Ο πρίγκιπας Andrew πάει στη δίκη χωρίς τους τίτλους του - Η τιμωρία της βασίλισσας και το κρυφό μήνυμα πίσω από την ανακοίνωση

14.01.2022
Ο πρίγκιπας Andrew πάει στη δίκη χωρίς τους τίτλους του - Η τιμωρία της βασίλισσας και το κρυφό μήνυμα πίσω από την ανακοίνωση
Ο πρίγκιπας Andrew θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στο σκάνδαλο Epstein ως ιδιώτης. Το παλάτι -και η μητέρα του, προσωπικά- ένιψε τας χείρας του!

Σκληρή αλλά αναμενόμενη τροπή πήραν τα πράγματα για τον δεύτερο γιο και το τρίτο σε σειρά παιδί της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του 61ός έτους γαλαζοαίματου στην υπόθεση Jeffrey Epstein πριν από μερικά χρόνια δεν λέει να κοπάσει -αντίθετα, οδεύει προς την κορύφωσή του.

Θυμίζουμε ότι το όνομα του Andrew ενεπλάκη στην υπόθεση ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η Virginia Roberts Giuffre η οποία τον κατηγορεί ότι την πίεσε να κοιμηθεί μαζί του όταν ήταν 17 ετών και στη συνέχεια κρατήθηκε ως σεξουαλική σκλάβα από τους πρώην φίλους του, Jeffrey Epstein και Ghislaine Maxwell. Οι δικηγόροι του πρίγκιπα κατέθεσαν αίτηση απόρριψης της μήνυσης όμως ο δικαστής την απέριψε οδηγώντας τη βασίλισσα στην απόφαση να διαχωρήσει οριστικά και κατηγορηματικά τη θέση της.

Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες με τη "βούλα" της Ελισάβετ δεν άφηνε κανένα περιθώριο για αμφιβολία, ενώ πίσω από τις λέξεις κρυβόταν σαφώς το συναίσθημα και η διάθεσή της απέναντι στον άτακτο γιο της που την έφερε σε τόσο δύσκολη θέση.

Η ανακοίνωση και το παρασκήνιο

"Με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της βασίλισσας οι στρατιωτικοί τίτλοι και οι πατρωνίες του δούκα του York επέστρεψαν σε εκείνην. Ο Andrew θα συνεχίσει να μην ασκεί δημόσια καθήκοντα και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτήν την υπόθεση ως ιδιώτης" διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση του παλατιού, όμως αντιλαμβανόμαστε πολλά περισσότερα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι σίγουρα έξαλλη με τον γιο της -σύμφωνα με την Page Six μάλιστα τον ενημέρωσε η ίδια προσωπικά για την απόφασή της λέγοντάς του "Γιε μου, μπαίνεις τιμωρία"- και αυτό φαίνεται στον ψυχρό τόνο με τον οποίο ανακοίνωσε την απόφασή της. Ούτε το παραμικρό ίχνος συναισθήματος στις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, προφανώς σκόπιμα, σε αντίθεση με εκείνες που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο για τους Sussexes στο πλαίσιο του Megxit πριν από δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση τότε ήταν πολύ προσωπική και τρυφερή και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Ιδού μερικά αποσπάσματα και αν θέλεις να τη θυμηθείς ολόκληρη πάτησε στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

"Ύστερα από πολλούς μήνες συνομηλιών και πιο πρόσφατων συζητήσεων, είμαι ικανοποιημένη που μαζί βρήκαμε έναν επικοδομητικό τρόπο για να συνεχίσουν τη ζωή τους ο εγγονός μου και η οικογένειά του με την υποστήριξή μας. Ο Harry, η Meghan και ο Archie θα παραμείνουν πάντα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που βίωσαν ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που δέχτηκαν τα τελευταία δυο χρόνια και στηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή"

Ποιοι άλλοι γαλαζοαίματοι έχασαν τους τίτλους τους

Ο πρίγκιπας Andrew είναι μόλις το πέμπτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που χάνει τους τίτλους του στη σύγχρονη ιστορία. Θυμίζουμε ότι το ίδιο συνέβη με την πριγκίπισσα Diana και τη Sarah Ferguson μετά τα διαζύγιά τους από τους πρίγκιπες Κάρολο και Andrew αντίστοιχα ενώ οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις αφορούν τον πρίγκιπα Harry και τη σύζυγό του Meghan.

Το μυστικό "όπλο" του Andrew

Στη δικαστική μάχη για την τιμή του, ο πρίγκιπας Andrew θα "ριχτεί" ως πολίτης λοιπόν. Πληροφορίες τον θέλουν να προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για να στηρίξει την προσπάθειά του οικονομικά ενώ στο πλευρό του λέγεται ότι θα έχει έναν μόνο άνθρωπο, την πρώην σύζυγό του, Sarah Ferguson.

Η δούκισσα του York, λέγεται ότι είναι το "κρυφό χαρτί" της υπεράσπισης καθώς από το 1996 που χώρισε από τον Andrew παραμένει στο πλευρό του και τον στηρίζει ακόμη και στα πιο δύσκολα. Και θα είναι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορέσει να καταθέσει καθώς σε όλα τα υπόλοιπα μέλη έχει απαγορευτεί η όποια προσέγγιση, ακόμη και στις κόρες του ζεύγους, πριγκίπισσες Eugenie και Beatrice [ωωτό επάνω]