5 φυσικοί τρόποι για να αντικαταστήσεις το σαμπουάν στο λούσιμο

5 φυσικοί τρόποι για να αντικαταστήσεις το σαμπουάν στο λούσιμο
Στις μέρες μας όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ δεν ξέρεις ποιο σαμπουάν να πρωτοδιαλέξεις. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι...

Πριν όμως από τον 20ο αιώνα, οι άνθρωποι βασίζονταν στο παλιό καλό σαπούνι, που ήταν φτιαγμένο από διαφορετικά φυσικά καθαριστικά. Δυστυχώς, το σαπούνι δεν λειτουργεί καλά στο βαρύ νερό που χρησιμοποιούμε πια. Ωστόσο, το σαμπουάν έχει πολλά σημαντικά μειονεκτήματα που συχνά μας κάνουν να αναζητούμε καλύτερες επιλογές. Και η φύση μας προσφέρει πολλές.

Διάβασε στη συνέχεια πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας αποφεύγοντας το σαμπουάν στο λούσιμο και χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα.

Τι είναι τα έλαια προσώπου και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα αληθινό multitasker μεταξύ των φυσικών προϊόντων ομορφιάς και χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για τα πάντα, από το ντεμακιγιάζ μέχρι το αντηλιακό. Γεμάτο με βιταμίνες, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών, τα προστατεύει από την ξηρότητα και προστατεύει από τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Αποτρέπει επίσης την τριχόπτωση και είναι χρήσιμο κατά τη θεραπεία της πιτυρίδας.

Συνταγή: Άπλωσε λάδι καρύδας το βράδυ στα στεγνά μαλλιά, φροντίζοντας να είναι καλυμμένη κάθε τούφα, στη συνέχεια τύλιξέ τα μαλλιά με μια πετσέτα και άφησέ το να καθίσει για 20-30 λεπτά και μετά ξέλυνέ του με μπόλικο νερό

Τσάι

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά την επόμενη φορά που θα βράσεις νερό για να φτιάξεις ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι, φτιάξε ένα και για τα μαλλιά σου. Χάρη στην καφεΐνη, το τσάι αυξάνει τη ροή του αίματος, την ενυδάτωση του δέρματος και την παροχή οξυγόνου στο σώμα σου — και όλα αυτά βελτιώνουν άμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχόπτωση!

Συνταγή: Φτιάξε ένα μπρίκι με τσάι, άφησέ το να κρυώσει και ρίξε το στο κεφάλι σου (βεβαιώσου ότι δεν είναι πια ζεστό).

Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το ελαιόλαδο έχει πολλές μαλακτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό, κάνοντας τα μαλλιά απαλά, ελαστικά και υγιή. Το λάδι καταπραΰνει τις εξωτερικές στοιβάδες των μαλλιών και τα κάνει να λάμπουν. Είναι το πιο ωφέλιμο για επεξεργασμένα, πυκνά, ξηρά μαλλιά και τις σπασμένες άκρες.

Συνταγή: Η ποσότητα που χρειάζεσαι εξαρτάται από το μήκος των μαλλιών σου. Τα κοντά μαλλιά δεν χρειάζονται περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας ζεστό ελαιόλαδο, ενώ τα πιο μακριά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται έως και 1/4 του φλιτζανιού. Τρίψε το λάδι στο τριχωτό της κεφαλής σου για 15 λεπτά και μετά ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Πώς τα μαλλιά σου αλλάζουν με την ηλικία - και όχι, δεν είναι μόνο οι γκρίζες τρίχες

Μηλόξυδο

Λόγω της οξύτητας του, το μηλόξυδο επιβραδύνει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων που συχνά οδηγούν σε απώλεια μαλλιών. Παρέχει επίσης απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες για να υποστηρίξει τη λάμψη, τη δύναμη και την απαλότητα, βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών και ρυθμίζει την ισορροπία του pH των μαλλιών.

Συνταγή: Ανακάτεψε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι και ανακίνησέ το. Άπλωσέ το στα μαλλιά σου και μετά ξέβγαλέ τα καλά.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι είναι μια διατροφική δύναμη και μια από τις φθηνότερες και πιο εύκολες εναλλακτικές λύσεις για το σαμπουάν. Το κιτρικό οξύ στο λεμόνι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, και λόγω του ρυθμιστή του pH, καθιστάται εξαιρετικό καθαριστικό, ειδικά για τα μαλλιά με πιτυρίδα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φυσικό ελαφρυντικό.

Συνταγή: Στύψε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε δύο φλιτζάνια νερό και ανακίνησέ το. Ρίξε το μείγμα στα μαλλιά σου, κάνε μασάζ για 2-3 λεπτά και μετά ξέπλυνε.