Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

11.01.2023
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ άφησε σήμερα, 10/1/2022, την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ύστερα από το εγκεφαλικό που υπέστη πρόσφατα.

Σχεδόν όλη η οικογένεια του Κωνσταντίνου είχε συγκεντρωθεί στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες, γεγονός που επιβεβαίωνε τις ειδήσεις που ήθελαν την υγεία του τέως βασιλιά να επιδεινώνεται επικίνδυνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση. Εκτός του ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και κινείται με αμαξίδιο, θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε υποστεί επίσης ένα εγκεφαλικό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί ενώ τον Ιανουράριο του 2022 νοσηλεύτηκε στο «Αττικόν» λόγω λοίμωξης COVID-19.

Λίγο πριν το πρώτο εγκεφαλικό, ο τέως βασιλιάς των Ελλήνων είχε σταθεί δίπλα στον μικρότερο γιο του, Φίλιππο, στον γάμο του με τη Nina Flohr.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Στο πλευρό του βρισκόταν μέχρι την τελευταία στιγμή και οι δυο αδελφές του, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη.

Μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου, το 1947, ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά και μετά τον αιφνίδιο θάνατο εκείνου στις 6 Μαρτίου του 1964, η Ελλάδα είχε τον νέο βασιλιά της. Την ίδια χρονιά έγινε και ο γάμος του με την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα – Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Η σχέση του με τον αθλητισμό είχε ξεκινήσει από νεαρή ηλικία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.