Η Ζάκυνθος και ειδικά ο κόλπος του Λαγανά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της προστατευόμενης χελώνας καρέτα-καρέτα, στην Ελλάδα. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού γίνεται η ωοτοκία του σπάνιου αυτού είδους.
Το Όπου υπάρχει Ελλάδα βρέθηκε στον Λαγανά και μίλησε με τον Λόρενς Σορμπές, πρόεδρο της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
«Η χελώνα έρχεται κάθε δύο χρόνια η ίδια. Έχει μια ιδιαιτερότητα, της αρέσει εκεί που γεννήθηκε να ξανάρθει για αναπαραγωγή. Αν δεν υπάρχουν κανόνες και νους επηρεάζεται η ωοτοκία. Η ανθρώπινη ανάπτυξη επιτρέπεται αλλά με προϋποθέσεις.
Η φωλιά βρίσκεται στα 40 εκατοστά βάθος στην άμμο με 120 "άτομα". Πέρσι ξεπεράσαμε τις 2000 φωλιές. Αυτό σημαίνει ότι η τάση είναι ανοδική.
Η χελώνα αυτή την περίοδο είναι σε αναπαραγωγή και θα βγει στο τέλος Μαΐου για τις πρώτες φωλιές. Η εκκόλαψη κρατά 2 μήνες. Το χελωνάκι θα πάει προς τη θάλασσα. Πάντα κρατάμε απόσταση» συμβούλευσε.
Απέναντι από τον Λαγανά είναι το Μαραθονήσι που είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου και είναι καταφύγιο και τη φώκια μονάχους μονάχους.
Παρόλα αυτά μπουλντόζες εισέβαλαν στο νησάκι για οικοδομικές εργασίες σε μια εκκλησία κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν και σταμάτησαν τις εργασίες.