Παύλος και Νικόλαος: Οι γιοί του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας μιλούν για το επίθετο (που δεν έχουν) και την πατρίδα (που θέλουν να έχουν)

04.07.2023
Παύλος και Νικόλαος: Οι γιοί του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας μιλούν για το επίθετο (που δεν έχουν) και την πατρίδα (που θέλουν να έχουν)
(Photo: NDP Photo Agency)
Την πρώτη τους συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση μετά τον θάνατο του πατέρα τους έδωσαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και είχαν πολλά να πουν. Μίλησαν στα ελληνικά και, όπως το περιμέναμε, ο ένας είχε μεγαλύτερα ευφράδεια από τον άλλο!

Στην εκπομπή 365 στιγμές της ΕΡΤ και τη Σοφία Παπαϊωάννου μίλησαν ο Παύλος και ο Νικόλαος (ο καθένας ξεχωριστά) και, μεταξύ άλλων, άνοιξαν την καρδιά τους (και τα χαρτιά τους) για το πώς ήταν να μεγαλώνουν ως πρίγκιπες ενός βασιλείου που στην ουσία δεν υπήρχε, εξήγησαν γιατί δεν θέλουν το επίθετο Γλύξμπουργκ και γιατί θέλουν την ελληνική ιθαγένεια που είχαν αλλά τους την πήραν και αποκάλυψαν τη θέση του απέναντι στην πολιτική.

Ο Νικόλαος φέτος συμπλη΄ρώνει 10 χρόνια μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Ο Παύλος έρχεται συχνά στη χώρα μας και μετά τον θάνατο του πατέρα του, ακόμη πιο συχνά, ενώ δεν έχει κρύψει και τη διάθεσή του για μέχρι και σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση.

Έξι μήνες μετά τον θάνατο του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τείθενται.

Αρχικά για το όνομά τους. Σε ερώτηση για το πώς συστήνονται στον κόσμο, ο Παύλος παραδέχτηκε ότι "Όταν με ρωτούν το όνομά μου συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos", ενώ ξεκαθάρισε πως "το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας".

"Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες", συνέχισε υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν αλλάζει ακόμη και αν δεν είναι εν ενεργεία (σε εργατική θέση, όπως είπε συγκεκριμένα). "Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Δεν είναι ότι παίρνουμε τη θέση με το να μας αποκαλεί κάποιος έτσι", ολοκλήρωσε.

Όσο για το επίθετο Γλύξμπουργκ που τους συνοδεύει συχνά; "Το επίθετο Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό μου", λέει ο Παύλος εξηγώντας πως το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ήταν εύκολο να επιλεγεί αυτό το όνομα "ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι".

"Στους τάφους των προγόνων μας γράφει 'Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας'. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ", τονίζει ο Παύλος, ο οποίος κάτω από άλλες συνθήκες τώρα θα ήταν ο βασιλιάς της Ελλάδας!

{https://www.youtube.com/watch?v=ve9O8t8AtkY&ab_channel=%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%91.%CE%95.}

Και ο Νικόλαος, κάπως έτσι προσεγγίζει το θέμα τονίζοντας πως όπου κι αν έζησε, παντού αισθανόταν ξένος. "Εδώ αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου και μου δίνει τρομερή ευτυχία", είπε ο Νικόλαος, παρά το γεγονός ότι δεν του δίνουν διαβατήριο καθώς δεν έχει επίθετο. Μα δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν ένα επίθετο; ρώτησε η δημοσιογράφος.

"Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς", ενώ σχετικά με το πώς τον προσφωνούν είπε: "Συστήνομαι Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν 'κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ".

Τατιάνα Μπλάτνικ: Η ζωή στην Ελλάδα, ο Νικόλαος, η αυτοκτονία του πατέρα της και η "Ανάσα" της!

Οι γιοι του τέως βασιλιά μίλησαν και για την εποχή του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας πως έρπεπε να είχε επιστρέψει!

{https://www.youtube.com/watch?v=m4LBaUSC4Jc&t=9s&ab_channel=%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%91.%CE%95.}

{https://www.youtube.com/watch?v=0kWMJ3k5UQ0&t=34s&ab_channel=%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%91.%CE%95.}

Τελευταία τροποποίηση στις 04.07.2023 - 15:59