Κηδεία Κωνσταντίνου: Η μεγάλη συγκίνηση της Άννας Μαρίας και η σημασία πίσω από το στεφάνι της

16.01.2023
Κηδεία Κωνσταντίνου: Η μεγάλη συγκίνηση της Άννας Μαρίας και η σημασία πίσω από το στεφάνι της
Σε κλίμα ιδιαίτερης φόρτισης και συγκίνησης αλλά απόλυτης αξιοπρέπειας και σεβασμού την ίδια στιγμή, τελέστηκε πριν από λίγο η νεκρώσιμη ακολουθία και ταφή του τέως βασιλιάς Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών αρχικά και στο Τατόι στη συνέχεια. Σύσσωμη η πολύ μεγάλη οικογένεια του εκλιπόντος ακολούθησε μέχρι τελικής λεπτομέρειας το τελετουργικό με εμφανή τα συναισθήματα του πένθους σε κάθε στιγμή. Η χήρα και ο πρωτότοκος Παύλος, βέβαια, συγκέντρωσαν, όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από πολύ νωρίς είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου έξω από τη Μητρόπολη, προκειμένου να αποχαιρετήσουν από κοντά τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Από τις 10:30 άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι από τους 187 επίσημους προσκεκλημένους που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Εκπρόσωποι 11 βασιλικών οίκων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων της Ισπανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας, Μονακό και, φυσικά, της Μεγάλης Βρετανίας.

Η τελευταία που έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών ήταν η Άννα Μαρία, η εδώ και 59 χρόνια σύζυγος του εκλιπόντος, η οποία ήρθε συνοδευόμενη από τη σύζυγο του πρωτότοκού της, Παύλου, Marie Chantal, ακολουθώντας κατά γράμμα το πρωτόκολο που όριζε εκείνον ως "διάδοχο" να υποδέχεται τους καλεσμένους στην είσοδο της εκκλησίας.

Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα όμορφη με τον κόσμο να την επευφημεί κι εκείνη να μην κρύβει τη συγκίνησή της.

Η τελετή ολοκληρώθηκε στη Μητρόπολη και αμέσως μετά ακολουθώντας το φέρετρο προκειμένου να φτάσει η πομπή στο Τατόι εκεί όπου αργότερα έγινε και η ταφή δίπλα στους τάφους των γονιών του, βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Βγαίνοντας από τον Ναό, προηγήθηκαν η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από τον Παύλο, αμέσως μετά η σύζυγος εκείνου, Marie Chantal με τον μεγαλύτερο γιο τους, ακολουθούμενοι από την Αλεξία και τον σύζυγό της, Κάρλος Μοράλες, τον Νικόλαο και τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ, τη Θεοδώρα και τον αρραβωνιαστικό της Μάθιου Κούμαρ και τον Φίλιππο με τη σύζυγό του, Νίνα Φλορ και αμέσως μετά τα υπόλοιπα εγγόνια του Κωνσταντίνου, δηλαδή τα άλλα τέσσερα παιδιά του Παύλου και τα τέσσερα της Αλεξίας.

Στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης μερικών λεπτομεριών σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ιδιαίτερη μνεία έγινε για το στεφάνι της Άννας Μαρίας το οποίο συνόδευσε τον επί μία ζωή σύνοδοιπόρο στη ζωή της στην τελευταία του κατοικία.

Όπως έγινε γνωστό, τα λουλούδια που επέλεξε για αυτό το τελευταίο "αντίο" η Άννα Μαρία ήταν τα μιγκέ, τα πανέμορφα και πολύ μυρωδάτα, μικρά, λευκά λουλουδάκια που είχαν μια ειδική βαρύτητα για τους δυο τους καθώς είναι τα αγαπημένα λουλούδια εκείνης και αυτά που εκείνος βρήκε ύστερα από πολύ κόπο, καθότι δυσεύρετα εκείνη την εποχή, για τη νυφική της ανθοδέσμη.