Lifting; Γίνεται και στο σπίτι!

14.12.2015
Αναζωογόνησε το δέρμα σου χωρίς να καταφύγεις σε απαιτητικές, δύσκολες ή ακραίες λύσεις. Ενίσχυσε τα δομικά του χαρακτηριστικά και ανάδειξε τη φυσική σου ομορφιά με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Ακολούθησε βήμα προς βήμα το πρόγραμμα και πέτυχε ριζική ανανέωση και ολική ευεξία σε μόλις 9 ημέρες...

9ήμερο πρόγραμμα anti-aging!

Ποτέ μια φυσική κούρα ομορφιάς δεν ήταν τόσο εύκολη & αποδοτική. Άρχισε σήμερα, συνέχισε για πάντα…

1η ημέρα

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να καταφέρει, αν πρώτα δεν προσπαθήσει.

Υγεία: Η παρατεταμένη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες χωρίς προστασία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του δέρματος. Χρησιμοποίησε καθημερινά αντηλιακό κατάλληλο για το δικό σου φωτότυπο, την ευαισθησία δηλαδή που παρουσιάζει το δέρμα σου στον ήλιο.

Τρόπος ζωής: Υπερβολικό άγχος, έντονοι ρυθμοί και έλλειψη ύπνου βλάπτουν και την υγεία του δέρματος. Μείωσε τη στάθμη των ορμονών του άγχους ακούγοντας τακτικά χαλαρωτική μουσική ή/και μυρίζοντας αιθέριο έλαιο από περγαμόντο. Επιδίωξε επίσης να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Τρόπος διατροφής: Δόμησε την καθημερινή σου διατροφή με βάση τον κανόνα των «». Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών, πρώτο κριτήριο επιλογής και άμεση προτεραιότητα η Ποιότητα κάθε τροφίμου, Προγραμματισμένα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέτρο και έλεγχος στην Ποσότητα του φαγητού.

Τρόφιμο-κλειδί: Το αβοκάντο διαθέτει ιδιαίτερες θρεπτικές, ενυδατικές, επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα, τόσο όταν καταναλώνεται ως τρόφιμο όσο κι όταν αποτελεί συστατικό διαφόρων τροφο-καλλυντικών εξωτερικής χρήσης.

Συνδυασμός: Αβοκάντο γεμισμένο με σολομό ποσέ ή σκουμπρί και καρυδόψιχα.


2η ημέρα

Ξύπνησε ομορφότερη αύριο, αδειάζοντας το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις σήμερα.

Υγεία: Μην κάνεις οικονομία στο αντηλιακό! Αν παραμένεις για πολλή ώρα στο ύπαιθρο ή αν περπατάς σε εξωτερικούς χώρους στην πόλη, ανανέωνε συχνά την αντηλιακή σου προστασία.

Τρόπος ζωής: Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το τσιγάρο. Το κάπνισμα αλλά και η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου ελαττώνουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου, αυξάνουν την οξειδωτική φθορά των κυττάρων και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, ιδιαίτερα δε του προσώπου.

Τρόπος διατροφής: Να τρως καθημερινά αρκετά λαχανικά, χόρτα και ωμά φρούτα, προτιμότερο διαφορετικών ειδών και χρωμάτων, καθώς το καθένα από αυτά σου παρέχει διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Συνόδευε πάντα το κρέας με σαλάτα λαχανικών, απολάμβανε συχνότερα εποχικά λαδερά φαγητά ως κύριο πιάτο, επίλεξε φρούτα αντί για γλυκά.

Τρόφιμο-κλειδί: Με 1 κουταλιά ωμό ελαιόλαδο προσλαμβάνεις περίπου 13 γρ. ωφέλιμα λιπαρά με αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα, ενώ καλύπτεις το 8-10% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά.

Συνδυασμός: Βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο και πιπέρι σε σαλάτα λαχανικών.

3η ημέρα

Η εμφάνιση του δέρματος είναι καθρέπτης της εσωτερικής κατάστασης του οργανισμού σου.

Υγεία: Παρατήρησε τις ελιές του σώματός σου χρησιμοποιώντας τα κριτήρια A-B-C-D. Οποιαδήποτε ελιά παρουσιάζει ασυμμετρία (Asymmetry), ανώμαλη κατασκευή (Border), αλλαγή χρώματος (Color) ή/και αλλαγή μεγέθους (Diameter) θα πρέπει να σε προβληματίσει και να σε οδηγήσει στο δερματολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Τρόπος ζωής: Οι γυναίκες που κάνουν σεξ δύο φορές εβδομαδιαίως φαίνονται κατά τουλάχιστον 2,5 χρόνια νεότερες συγκριτικά με εκείνες που έχουν επαφές λιγότερο συχνά. Το σεξ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση της επιδερμίδας, εξισορροπεί τα επίπεδα ορμονών, ελαττώνει το άγχος, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και δίνει λάμψη στο πρόσωπο.

Τρόπος διατροφής: Τρως καθημερινά τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι παραδοσιακό, ξινόγαλα ή κεφίρ. Πρόσθεσε επίσης στο διαιτολόγιό σου πίτουρο βρόμης (π.χ. μέσα σε δημητριακά πρωινού).

Τρόφιμο-κλειδί: Το ρόφημα κεφίρ είναι πλούσιο σε οξυγαλακτικά βακτηρίδια που ενισχύουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και βελτιώνουν τη λειτουργία του. Ένα υγιές λεπτό έντερο απορροφά πληρέστερα την τροφή και το νερό, επομένως και το δέρμα τρέφεται και ενυδατώνεται καλύτερα.

Συνδυασμός: Κεφίρ ή ξινόγαλα με ακτινίδιο ή μπανάνα και κανέλα.


4η ημέρα

Όταν οραματίζεσαι συχνά το στόχο, αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξής του.

Υγεία: Απόφυγε το κολύμπι σε αμφιβόλου καθαριότητας πισίνες ή με πολύ χλώριο. Μην αμελείς να κάνεις ντους και να ξεπλένεις καλά το δέρμα σου όταν βγαίνεις από το νερό.

Τρόπος ζωής: Όταν υποτάσσεσαι στη ρουτίνα της καθημερινότητας και κάθε νέα ημέρα είναι απλώς η επανάληψη της προηγούμενης, εξαντλείσαι ψυχικά και αυτό φαίνεται στο πρόσωπό σου. Επιχείρησε να σπάσεις τη ρουτίνα κάνοντας κάτι το διαφορετικό, κάτι που συνεχώς προγραμμάτιζες στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν έκανες, ό,τι κι αν είναι αυτό.

Τρόπος διατροφής: Η επαρκής πρόσληψη υγρών αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα και πρώτη προτεραιότητα. Πίνε το λιγότερο 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως, αν γίνεται φιλτραρισμένο. Δώσε γεύση στο νερό σου προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού ή παγάκια φτιαγμένα από τσάι ή φρουτοχυμούς.

Τρόφιμο-κλειδί: Το ακτινίδιο περιέχει σημαντικά ένζυμα και άφθονη βιταμίνη C, η οποία διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και είναι απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των δερματικών κυττάρων.

Συνδυασμός: Φρουτοσαλάτα με ακτινίδιο, ανανά, μήλο, χουρμάδες και μακαντάμια.

5η ημέρα

Αν περιμένεις να αρχίσεις από Δευτέρα, θα σε βρει η επόμενη Παρασκευή και ακόμα θα το σκέφτεσαι...

Υγεία: Φέρσου με σεβασμό στο δέρμα σου. Μην το τρίβεις δυνατά όταν το καθαρίζεις, βάζε τα καλλυντικά σου με κινήσεις πολύ απαλού μασάζ κι όχι με κινήσεις του τύπου «γρήγορα γρήγορα, να ξεμπερδεύουμε...».

Τρόπος ζωής: Η τακτική σωματική άσκηση, π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βοηθά στην ταχύτερη θρέψη και αναδόμηση του δερματικού ιστού. Βάλε ως στόχο να περπατάς καθημερινά και να γυμνάζεσαι τακτικά.

Τρόπος διατροφής: Περιόρισε στο μέτρο του εφικτού τα τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν χημικά πρόσθετα, όπως π.χ. χρωστικές, αρώματα, συντηρητικά, ή/και έχουν ως βασικά συστατικά ζάχαρη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού, αλάτι και μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά.

Τρόφιμο-κλειδί: Τα στρείδια είναι κορυφαία πηγή ψευδάργυρου, ο οποίος βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και σε περιπτώσεις ακμής. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να ευθύνεται για την καθυστερημένη επούλωση του δέρματος αλλά και για τα εύθραυστα και με λευκά σημάδια νύχια.

Συνδυασμός: Μαριναρισμένα στρείδια με πάπρικα και μαϊντανό στο φούρνο.


6η ημέρα

Η νιότη δεν είναι παντοτινή, αλλά μπορείς να την παρατείνεις για πολύ.

Υγεία: Καθάριζε καλά το δέρμα σου, ειδικά του προσώπου, πριν βάλεις οποιοδήποτε καλλυντικό. Ακόμα και το καλύτερο προϊόν δεν μπορεί να εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας αν το βάλεις σε δέρμα που δεν είναι απολύτως καθαρό.

Τρόπος ζωής: Η παρατεταμένη έκθεση σε συστήματα τεχνητού κλιματισμού αυξάνει τις πιθανότητες δερματικών προβλημάτων. Μην υπερβάλεις στη χρήση τους, μην καπνίζεις όταν τα χρησιμοποιείς, φρόντιζε για την τακτική ανανέωση του αέρα που αναπνέεις.

Τρόπος διατροφής: Όσες πίνουν λίγο αλκοόλ ίσως κάνουν καλό στην καρδιά τους. Όσες πίνουν πολύ, σίγουρα γερνάνε πιο γρήγορα! Αν λοιπόν πίνεις, περιορίσου σε 1 ποτηράκι κρασί ή 1 ποτήρι μπίρα ημερησίως. Μεγαλύτερες ποσότητες αφυδατώνουν το δέρμα και δυσκολεύουν τις προσπάθειες αποτοξίνωσης του ήπατος.

Τρόφιμο-κλειδί: Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ανθοκυανινών και ρεσβερατρόλης, συστατικά που δρουν αντιγηραντικά, ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος και βελτιώνουν την υφή του.

Συνδυασμός: Γιαούρτι με σταφύλια κόκκινα, βατόμουρα και ξύσμα μαύρης σοκολάτας.

7η ημέρα

Όταν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως επιθυμείς, μην ψάχνεις – ψάξου!

Υγεία: Επίλεξε υποαλλεργικά προϊόντα περιποίησης με βάση την ηλικία και τις πραγματικές ανάγκες του δικού σου δέρματος. Ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης τους και μην υπερβάλεις στις ποσότητές τους, θεωρώντας π.χ. ότι το περισσότερο είναι και το καλύτερο. Ρώτησε δερματολόγο ή αισθητικό πριν χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε «σπιτική» μάσκα ομορφιάς.

Τρόπος ζωής: Τις ημέρες που έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο ασχολήσου λίγο παραπάνω με το σώμα σου και την εκγύμνασή του. Οι σωματικές δραστηριότητες αποτελούν βιολογικό αντίβαρο έναντι των προβλημάτων που προκαλεί η καθιστική εργασία.

Τρόπος διατροφής: Καθιέρωσε τα όσπρια ως βασικό συστατικό του διαιτολογίου σου τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως, π.χ. αντικαθιστώντας με αυτά ζωικά τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως το κρέας αλλά και επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, έτσι ώστε να προσλαμβάνεις πιο πολλές φυτικές ίνες.

Τρόφιμο-κλειδί: Η μη γενετικά τροποποιημένη σόγια και τα προϊόντα της μπορεί να ενισχύσουν τα φυσικώς παραγόμενα από τον οργανισμό οιστρογόνα, όταν αυτά έχουν μειωθεί. Η ελάττωση των οιστρογόνων επηρεάζει αρνητικά τη δομή και την υφή του δέρματος, προκαλεί εκλέπτυνσή του, απώλεια ελαστικότητας, ξηρότητα και αυξημένη ευαισθησία.

Συνδυασμός: Φτιάξε χούμους με πράσινα φασόλια σόγιας (edamame) αντί για ρεβίθια.


8η ημέρα

Κοιτάξου άφοβα στον καθρέφτη και πες: «Αυτή είμαι και έτσι μ’ αρέσω!».

Υγεία: Πριν βάλεις για πρώτη φορά οποιοδήποτε καλλυντικό, είναι σημαντικό να κάνεις τεστ ανεκτικότητας, επαλείφοντας μια μικρή ποσότητά του στο εσωτερικό του αγκώνα σου. Αν τις επόμενες ώρες παρουσιαστούν ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις, π.χ. κοκκινίλες, φαγούρα ή σπυράκια, μην το χρησιμοποιήσεις.

Τρόπος ζωής: Μέτρησε τις αναπνοές σου σε κατάσταση ηρεμίας για 1 λεπτό – 8 αναπνοές ή λιγότερες είναι το επιθυμητό. Αν κάνεις περισσότερες, αυτό σημαίνει ότι αναπνέεις πολύ ρηχά και γρήγορα, δεν οξυγονώνεσαι επαρκώς και πρέπει να αποκτήσεις σωστότερες αναπνευστικές συνήθειες.

Τρόπος διατροφής: Προσπάθησε να τρως ψάρια 2 φορές εβδομαδιαίως, προτιμότερο διαφορετικά είδη και όχι συνεχώς τα ίδια. Εάν δεν σου αρέσουν ούτε τα ψάρια ούτε τα θαλασσινά, άλεσε 1 κουταλιά λιναρόσπορους και πασπάλισέ τους πάνω από το φαγητό σου.

Τρόφιμο-κλειδί: Οι σαρδέλες είναι πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, σεληνίου αλλά και βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών. Υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στα τελομερή, τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων, εμποδίζοντας έτσι την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Συνδυασμός: Σαρδέλες με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και μελιτζανοσαλάτα.

9η ημέρα

Οι χαμογελαστοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι και δείχνουν πιο όμορφοι.

Υγεία: Παρατήρησε προσεκτικά το δέρμα του προσώπου σου. Εάν παρουσιάζει δυσχρωμίες ή έχει αλλάξει εμφανώς χρώμα συγκριτικά με το φυσιολογικό, ιδίως δε σε μύτη και πιγούνι, μπορεί να υποφέρεις από κάποια ορμονική διαταραχή ή/και να υπάρχει αλλεργική αντίδραση, όπως π.χ. σε καλλυντικά, είτε έχεις φαγούρα είτε όχι, επομένως πρέπει να συμβουλευτείς άμεσα δερματολόγο.

Τρόπος ζωής: Να χαίρεσαι με ό,τι κάνεις και να γελάς με την καρδιά σου όσο μπορείς περισσότερο – το γέλιο είναι τέλειο αντιγηραντικό. Και να θυμάσαι πάντα ότι τα υλικά αγαθά δίνουν απλώς ικανοποίηση, όχι ευτυχία…

Τρόπος διατροφής: Χωρίς να καταστρατηγείς τον κανόνα των «4Π», βάσισε το διαιτολόγιό σου κατά 60% και πλέον σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πιο πολλά ανεπεξέργαστα και λιγότερα επεξεργασμένα, καλύτερα ωμά παρά μαγειρεμένα. Όπου απαιτείται μαγείρεμα, προτίμησε το βράσιμο σε νερό ή στον ατμό.

Τρόφιμο-κλειδί: Τα ανάλατα και άψητα αμύγδαλα περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Ε, ενός από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα και δρουν κατευναστικά στις φλεγμονές.

Συνδυασμός: Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, γλιστρίδα, φασόλια και αμύγδαλα.


Το μήνυμα σαφές

Η υγεία του δέρματος, η παράταση της νεανικότητάς του και η διατήρηση της φυσικής του ομορφιάς εξαρτώνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τη στάση ζωής και τον τρόπο διατροφής, πρωτίστως δηλαδή από τις δικές σου αποφάσεις, ενέργειες και επιλογές.

Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά για θετικές δράσεις και μόνιμες εποικοδομητικές αλλαγές, κάνε ένα δυνατό ξεκίνημα και συνέχισε αποφασιστικά την προσπάθεια, κρατώντας τις καλές συνήθειες που απόκτησες για πάντα – αυτό είναι το στοίχημα, αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Δεκέμβριος 2015.