«Πρόσωπα 2008»: Τι δεν έδειξαν οι κάμερες

04.07.2008
Λαμπερές παρουσίες, ηχηρές απουσίες, συγκίνηση, διαπληκτισμοί στα παρασκήνια, «φρέσκες» τηλεοπτικές ειδήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πλήξαμε ούτε φέτος στα «Πρόσωπα 2008»
Λαμπερές παρουσίες, ηχηρές απουσίες, συγκίνηση, διαπληκτισμοί στα παρασκήνια, «φρέσκες» τηλεοπτικές ειδήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πλήξαμε ούτε φέτος στα «Πρόσωπα 2008», τα τηλεοπτικά βραβεία που διοργανώνει το «ΤV Έθνος», ένα θεσμό που καθιέρωσε πριν από 12 χρόνια ο διευθυντής του περιοδικού Αντώνης Πρέκας.

Από νωρίς στην αίθουσα του «Cine Κεραμεικός» άρχισαν να συγκεντρώνονται οι λαμπερές προσωπικότητες της μικρής οθόνης.

Αίσθηση προκάλεσε το... κόκκινο χρώμα στο τραπέζι του Alpha, που μάλλον ευχαρίστησε τον επιχειρηματία Μιχάλη Γουλανδρή λόγω των... Ολυμπιακών αισθημάτων του. Η σύζυγός του Έλλη Στάη, η Ελένη Μενεγάκη αλλά και η Έλντα Παυλογιαννοπούλου, πρωτοκλασάτο στέλεχος του καναλιού, φόρεσαν πορφυρές τουαλέτες. Ελένη και Έλλη είχαν βάλει στη μέση τον εφοπλιστή και σχολίαζαν μαζί του τα τεκταινόμενα.

Οι παρευρισκόμενοι εστίασαν λίγα λεπτά αργότερα τα βλέμματά τους στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην Κρίστι Τσολακάκη κατά την είσοδό τους στην αίθουσα. Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alter κατευθύνθηκε αμέσως στο τραπέζι του Alpha και χαιρέτησε θερμά ένα ένα όλα τα στελέχη του. Οι καλές του σχέσεις με το κανάλι της Κάντζας επιβεβαιώθηκαν και αργότερα, όταν ο κ. Χατζηνικολάου συνεχάρη τον Δημήτρη Κοντομηνά για την επιτυχία του σίριαλ «10», που... σάρωσε τα βραβεία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως η υλοποίηση της σειράς αποτέλεσε προσωπική του επιλογή. «Δεν θα καθίσω ήσυχος», τόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου μιλώντας για τα νέα του σχέδια, ενώ ευχαρίστησε και τον Κοσμά Σφαέλλο για τη συνεργασία τους, θέλοντας να αναχαιτίσει τη φημολογία που τον θέλει σε κόντρα με το διευθυντή ειδήσεων του Αlter.

Η Έλλη Στάη παραλαμβάνοντας το βραβείο της αγαπημένης παρουσιάστριας ειδήσεων ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η συγκεκριμένη διάκριση και η αγάπη του κοινού, που αντιπροσωπεύει, την έπεισαν να συνεχίσει να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο.

«Σκέφτομαι μετά από τόσα χρόνια μερικές φορές να τα παρατήσω», είπε αστειευόμενη. Και σχολιάζοντας τη... χαμηλή πτήση του δελτίου ειδήσεων του Alpha και τη μέτρια τηλεθέαση, δήλωσε: «Ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο με νούμερα. Ψηφίζει και με ιδέες, αξίες και προσδοκίες».

Όλη η αίθουσα παρακολουθούσε τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να πηγαίνει και να κάθεται στο τραπέζι του Mega, που ήταν κοντά σε αυτό της Ράνιας Θρασκιά, η οποία αρχικά ήταν μόνη, αφού ο σύζυγός της ήρθε αργότερα.

Ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία του Γιάννη Αϊβάζη και η μοναχική παρουσία της Μαρίας Κορινθίου, που αντάλλασσε συμβουλές και tips με τη Σίσσυ Χρηστίδου.

Η φρεσκοχωρισμένη Πόπη Τσαπανίδου έδειξε αμηχανία όταν της ζητήθηκε να απονείμει το βραβείο στην κατηγορία που ήταν υποψήφιος ο πρώην της Κώστας Βαξεβάνης.

Βλέμματα επιδοκιμασίας αλλά και ζήλιας υπήρξαν σε ένα ακόμη μπροστινό τραπέζι... Αυτό του Λεό Πατίτσα και της Μαριέττας Χρουσαλά, που καθόταν ξεχωριστά απ’ όλες τις υπόλοιπες παρουσιάστριες και ομάδες εκπομπών του Alter. Με νέο χτένισμα και αφέλειες, η παρουσιάστρια δέχθηκε να βγάλει τα παπούτσια της την ώρα που ήταν στη σκηνή με τη Χριστίνα Λαμπίρη, για να μην υπάρχει διαφορά στο ύψος. Λίγη ώρα αργότερα φάνηκε πως η διάθεσή της πρόσκαιρα χάλασε, καθώς συζητούσε σε πολύ σοβαρό ύφος με τον αγαπημένο της...

Απάντηση στο παρασκήνιο της ανανέωσης της συνεργασίας της με τον Alpha έδωσε η Ελένη Μενεγάκη παραλαμβάνοντας το βραβείο της: «Αφιερώνω το βραβείο στον Alpha. Αν και συνεργαστήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια, νιώθω σαν να ήμουν πάντα εκεί». Η «βασίλισσα της πρωινής ζώνης» παρέλαβε το βραβείο καλύτερης ξένης σειράς που απονεμήθηκε στον ΑΝΤ1 λέγοντας «θα το δώσω το βράδυ στον αποδέκτη». Και ο Αντώνης Πρέκας σχολίασε σιβυλλικά: «Εύχομαι του χρόνου το ?Ρrison Βreak? να γίνει πραγματικότητα!».

Έντονη συγκίνηση... πλημμύρισε την αίθουσα όταν δόθηκε το βραβείο αγαπημένου ηθοποιού στον Νίκο Σεργιανόπουλο. «Τους αγαπημένους ηθοποιούς όταν ησυχάζουν, να τους αφήνουμε να ησυχάζουν», είπε η Ελένη Ράντου αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα της αίθουσας, ενώ η συγγενής του θύματος Βασιλική Φωκά κατάφερε να πει με τρεμάμενη φωνή: «Ευχαριστούμε τον κόσμο που τον ψήφισε, μην τον ξεχνάτε». Εκείνη την ώρα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Σμαράγδα Καρύδη και, φυσικά, η Ναταλία Δραγούμη, που πρωταγωνιστούσε με τον αδικοχαμένο ηθοποιό στην «Εξαφάνιση».

Ιδιαίτερη συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα εισέπραξε φυσικά το φετινό τιμώμενο πρόσωπο των βραβείων, ο Θανάσης Βέγγος, όπως και ο καραγκιοζοπαίκτης Ευγένιος Σπαθάρης.

Θερμό επεισόδιο με Μαρκίδη
Ενώ η λαμπερή βραδιά κυλούσε χαλαρά, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της ο διευθυντής του περιοδικού «ΤV Έθνος» Αντώνης Πρέκας εμφανίστηκε σχεδόν οργισμένος στη σκηνή του «Cine Κεραμεικός», γεγονός που προκάλεσε την απορία των τηλεθεατών, όχι όμως και όσων βρίσκονταν εκεί. «Φόρεσα γραβάτα, γιατί στην αρχή αυτής της βραδιάς ήμουν έτοιμος να πάω να κρεμαστώ. Αναρωτήθηκα πολλές φορές αυτά τα 12 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο φέτος, αν αξίζει τον κόπο να προσπαθεί κανείς σαν τον Λούκυ Λουκ για να φτιάξει μια βραδιά όπως αυτή. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ουσιαστικά δεν αξίζει τον κόπο... Πέραν του ότι υπάρχει ένα περίσσευμα κενοδοξίας και ματαιοδοξίας, που φαίνεται από τις αδειανές καρέκλες, αυτά τα 12 χρόνια και πολύ περισσότερο φέτος έχω δεχθεί εκβιασμούς, έμμεσους ή άμεσους, τρικλοποδιές, επιθέσεις από σοβαρά κατά τεκμήριο πρόσωπα ή μη σοβαρά. Αναρωτιέμαι... αξίζει τον κόπο; Ναι, αξίζει και θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να προκύψει Ακαδημία Τηλεόρασης. Αν δεν προκύψει Ακαδημία Τηλεόρασης, είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας. Ήμουν αποφασισμένος να ανέβω πάνω και να πω ότι προσωπικά δεν θα ξανασχοληθώ με τα βραβεία. Όλα αυτά που περιέγραψα δεν αντέχονται ανθρώπινα. Όμως, η πρώτη εικόνα του Θανάση Βέγγου, η μεγαλειώδης απλότητά του, η ουσιαστική σεμνότητά του αλλά και η προτελευταία, του χειροκροτήματος στον Νίκο Σεργιανόπουλο, μου είπαν μέσα μου πως αξίζει τον κόπο να συνεχίσω», ήταν τα λόγια του.

Τι είχε συμβεί; Η Χριστίνα Λαμπίρη, που σήκωσε το βάρος της πεντάωρης διοργάνωσης με σεμνότητα και επιτυχία, μετά από αρκετές ώρες τηλεοπτικού «αέρα» προανήγγειλε ότι μετά το διαφημιστικό διάλειμμα θα ακολουθούσε η βράβευση του αγαπημένου και της αγαπημένης ηθοποιού, παραλείποντας την αγαπημένη σειρά, που κανονικά θα προηγούνταν, όπως βέβαια κι έγινε. Η προαναγγελία αυτή, λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενόχλησε τον παραγωγό Στράτο Μαρκίδη, που μαζί με κάποιους ηθοποιούς που ήταν υποψήφιοι ως καστ της «Εξαφάνισης» σηκώθηκε προκειμένου να αποχωρήσει από την αίθουσα. «Αυτό που κάνετε είναι ανήθικο», του είπε ο Αντώνης Πρέκας, για να εισπράξει την απάντηση: «Πέρυσι η βράβευση της κατηγορίας ήταν 7η και φέτος τελευταία».

«Εδώ δεν είναι ΙΚΑ, να παίρνουμε σειρά με χαρτάκι. Είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα που γίνεται για εσάς, τους ανθρώπους της τηλεόρασης, και όχι για μένα», απάντησε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Πρέκας και, ευτυχώς, το περιστατικό έληξε εκεί.

Ο Στράτος Μαρκίδης παρέμεινε στην αίθουσα και, τελικά, παρέλαβε το βραβείο, όχι όμως και ο συμπρωταγωνιστής του Νίκου Σεργιανόπουλου και της Ναταλίας Δραγούμη Σταύρος Ζαλμάς...

Μιλώντας την επόμενη μέρα στην εκπομπή του Alter «Πολύ μπλα μπλα», ο κ. Πρέκας αναφέρθηκε στους εκβιασμούς και στις τρικλοποδιές όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, στα οποία είχε αναφερθεί λίγο πριν πέσει η αυλαία των φετινών «Προσώπων». Διηγούμενος μάλιστα και συγκεκριμένο περιστατικό, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον πρωταγωνιστή, αποκάλυψε ότι στο παρελθόν υπήρξε πρόσωπο που του είπε πως αν είναι στην τελική τριάδα των υποψηφίων, αλλά δεν πάρει το βραβείο, του απαγορεύει να γίνει ακόμη και η παραμικρή αναφορά του ονόματός του!