Πώς δημιουργείται η κοινή ακμή και πώς θεραπεύεται - Η δερματολόγος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σου

31.05.2020
Πώς δημιουργείται η κοινή ακμή και πώς θεραπεύεται - Η δερματολόγος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σου
Η κοινή ακμή είναι από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας μιας και παρατηρείται στο 50% των νέων ατόμων 15-20 χρόνων. Περιστασιακά μπορεί να προσβάλει και τις ηλικίες των 20-35 ετών και παρουσιάζεται σε όλες τις ανθρώπινες φυλές. Εντοπίζεται στα μέρη του σώματος όπου οι σμηγματογόνοι αδένες έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα όπως είναι το πρόσωπο, το στήθος, οι ώμοι και η ράχη. Η βασική αιτία είναι άγνωστη, λέει η δερματολόγος, Ευτυχία Παπαλεξάτου Παντελάτου. Πού όμως οφείλεται; Ας δούμε τι λέει η γιατρός:

Σήμερα πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα τεσσάρων κυρίως παραγόντων σε άτομο γενετικά επιβαρυμένο :

1) Απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου λόγω διαταραχής της κερατινοποίησης της επιδερμίδας.

2) Η σμηγματόρροια που αυξάνεται στην εφηβική ηλικία.

3) Τα ανδρογόνα ( που παράγονται φυσιολογικά στους όρχεις σε μεγάλα ποσοστά και σε μικρότερα στις ωοθήκες και στα επινεφρίδια ) μπορεί να δημιουργήσουν υπερπλασία και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

4) Μικροβιακοί παράγοντες ,με κύριο εκπρόσωπο το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής.

Το εξάνθημα της ακμής αποτελείται από :

- φαγέσωρες : μικρά μελανά στίγματα

- βλατίδες : επώδυνα ερυθρά επάρματα

- φλυκταινίδια : τα οποία περιέχουν πυώδες υγρό

- οξίδια : επώδυνοι σχηματισμοί με έντονη φλεγμονή που υποχωρούν βραδύτατα ή διαπυούνται

- κύστεις που σχηματίζονται από απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου και κατακρατούν μεγάλη ποσότητα σμήγματος και κεράτινης ουσίας

- ουλές : αποτέλεσμα αποδρομής φλεγμονωδών βλαβών.

Το νόσημα της ακμής εξελίσσεται κατά τη διάρκεια πολλών ετών με εξάρσεις και υφέσεις, στους άνδρες μέχρι το 25ο έτος και στις γυναίκες ίσως και μετά το 30ό έτος λέει η γιατρός. Όταν οι βλάβες αφεθούν χωρίς θεραπεία, πολλές φορές εγκαταλείπουν αντιαισθητικές ουλές.

Υπάρχει ριζική θεραπεία; Όχι, δυστυχώς, αλλά υπάρχει βελτίωση των βλαβών σε ικανοποιητικό βαθμό και πρόληψη των ουλών. Χρειάζεται πλήρης συνεργασία του αρρώστου που πρέπει να ενημερωθεί για την αναγκαιότητα μακρόχρονης αγωγής.

Η θεραπεία διακρίνεται σε :

* Γενικά μέτρα υγιεινής που περιλαμβάνουν καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής δυο φορές την ημέρα με νερό και ειδικό σαπούνι.

* Τοπική θεραπεία σε ήπιες μορφές αρκεί, για να βελτιωθεί ο άρρωστος. Χρησιμοποιούνται το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το ρετινοϊκό οξύ και αντιβιοτικά.

* Συστηματική θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα, όπως τετρακυκλίνη, χλωροτετρακυκλίνη, οξυτετρακυκλίνη. Η λήψη γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα 3-6 μήνες. Σε πολύ βαριές μορφές κυστικής ακμής ή όταν έχουν αποτύχει τα αντιβιοτικά χορηγούνται τα ρετινοειδή. Πριν από την έναρξη θεραπείας με αντιβίωση αλλά και κατά τη διάρκεια της με ρετινοειδή γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Επίσης κατά τη λήψη ρετινοειδών, λόγω της τερατογενετικής τους δράσης στο έμβρυο, χορηγούνται αντισυλληπτικά στις έγκυες γυναίκες.

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Ευτυχία Παπαλεξάτου Παντελάτου είναι μέλος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Δερματοχειρουργικής, μέλος της Ελληνικής εταιρείας Μελέτης Μελανώματος και τ.Ιατρός του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.

Τίτλοι σπουδών - Προϋπηρεσίες: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Αθηνών 1989, Εκτέλεση υπηρεσίας υπαίθρου - Αγροτικό Ιατρείο στην Ευρυτανία 1989 - 1991, Ειδίκευση έτους παθολογίας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι 1991 - 1992, Συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Θεραπευτηρίου Υγεία 1992 - 1993, Συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Κλινικής Δραγίνη 1993 - 1998, Ειδίκευση Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός 1995 - 1998. Συμμετοχή σε 153 ιατρικά συνέδρια και σεμινάρια με αντικείμενο την Παθολογία - Ογκολογία - Δερματολογία - Δερματοχειρουργική και Παιδιατρική Δερματολογία.