Ξηρό δέρμα: 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημά σου

13.03.2024
Ξηρό δέρμα: 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημά σου
Γιατί ναι, η ομορφιά (και της επιδερμίδας) έρχεται και εκ των έσω!

Σίγουρα λέμε πολλά για τα προϊόντα που βοηθούν την ποιότητα του δέρματος εξωτερικά. Κρέμες, serum, θεραπείες, επεμβάσεις... Όμως δεν είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν ένα boost στην όποια ποιότητα σου έχει χαρίσει η φύση γονιδιακά.

Μεγάλο ρόλο παίζει και σε αυτό το κομμάτι η διατροφή και καλό είναι να μην το προσπερνάμε. Υπό αυτή τη λογική, λοιπόν, ιδού ορισμένες τροφές που παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση μπορούν να σου δώσουν ακόμη ένα όπλο ενάντια στο ξηρό δέρμα:

1. Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσης του δέρματος. Τα ωμέγα-3 έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με παθήσεις ξηρού δέρματος όπως το έκζεμα.

Η σωστή κίνηση για την τέλεια ενυδάτωση ίσως δεν είναι η προφανής

2. Αβοκάντο: Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, ιδιαίτερα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και ελαστικό. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Ξηροί καρποί και σπόροι: Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι εξαιρετικές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος. Παρέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, τα οποία είναι όλα ευεργετικά για τη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος.

4. Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και στη λειτουργία του φραγμού όταν εφαρμόζεται τοπικά. Επιπλέον, η κατανάλωση λαδιού καρύδας με μέτρο μπορεί να προσφέρει εσωτερική ενυδάτωση και να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος.

5. Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με βήτα-καροτίνη, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Η βιταμίνη Α βοηθά στην προώθηση του κύκλου εργασιών και της επιδιόρθωσης των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του ξηρού, ξεφλουδισμένου δέρματος.

7 σημάδια πρόωρης γήρανσης του προσώπου σου και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

6. Φυλλώδη πράσινα: Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο είναι γεμάτα με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες και το διατηρούν ενυδατωμένο. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης νερό, το οποίο συμβάλλει στη συνολική ενυδάτωση.

7. Μούρα: Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος.

8. Ελαιόλαδο: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα υγιές λίπος που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και το προστατεύουν από βλάβες.

9. Τροφές πλούσιες σε νερό: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αγγούρια, το καρπούζι, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωση και να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος από μέσα προς τα έξω.

10. Νερό: Ε ναι. Γιατί λέμε για όλα τα άλλα αλλά το αυτονόητο ας μην το αμελήσουμε. Πιες πολύ νερό. Βοηθά όχι μόνο στο ξηρό δέρμα αλλά στα πάντα!

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σου, παράλληλα με μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ξηροδερμίας και στην προώθηση της συνολικής υγείας του δέρματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.03.2024 - 17:43