H ιδανική εποχή για αισθητικές θεραπείες

20.01.2017
Πότε είναι η ιδανική εποχή για την αναζωογόνηση προσώπου με λέιζερ; Γιατί η λιποαναρρόφηση προτιμά το χειμώνα; Ποιες θεραπείες είναι «παντός καιρού»; Ετοιμάσαμε για εσάς ένα χρονοδιάγραμμα ομορφιάς έτσι ώστε το δώρο που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να γίνει όταν πρέπει και όπως πρέπει….

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Οι περιορισμένες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες κατά τους πρώτους 2 μήνες του νέου χρόνου ίσως να μας προσφέρουν την ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο με τον εαυτό μας, κάνοντας δίαιτα, πηγαίνοντας γυμναστήριο ή κάνοντας lifting! Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, ο ψυχρός καιρός είναι ιδανικός, γιατί αφενός μας κρατά ευκολότερα σπίτι διευκολύνοντας την ανάρρωση έπειτα από μια αισθητική επέμβαση, αφετέρου δε τόσο η αιμορραγία όσο και τα οιδήματα είναι αισθητά πιο περιορισμένα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή.

Τι να προγραμματίσετε:

Ρινοπλαστική: Η βελτίωση της όψης, του σχήματος και γενικότερα της εμφάνισης της μύτης είναι μεν από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις, απαιτεί ωστόσο μεγάλο σχετικά χρόνο ανάρρωσης (έως 2 εβδομάδες) πριν επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Ο ειδικός γύψινος νάρθηκας που τοποθετείται στη μύτη μετά το χειρουργείο παραμένει από 8 έως 10 μέρες. Επίσης, τα οιδήματα που σχηματίζονται στην περιοχή των κάτω βλεφάρων χρειάζονται 4-5 ημέρες για να υποχωρήσουν.

Λιποαναρρόφηση: Η κλασική επέμβαση για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους έχει πολύ καλά αποτελέσματα, απαιτεί όμως υπομονή, καθώς το τελικό αποτέλεσμα στο σώμα δεν θα φανεί πριν περάσουν 2-3 μήνες. Γι’ αυτό και ο χειμώνας θεωρείται ιδανική εποχή. Για τον έλεγχο του οιδήματος και για να βοηθηθεί το δέρμα να προσαρμοστεί καλύτερα στο καινούργιο περίγραμμά του οι γιατροί συνιστούν τη χρήση ελαστικού κορσέ ή/και καλσόν στη χειρουργημένη περιοχή για τις πρώτες εβδομάδες. Παρόλο που οι καινούργιες τεχνικές έχουν περιορίσει τη μετεγχειρητική ταλαιπωρία, είναι πολύ πιθανό να ενοχληθείτε για λίγες μέρες με πόνο ή κάψιμο στην περιοχή και να χρειαστείτε παυσίπονα.

Κοιλιοπλαστική: Μία από τις επεμβάσεις της αισθητικής ιατρικής που προτιμούν πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη ή έπειτα από μια μεγάλη απώλεια βάρους. Πρόκειται για μια χειρουργική πράξη διάρκειας 2,5 έως 3 ωρών περίπου. Μετεγχειρητικά συνιστάται η παραμονή στο σπίτι για μία εβδομάδα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η κοιλιοπλαστική έχει αρκετά μεγάλο χρόνο αποθεραπείας (μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα και να κλείσει η τομή), ενώ απαιτείται να φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες και πιεστική επίδεση με ζώνη κοιλιάς ή ειδικό ελαστικό κορσέ για 1-1,5 μήνα.

Αποτρίχωση με λέιζερ: Η μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης στο πρόσωπο και στο σώμα, δηλαδή η θερμική καταστροφή των θυλάκων των τριχών με τη βοήθεια του λέιζερ, δεν είναι τόσο γρήγορη όσο συχνά λέγεται. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται εξαρτάται από την περιοχή, το φύλο ακόμα και την ορμονική σας κατάσταση. Συνήθως απαιτούνται περίπου 6-10 συνεδρίες για περιοχές στο σώμα και 10 για το πρόσωπο. Το διάστημα δε μεταξύ των συνεδριών είναι 6 εβδομάδες στις πρώτες θεραπείες – στην πορεία ο χρόνος αυξάνεται. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε από το χειμώνα αν θέλετε να είστε έτοιμες για το καλοκαίρι. Επιπλέον όμως λόγοι ασφάλειας επιβάλλουν η αποτρίχωση να ξεκινά το χειμώνα. Η επιδερμίδα θα πρέπει να είναι λευκή και το σημαντικότερο δεν θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο.

ΑΝΟΙΞΗ

Με τις πρώτες λιακάδες η αγωνία μας για το «πώς θα βγούμε στην παραλία» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της. Έτσι, στις αρχές της άνοιξης αυξάνεται το ενδιαφέρον για τη λιπογλυπτική, τη σύσφιξη σώματος αλλά και για τις επεμβάσεις αύξησης ή σμίκρυνσης στήθους.

Τι να προγραμματίσετε:

Αύξηση-μείωση-ανόρθωση στήθους: Καλό είναι να έχετε δρομολογήσει μια τέτοια επέμβαση μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αύξησης του στήθους με ενθέματα σιλικόνης, παρόλο που η διαφορά είναι άμεσα ορατή, το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί όταν υποχωρήσει το οίδημα, έπειτα από 4-12 εβδομάδες. Στη μειωτική όπως και στην ανόρθωση στήθους θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστεί να απέχετε από την εργασία σας για μερικές μέρες, από τα σπορ για 2 μήνες και ότι για ένα μήνα θα πρέπει να φοράτε σε 24ωρη βάση ειδικό στηθόδεσμο – το ίδιο ισχύει και για την αύξηση στήθους.

Αύξηση-ανόρθωση γλουτών: Η χαλάρωση που παρατηρείται στην περιοχή των γλουτών με την ηλικία αλλά και σε νεαρές γυναίκες εξαιτίας μιας απότομης απώλειας βάρους αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αφαίρεση της περίσσειας δέρματος (buttocklift) ή με νεότερες τεχνικές, όπως είναι τα ειδικά πλέγματα και η μεταμόσχευση λίπους – επιτυγχάνεται έτσι και η απαραίτητη αύξηση. Η απλή αύξηση του όγκου των γλουτών είναι μια απλούστερη διαδικασία, που πραγματοποιείται με μεταφορά λίπους ή με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης. Σε κάθε περίπτωση συνιστώνται αρκετές μέρες ανάπαυσης (15 μέρες για τη χειρουργική ανόρθωση, μία εβδομάδα για τις υπόλοιπες τεχνικές) πριν επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας, ιδίως αν επιλέξατε να συνδυάσετε την ανόρθωση με λιπογλυπτική (την τεχνική της ανακατανομής λίπους).

«Αναίμακτη» λιποαναρρόφηση: Η δημοφιλής μέθοδος διάλυσης των λιποκυττάρων με τη θερμική ενέργεια του λέιζερ θεωρείται εξέλιξη της κλασικής λιποαναρρόφησης και προτιμάται γιατί είναι ανώδυνη, προκαλεί μικρότερο τραύμα στους ιστούς, έχει μικρότερο χρόνο αποθεραπείας –οι εκχυμώσεις είναι περιορισμένες–, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητές σας, επιπλέον, δε, απαλύνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού στην επιφάνεια και συσφίγγει την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Είναι η εποχή του χρόνου που πρακτικά κάνει τις περισσότερες επεμβάσεις «απαγορευτικές. Για παράδειγμα, η λιποαναρρόφηση αντενδείκνυται γιατί το ελαστικό καλσόν που φοριέται υποχρεωτικά είναι αφόρητο το καλοκαίρι. Επίσης, οι γιατροί αποφεύγουν τη ρινοπλαστική, γιατί η ζέστη ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία στην αναπνοή και ρινορραγίες. Το λίφτινγκ αντενδείκνυται γιατί οι τομές δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ τα πίλινγκ που αφαιρούν στιβάδες του δέρματος απαγορεύονται γιατί η φρέσκια και ευάλωτη επιδερμίδα κινδυνεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι να προγραμματίσετε:

Botox: Η δημοφιλέστατη ενέσιμη μέθοδος βελτίωσης του άνω μισού του προσώπου –ρυτίδες του μεσόφρυου, του μετώπου και της περιοχής στο πόδι της χήνας– με αλαντοτοξίνη τύπου Α είναι «παντός καιρού», όπως άλλωστε και τα fillers. Τα αποτελέσματα φαίνονται έπειτα από 2-3 μέρες και διαρκούν περίπου έξι μήνες. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι το botox δεν θα έχει την ίδια διάρκεια, γιατί λόγω της αυξημένης εφίδρωσης η τοξίνη αποβάλλεται ταχύτερα από τον οργανισμό, ενώ με την έντονη συνοφρύωση που κάνουμε για να αποφύγουμε τον ήλιο οι ακινητοποιημένοι μύες ενεργοποιούνται πιο γρήγορα.

Fillers: Οι ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ για την τόνωση των ζυγωματικών και το «γέμισμα» των ρυτίδων στο μεσόφρυο ή στις ρινοπαρειακές αύλακες μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια και το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και διαρκούν έως και 12 μήνες.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Παραδοσιακά το φθινόπωρο ανήκει στο πρόσωπο. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η ηλιοφάνεια είναι λιγότερο έντονη, επομένως η ευάλωτη μετά τη θεραπεία επιδερμίδα δεν κινδυνεύει να εμφανίσει δυσχρωμίες. Είναι όμως και μια καλή εποχή για να προχωρήσετε σε μια δραστική κίνηση ανανέωσης, έτσι ώστε η επόμενη χρονιά να σας βρει με νέο –ή μάλλον νεότερο– πρόσωπο!

Facelift (Ρυτιδεκτομή): Θεωρείται ο «βασιλιάς» των επεμβάσεων αισθητικής χειρουργικής. Το χειρουργικό lifting ανασυντάσσει το επιφανειακό μυοαπονευρωτικό σύστημα, αντιμετωπίζει τη χαλάρωση και προσφέρει ορατή ανασύσταση και αναδόμηση σε πρόσωπο και λαιμό. Τα αποτελέσματά του –όταν είναι «πετυχημένο»– είναι εντυπωσιακά και διαρκούν για πολλά χρόνια. Είναι μια επέμβαση λεπτή και δύσκολη, που διαρκεί 3 έως 4 ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για 2 ημέρες και εκτός δραστηριοτήτων για 10-15 μέρες. Τα ράμματα αρχίζουν να αφαιρούνται σταδιακά από την τρίτη μέρα. Οι εκχυμώσεις (μελανιές) όπως και το οίδημα υποχωρούν συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα, υπάρχει όμως περίπτωση να σας ταλαιπωρήσουν έως και ένα μήνα. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε μέικ-απ 10 μέρες μετά το χειρουργείο.

Βλεφαροπλαστική: Η επέμβαση που γίνεται για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος των βλεφάρων και την αφαίρεση της περίσσειας του λίπους στην περιοχή των άνω & κάτω βλεφάρων θεωρείται σχετικά απλή – μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος, αλλά παρουσιάζονται ήπιο οίδημα και αρκετά συχνά εκχυμώσεις (μελανιές). Στα άνω βλέφαρα οι μελανιές και το οίδημα υποχωρούν σε 4-7 ημέρες, ενώ στα κάτω βλέφαρα καθυστερούν περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία, την ποιότητα του δέρματος και τη γενική κατάσταση υγείας σας. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 3-5 ημέρες και σε περίπου μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Για την πλήρη επούλωση του τραύματος χρειάζονται 1-2 μήνες.

Ανάπλαση προσώπου (skin rejuvenation): Η θεραπεία αναδόμησης και σύσφιξης της επιδερμίδας του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ αλλά και των χεριών πραγματοποιείται με τη βοήθεια του fractional (κλασματικού) laser. Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σημαδιών φωτογήρανσης – πανάδες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Στα θετικά είναι ότι το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και η αποθεραπεία σύντομη. Ο αριθμός όμως των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση και τα ειδικά προβλήματα του δέρματος (ουλές, σημάδια ακμής κ.λπ.). Συχνά για να επιταχυνθεί και να μεγιστοποιηθεί ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος το Fractional laser συνδυάζεται με την αντιγηραντική θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) –χρησιμοποιούνται οι αυξητικοί παράγοντες που παράγουν τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια του πλάσματος του αίματος.

Skin resurfacing: Πρόκειται για μία από τις πλέον επεμβατικές αλλά και αποτελεσματικές αντιγηραντικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ρυτίδων, δυσχρωμιών, σημαδιών ακμής και τη συνολικότερη βελτίωση της εικόνας του προσώπου. Για τη θεραπεία χρησιμοποιείται το laser CO2 υψηλής ισχύος και η εφαρμογή του γίνεται με τοπική αναισθησία. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας το πρόσωπο έχει την εικόνα του «επιπολής μερικού πάχους εγκαύματος», όπως λέγεται, και για το λόγο αυτό τοποθετείται μια ειδική μεμβράνη από σιλικόνη ή ειδικές γάζες στο πρόσωπο για τις πρώτες πέντε μέρες, με στόχο να το προστατεύσουν από επιμολύνσεις και να βοηθήσουν την ανάπλαση της επιδερμίδας. Ακολουθεί φροντίδα με ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες, καθώς και υψηλή αντηλιακή προστασία.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 176
Update: Ιανουάριος 2017