Ο πρώτος "Σερ" ελληνικής καταγωγής

15.12.2006
Ο Έλληνας σούπερ επιτυχημένος επιχειρηματίας, που έχει καταφέρει να «βάψει τον κόσμο πορτοκαλί», το βασικό χρώμα των εταιρειών που διευθύνει, με αφορμή τον τίτλο του σερ που του απένειμε η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ, μιλάει σήμερα αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ.

Από τον Στέργιο Αλεξιάδη

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επικρατεί εορταστικό κλίμα για μια σημαντική μέρα. Ο βρετανικός βασιλικός θρόνος γιορτάζει τα 80ά γενέθλιά του, αλλά είναι και η μέρα που η βασίλισσα Ελισάβετ θα αποδώσει με κάθε επισημότητα που αρμόζει στη συγκεκριμένη περίσταση τον τίτλο του σερ σε έναν εκλεκτό του παλατιού. Κι αυτός δεν είναι άλλος από έναν Έλληνα, τον πρώτο Έλληνα που φέρει πλέον αυτόν τον τίτλο, τον 39χρονο Στέλιο Χατζηιωάννου.

Αν και γεννημένος στην Ελλάδα, μένει μόνιμα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ διατηρεί μέχρι σήμερα τη βρετανική υπηκοότητα. Μ αυτόν τον τρόπο η αυστηρά περιορισμένη κάστα των ανθρώπων που έχουν χριστεί «ιππότες» παίρνει για πρώτη φορά ελληνικό χρώμα.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε δυναμικά στο χώρο των επιχειρήσεων έχει καταπλήξει τους πάντες με το προοδευτικό του πνεύμα. Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται ως επιχειρηματίας-φαινόμενο, αφού με «όπλο» το επιχειρηματικό δαιμόνιο και το αλάνθαστο ένστικτό του σήμερα μετράει περισσότερες από 16 εταιρείες, με πρώτη αυτή που ίδρυσε μόλις στα 25 του χρόνια.

Στις 17 Ιουνίου 2006 ήταν η «μαγική στιγμή» που ο εκπρόσωπος Τύπου των βασιλικών ανακτόρων ανακοίνωσε ότι αυτός που θα κερδίσει τον τιμητικό τίτλο του «ιππότη» θα είναι ο «δικός μας» Στέλιος Χατζηιωάννου. «Η ανακοίνωση και μόνο ότι η βασίλισσα Ελισάβετ επρόκειτο να με τιμήσει μ αυτόν τον τίτλο με σόκαρε! Δεν ήξερα μάλιστα αν άξιζα κιόλας έναν τίτλο που λαμβάνουν κάποιοι όταν έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους σε ένα επίτευγμα. Εγώ ξεκίνησα την easyJet μόλις 11 χρόνια πριν!».

Τα παραλειπόμενα της τελετής
Στην απονομή του χρυσού μεταλλίου ήταν λίγοι εκείνοι που κατάφεραν να παραβρεθούν. Ακολουθώντας το τελετουργικό, η βασίλισσα πλησίασε τον Στέλιο, ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα προς το μέρος της και της συστήθηκε αναφέροντας το όνομά του και την ιδιότητά του, όπως άλλωστε απαιτεί και το πρωτόκολλο.

Η αντίδραση της βασίλισσας ήταν άμεση και εξέπληξε όλους τους παρευρισκομένους και φυσικά τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωάννου: «στε εσύ είσαι εκείνος που δημιούργησε την τόσο επιτυχημένη easyJet; Φανταστική ιδέα είχες!».

Ο Στέλιος, γονατισμένος μπροστά της, περίμενε εντυπωσιασμένος τη βασίλισσα να ακουμπήσει στους ώμους του το σπαθί των ιπποτών, ώσπου τον έχρισε με όλη τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην περίσταση.

Λίγες ώρες μετά την απονομή μιλήσαμε με το σερ Στέλιο Χατζηιωάννου. Πώς νιώθετε λίγο μετά την απονομή;

«Ήμουν έκπληκτος στην αρχή με την ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης της βασίλισσας. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος για την τιμή που μου έγινε και την αφιερώνω σε όλους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις της easyGroup. Βλέπετε, δεν αρκεί να έχεις μια καλή ιδέα, χρειάζεται και η υλοποίηση να είναι αντίστοιχα καλή».

Πώς αντέδρασε ο πατέρας σας όταν του είπατε ότι θα ασχοληθείτε με τα αεροπλάνα;

«Αρχικά υπήρξε πολύ επιφυλακτικός. Η ιδέα μου ήταν πολύ ριψοκίνδυνη, αφού σήμαινε την απομάκρυνσή μου από τη ναυτιλία, την παραδοσιακή δραστηριότητα της οικογένειάς μου».

Τελικά, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Γιατί επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό;

«Ο πατέρας μου με είχε συμβουλεύσει να κρατήσω τις επιχειρήσεις μου μακριά από την Ελλάδα, που, όταν ξεκινούσα, δεν λειτουργούσε με τους όρους της ελεύθερης αγοράς».

Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας;

«Πάθος, ένστικτο και γνώση είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Πάντως, γενικά θα έλεγα πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, ούτε πως η επιτυχία είναι μια μόνιμη κατάσταση. Προσπαθείς, ρισκάρεις, μαθαίνεις από τα λάθη σου, βελτιώνεσαι και προχωράς».

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Να βάψουμε τον κόσμο πορτοκαλί! Αυτό είναι το όραμα της easyGroup. Εξαπλωνόμαστε τόσο σε μέγεθος και δραστηριότητες όσο και γεωγραφικά, αφού με την easyCruise περάσαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».