Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι ετοιμασίες για την κηδεία, οι ευρωπαίοι εστεμμένοι οι Έλληνες που θα παραβρεθούν και η παράκληση της οικογένειας

15.01.2023
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι ετοιμασίες για την κηδεία, οι ευρωπαίοι εστεμμένοι οι Έλληνες που θα παραβρεθούν και η παράκληση της οικογένειας
Photo: Ndp Photo Agency
Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από έξι μέρες, σε ηλικία 82 ετών. Ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο εκλειπών, σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης, και σύμφωνα με δική του επιθυμία τα ταφεί στο Τατόι κοντά στους γονείς του, βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη.

Στις 12 το μεσημέρι και χοροστατούντως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θα τελεστεί τη Δευτέρα, 16/1/2023, η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το προσωπικό του γραφείο, η σορός του (που μέχρι τις 4:45 αύριο το πρωί παραμένει στο Α' Νεκροταφείο) θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 6 έως τις 10.30 για τον κόσμο που θέλει να τον αποχαιρετήσει. Οι πληροφορίες θέλουν πούλμαν να ναυλώνονται από όλη την Ελλάδα για να βρεθούν αύριο στο τελευταίο "αντίο" του Κωνσταντίνου και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την Ελληνική Αστυνομία και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά το τελετουργικό και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα για το ευρύ κοινό.

Στις 12.00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα καθώς στις 13:00 θα αναχωρήσει η σορός για το Τατόι, εκεί όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως και θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Τα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου έχουν φτάσει στην Αθήνα και μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε και μια πρόβα για το τελετουργικό κατά την οποία φάνηκε ότι το φέρετρο θα κρατήσουν στους ώμους τους οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος [φωτό κάτω] και τα εγγόνια του.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η οικογένεια του Κωνσταντίνου ζήτησε, αντί στεφάνων, όποιος επιθυμεί, να κανει κάποια δωρεά σε ένα από τα ιδρύματα «Ελπίδα», «Axion Hellas», Φιλανθρωπικό Σωματείο «Aurora» ή σε κάποιον άλλο κοινωφελή οργανισμό.

Ως προς το ποιοι θα δώσουν το "παρών", πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσκληθεί επίσημα περί τα 187 άτομα, 50 εκ των οποίων είναι Έλληνες. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, στην κηδεία αναμένεται να δώσουν το "παρών" τα ζέύγη Γιάννας και Θόδωρου Αγγελοπούλου και Γιώργου και Χριστιάννας Γουλανδρή, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο Νικόλας Λαιμός με τη σύζυγό του Ειρήνη, ο Μιχάλης Χανδρής μέλη των οικογενειών Εμπειρίκου, Κουλουκουντή και Χατζηπατέρα και Λιβανού, ενώ πληροφορίες που θέλουν τον Φίλιππο Νιάρχο να δίνει το "παρών" δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης αναμένεται να δούμε σχεδόν σύσσωμο τον ισπανικό, καθώς η βασίλισσα Σοφία είναι αδελφή του εκλιπόντος -ακόμη και ο Χουάν Κάρλος θα δώσει το "παρών", ενώ από τη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το πιθανοτερο είναι, το Μπάκιγχαμ να εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα. Ο Wiliam, τον οποίο έχει βαφτίσει ο Κωνσταντίνος μπορεί να εμφανιστεί, τελευταία στιγμή...

Στην Αθήνα αναμένεται και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, η οποία είναι αδερφή της Άννας Μαρίας, συζύγου του Κωνσταντίνου, μαζί με τον πρίγκιπα Φρειδερίκος και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη. Αναμένονται ακόμα και ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος με τη σύζυγό του Σύλβια, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, Φίλιππος Ματθίλδη, καθώς επίσης και ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους με τη σύζυγό του, Μέτε Μααρίτ.

Παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών και η πριγκίπισσα Sarvath al-Hassan της Ιορδανίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβρούργου, Ερρίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.02.2023 - 14:45