Φάκελος αντηλιακά: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

20.07.2020
Φάκελος αντηλιακά: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Το SPF όχι μόνο προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά και είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα αντιγήρανσης που μπορείς να αγοράσεις. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ερώτηση για το εάν είναι καλύτερη η φυσική/ανόργανη σύνθεση ή η χημική/οργανική, η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εάν οι χημικές ή οι φυσικές αντηλιακές φόρμουλες είναι καλύτερες για εσένα, ωστόσο όλες έχουμε μια άποψη για το τι πρέπει να φοράμε στο δέρμα μας. Eν κατακλείδι: «Πιστεύω ότι και οι δύο τύποι είναι ασφαλείς στη χρήση, αλλά για να είναι το αντηλιακό πιο αποτελεσματικό, απλά πρέπει να φοράς ένα από αυτά», λέει στο womenshealthmag η Marina Peredo, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα φυσικά αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Τα αντηλιακά ανόργανων συστατικών θεωρούνται φυσικοί αναστολείς (αναζήτησε στα συστατικά: οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) επειδή κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες», λέει η Jacqueline Berliner, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Ενώ τα χημικά αντηλιακά είναι μόρια που βυθίζονται στο δέρμα για να απορροφήσουν τις υπεριώδεις ακτίνες, μετατρέποντας την ενέργεια σε θερμότητα που στη συνέχεια διαλύεται». Η Peredo λέει «σκέψου το χημικό αντηλιακό σαν σφουγγάρι. Απορροφά τις ακτίνες του ήλιου προτού βλάψουν το δέρμα».

Τα φυσικά αντηλιακά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από τα χημικά.

Ενώ και τα δύο προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, το χημικό και το φυσικό SPF διαφέρουν ως προς το πόσο θα διαρκέσει η προστασία τους. «Οι χημικοί αποκλειστές τείνουν να αποδομούνται γρηγορότερα όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με τους φυσικούς αποκλειστές», εξηγεί η δερματολόγος Ted Lain. «Ωστόσο, πολλά αντηλιακά έχουν πλέον σταθεροποιητικά συστατικά για να το αντισταθμίσουν».

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επιλογή σου είναι το πόσο γρήγορα τα φυσικά και χημικά SPF αρχίζουν να λειτουργούν. Δεδομένου ότι τα φυσικά αντηλιακά έχουν ενεργά συστατικά, παρέχουν άμεση προστασία ενώ με τα χημικά αντηλιακά πρέπει να περιμένεις 20 έως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δερματολόγο Ted Lain, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά την προστασία, δεν είναι ο τύπος αντηλιακού που επιλέγεις, αλλά ο βαθμός του SPF.

Οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος ίσως προτιμούν φυσικά αντηλιακά.

«Οι φυσικές φόρμουλες απαιτούν λιγότερα συστατικά για να επιτύχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τους χημικούς αποκλειστές», λέει ο Dr. Lain. Η πιο μικρή λίστα συστατικών σημαίνει λιγότερο κίνδυνο ερεθισμού. Τα φυσικά αντηλιακά είναι επίσης καλύτερη επιλογή για όποιον έχει ευαισθησία στη ζέστη και εμφανίζει δερματικές διαταραχές όπως το μέλασμα, καθώς, σύμφωνα με τον Dr. Lain, σε εμποδίζουν να απορροφήσεις τις ακτίνες του ήλιου, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής θερμότητας.

Ωστόσο, όποια θέλει να παίξει μπιτς βόλεϊ που προκαλεί ιδρώτα ή να κολυμπήσει στη θάλασσα, μπορεί να θέλει να βασιστεί σε ένα χημικό αντηλιακό.

Τα φυσικά και χημικά αντηλιακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί.

«Τα πιο σταθερά αντηλιακά με ευρεία κάλυψη εκμεταλλεύονται τα οφέλη και των δύο τύπων συστατικών», επιβεβαιώνει ο Dr. Lain. Και εφ 'όσον εφαρμόζεις αρκετό προϊόν στο πρόσωπό σου και στο σώμα σου κάθε δύο ώρες, θα αποφύγεις τα εγκαύματα όταν θα φύγεις από την παραλία για να πας στο σπίτι σου.