Αναρωτιέσαι τι τύπο μαλλιών έχεις; Οι ειδικοί μοιράστηκαν τις καλύτερες συμβουλές τους

21.10.2022
Αναρωτιέσαι τι τύπο μαλλιών έχεις; Οι ειδικοί μοιράστηκαν τις καλύτερες συμβουλές τους
Το να καταλάβεις σε ποια ομάδα μαλλιών ανήκεις θα σε βοηθήσει να τα φροντίσεις καλύτερα

«Το να μην ακολουθείς τις ανάγκες της υφής των μαλλιών σου μπορεί να σου δημιουργήσει ζημιά, φριζάρισμα και σπάσιμο», λέει ο celebrity hair stylist Derrick Keith. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζεις τον τύπο των μαλλιών σου και να κατανοείς ποια προϊόντα μαλλιών λειτουργούν καλύτερα για εσένα.

Πώς να διατηρήσεις υγιή τα μαλλιά με ντεκαπάζ

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '90, ο Andre Walker, ο κομμωτής της Oprah, δημιούργησε ένα επίσημο σύστημα αναγνώρισης και ταξινόμησης των μοτίβων μπούκλας. Με βάση αυτό το σύστημα, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που βασίζονται στην υφή: ίσιο, κυματιστό, σγουρό και κατσαρό (με την ετικέτα Τύποι 1 έως 4). Στη συνέχεια, τα μαλλιά ορίζονται πιο συγκεκριμένα από τρεις τύπους πυκνότητας, (με την ένδειξη A, B ή C) που υποδεικνύουν πόσο σφιχτές είναι οι μπούκλες: λεπτές, μέτριες ή χονδρές. Το να γνωρίζεις τον τύπο των μαλλιών σου και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ υγιών, διαχειρίσιμων μαλλιών και εκείνουν που αισθάνονται σαν να παλεύουν για την υγεία τους.

Για παράδειγμα, η περιποίηση των μαλλιών σου τύπου 2 (σπαστά) με προϊόντα που προορίζονται για μαλλιά τύπου 4 (κατσαρά), θα μπορούσε να τα αφήσει υπερβολικά ενυδατωμένα και βαριά, ενώ η χρήση προϊόντων styling τύπου 3 σε μαλλιά τύπου 4 θα μπορούσε να κάνει τα μαλλιά να αισθάνονται ξηρά, εύθραυστα και με έλλειψη κατάλληλης υγρασίας. Και δυστυχώς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετικές υφές, η εύρεση του τύπου των μαλλιών σου και η δημιουργία μιας αποτελεσματικής ρουτίνας μπορεί να χρειαστεί κάποιους πειραματισμούς.

Ο αλάνθαστος τρόπος να κόψεις τη ψαλίδα στο σπίτι

Τι τύπος μαλλιών είσαι;
Για να ανακαλύψεις τι τύπο μαλλιών έχεις, ξεκίνα λούζοντας και περιποιώντας τα μαλλιά σου και μετά άφησε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Ενώ τα μαλλιά σου είναι μούσκεμα, στύψε λίγη από την υπερβολική υγρασία, τίναξε τα απαλά και παρατήρησε πώς απλώνονται. Υπάρχει μπούκλα; Πόσο έντονη είναι η υφή (δηλαδή η μπούκλα είναι ελαστική ή είναι ένα απαλό κύμα); Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν κυματιστά ή σγουρά μαλλιά μπορεί να μην το γνωρίζουν, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο και να παρατηρείς τα μαλλιά σου όταν είναι βρεγμένα για να προσδιορίσεις τον τύπο τους.

Γενικά, ο τύπος μπούκλας έχει να κάνει με το σχήμα του ωοθυλακίου από το οποίο βγαίνουν τα μαλλιά σου. Όσο πιο επίπεδο ή πιο οβάλ σχήμα είναι το ωοθυλάκιο, τόσο πιο σγουρά τα μαλλιά. Όσο πιο κυκλικό είναι το σχήμα, τόσο πιο ίσια είναι τα μαλλιά. Μόλις προσδιορίσεις αν έχεις υφή ή όχι, μπορείς να προχωρήσεις στη χρήση κατάλληλων προϊόντων για τον τύπο των μαλλιών σου.

Τύπος 1: Ίσια
Τα ίσια μαλλιά είναι συνήθως τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα και καθορίζονται από την έλλειψη οποιουδήποτε ευδιάκριτου κυματισμού ή μπούκλας. Τα προϊόντα που είναι ελαφριά και που καταπολεμούν το φριζάρισμα είναι συνήθως τα πιο δημοφιλή για αυτόν τον τύπο μαλλιών. Η Erinn Courtney, κομμώτρια του StyleSeat, συνιστά ελαφριά προϊόντα που δεν περιέχουν πολύ λάδι, καθώς τα μαλλιά Τύπου 1 μπορούν εύκολα να φαίνονται και να αισθάνονται βαριά με υπερβολική ποσότητα προϊόντος.

1Α: Αυτός ο τύπος μαλλιών είναι λεπτός και μεταξένιος, στεγνώνει ίσια και σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μπούκλα μετά το styling.
1Β: Έχει πλήρη, φυσικό όγκο και μπορεί να κουλουριαστεί στα άκρα.
1C: Ίσια με μερικά φυσικά κύματα ανακατεμένα. Το 1C κρατά καλά τις μπούκλες, αλλά είναι επιρρεπές σε περισσότερο φριζάρισμα.

Τύπος 2: Σπαστά
Τα σπαστά μαλλιά στεγνώνουν με περισσότερη υφή, ανάλογα με την πυκνότητά τους.
Μπορεί να έχουν περισσότερες ή λιγότερες μπούκλες σε σχήμα S ή να γέρνουν περισσότερο προς μια καθορισμένη μπούκλα. Με λεπτή υφή, τα μαλλιά Τύπου 2 τείνουν να μην έχουν όγκο στη ρίζα, αλλά μπορούν εύκολα να ισιώσουν αλλά και να γίνουν σγουρά.

2Α: Τα μαλλιά είναι λεπτά και μεταξένια και στεγνώνουν με λίγο περισσότερο όγκο ή χαλαρούς κυματισμούς.
2Β: Κύματα παραλίας με μέτρια υφή και λίγο περισσότερο φριζάρισμα.
2C: Ο πιο χοντρός τύπος κύματος με μερικές μπούκλες διάσπαρτες εδώ κι εκεί. Οι ειδικοί συνιστούν styling στα δάχτυλα και επιπλέον υγρασία για να δαμαστεί το φριζάρισμα.

Τύπος 3: Σγουρά
Το πιο σημαντικό πράγμα για τις μπούκλες είναι η διατήρηση της επαρκής ποσότητας υγρασίας. Οι μπούκλες πρέπει να αποφεύγουν τα σπρέι αλατιού και τα προϊόντα με οινόπνευμα, σιλικόνη ή θειικά άλατα, καθώς θα στεγνώσουν τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε φριζάρισμα και σπάσιμο. Αντί γι' αυτό, αναζήτησε κρέμες για μπούκλες, κρεμώδη μαλακτικά, ορούς, λάδι μαλλιών και θεραπείες βαθιάς περιποίησης με φυσικά συστατικά.

3A: Μεγάλες, χαλαρές μπούκλες που διατηρούνται εύκολα με ένα ανανεωτικό για μπούκλες. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα για μπούκλες για να τονιστεί η υφή της μπούκλας και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος φριζαρίσματος.
3B: Οι μπούκλες σε αυτόν τον τύπο μαλλιών κυμαίνονται σε μέγεθος και κρατάνε το σχήμα τους. Σε αντίθεση με τα 3Α, είναι λίγο πιο γεμάτα και ευαίσθητα στο φριζάρισμα, οπότε φρόντισε να έχεις μια καλή κρέμα για μπούκλες με υγραντικά μέσα για να προσελκύουν την υγρασία.
3C: Οι χοντρές, πυκνές μπούκλες με εξαιρετικό φυσικό όγκο. Ωστόσο, το φριζάρισμα είναι κοινό με αυτόν τον τύπο μαλλιών.

Τύπος 4: Κατσαρά
Τα κατσαρά μαλλιά μπορεί να έχουν ένα συμπαγές μοτίβο ζιγκ-ζαγκ ή μπούκλες με σφιχτά τυλιγμένο σχήμα S ή και τα δύο. Δεδομένης της δομής και της γεμάτη υφή τους, τα μαλλιά τύπου 4 είναι συνήθως επιρρεπή στην ξηρότητα και λατρεύουν τα προϊόντα που παρέχουν έντονη ενυδάτωση.

4Α: Πρόκειται για σφιχτά κουλουριασμένες και ελαστικές μπούκλες που αναπτύσσονται έξω και μακριά από τις ρίζες.
4Β: Αυτός ο τύπος μαλλιών δεν έχει σχήμα S όπως οι άλλες μπούκλες και αντίθετα κάνει ζιγκ-ζαγκ σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Επειδή αυτός ο τύπος έχει περισσότερο φριζάρισμα, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιήσεις ένα λάδι ή άλλα προϊόντα που ελέγχουν το φριζάρισμα.
4C: Παρόμοια με τις υφές 4B που είναι σφιχτά κουλουριασμένες, το 4C έχει εξαιρετικά σφιχτά ζιγκ-ζαγκ μοτίβα και μεγαλύτερη συρρίκνωση από άλλες υφές. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσεις μια καλή ποσότητα ενυδατικής κρέμας.