; Ή μήπως η επιδερμίδα σου ηρέμησε μετά τις διακοπές επειδή μειώθηκαν τα επίπεδα του στρες; Για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, η δερματολόγος Justine Kluk απαντά σε ερωτήματα που αξίζει να διαβάσεις.

Βοηθά ο ήλιος να καθαρίσει η ακμή;

«Ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε ότι το δέρμα τους γίνεται καλύτερο στις διακοπές και αυτό μπορεί να ισχύει. Ίσως κάτι συμβαίνει με την έκθεση στον ήλιο που, όμως, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη», λέει η Dr Kluk στο Harper’s Bazaar.

Διάβασε και αυτό: Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο και πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένα κύματα φωτός - όπως το μπλε - μπορούν να βοηθήσουν στην εξολόθρευση ενός στελέχους βακτηρίων που αναπαράγει την ακμή και ότι το μπλε και το κόκκινο φως, που χρησιμοποιούνται μαζί, μπορεί να βοηθήσουν στην καταστροφή του υπερβολικού σμήγματος» (εξ ου και την αύξηση της δημοτικότητας των μασκών LED στο σπίτι).

«Ανεπίσημα, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις θεραπείες χρήσιμες, αλλά όχι όλοι. Ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι η περίπτωση που μια συγκεκριμένη συχνότητα φωτός που εκπέμπεται από τον ήλιο είναι χρήσιμη σε μερικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εξάρσεις ακμής, αλλά δεν υπάρχει επί του παρόντος επιστημονική κατανόηση αυτού του θέματος» , λέει η Δρ Kluk, προσθέτοντας ότι βλέπει εξίσου πολλούς ασθενείς που ισχυρίζονται ότι το δέρμα τους χειροτερεύει στις διακοπές.

Πώς μπορεί ο ήλιος να βοηθήσει την ακμή;

«Ένα καλοκαιρινό διάλειμμα σε χαλαρώνει από την αγχωτική ζωή σου και γνωρίζουμε ότι το δέρμα και το άγχος δεν είναι φίλοι» λέει η Dr Kluk. Επίσης, εάν μαυρίσεις, είναι πιθανό η όποια κοκκινίλα που σχετίζεται με τα σπυράκια σου να καλυφθεί, όποτε να φαίνεται ότι το δέρμα σου είναι πιο καθαρό, ακόμα κι αν δεν είναι».

H άλλη όψη; «Εάν χρησιμοποιείς αντηλιακές κρέμες, πολύ βαριές για το δέρμα και δεν τις έχεις συνηθίσει, το δέρμα σου μπορεί να φουντώνει», λέει η Dr Kluk. (Σημείωση: δοκίμασε ένα ανόργανο αντηλιακό αν με τη λευκή παχύρευστη κρέμα βγάζεις σπυράκια).

Το πρόβλημα με τον ήλιο είναι αν αξίζει να εκτίθεσαι, ελπίζοντας ότι τα σπυράκια σου θα εξαφανιστούν ούτως ή άλλως. Προφανώς όχι.

«Γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι η έκθεση στον υπερβολικό ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και γήρανσης, οπότε δεν συνιστώ στους ανθρώπους να το κάνουν», λέει η δερματολόγος.

Ακόμα και ένα μαύρισμα υποδηλώνει ότι το δέρμα σου έχει υποστεί ελαφρά ζημιά. Το να απολαμβάνεις τις ζεστές ακτίνες του ηλίου μπορεί να είναι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής αλλά βάλε το αντηλιακό σου (κατά προτίμηση με 50 δείκτη προστασίας) και απόφυγε την έκθεση το μεσημέρι.