Κληρονόμησαν, αλλά τζίφος!

12.07.2010
Φοροδιαφυγή, ναρκωτικά, ποτό, μίση, έριδες και σκοτεινές διασυνδέσεις με τη μαφία και το ναζιστικό καθεστώς είναι μερικά από τα σκάνδαλα που έχουν κατά καιρούς κλονίσει μεγάλες οικογενειακές αυτοκρατορίες, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το ρητό που λέει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Φοροδιαφυγή, ναρκωτικά, ποτό, μίση, έριδες και σκοτεινές διασυνδέσεις με τη μαφία και το ναζιστικό καθεστώς είναι μερικά από τα σκάνδαλα που έχουν κατά καιρούς κλονίσει μεγάλες οικογενειακές αυτοκρατορίες, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το ρητό που λέει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 88χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η οποία προκάλεσε οικονομοπολιτικό σκάνδαλο στη Γαλλία πρόσφατα, μετά την κυκλοφορία τηλεφωνικών συνομιλιών της με την κόρη της, Φρανσουάζ, από τις οποίες προέκυψε πως η χρυσή κληρονόμος αναζητούσε τρόπους για ξεφύγει από την εφορία, καθώς υπήρχαν μυστικοί λογαριασμοί στην Ελβετία συνολικά 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τις συνομιλίες, τις οποίες είχε υποκλέψει ο μπάτλερ της, αποκαλύφθηκε επίσης πως η Μπετανκούρ έδινε μεγάλες δωρεές στο κυβερνών κόμμα, ενώ σύμβουλός της την προέτρεψε να προσφέρει χρήματα ακόμα και στον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Οπως ήταν φυσικό, τα Ηλύσια Πεδία αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή, ενώ έχει ζητηθεί διερεύνηση για την υπόθεση της φοροδιαφυγής.

Η Μπετανκούρ, ωστόσο, είχε απασχολήσει τον Τύπο και πριν από δύο χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε πως ο φωτογράφος του διεθνούς τζετ σετ, Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, 63 ετών, εκμεταλλευόταν την αδυναμία που του «έδειχνε η γηραιά κυρία» -σύμφωνα με συνεργάτες της- προκειμένου να της αποσπάει τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ ήθελε να τον υιοθετήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταφέρει να της αποσπάσει 500 εκατ. ευρώ, ακίνητα, δώρα και πίνακες διάσημων ζωγράφων, αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Η υπόθεση προκάλεσε και ρήξη στις σχέσεις μητέρας και κόρης, ιδίως μετά τις διαστάσεις που πήρε στον Τύπο η υπόθεση.

Αλλωστε, η οικογένεια Μπετανκούρ ήταν διάσημη για τη μυστικότητα με την οποία περιέβαλλε την προσωπική της ζωή, μυστικότητα που κατά πολλούς οφείλεται στις φήμες που θέλουν τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας και πατέρα της Λιλιάν Μπετανκούρ, Ευγένιο Σουλέρ, να συνεργαζόταν με τους Γάλλους ναζί. Λέγεται πως ο Σουλέρ παραχωρούσε το εργοστάσιό του για τις συναντήσεις της οργάνωσής τους και πως μετά τον πόλεμο προσέλαβε πολλούς απ’ αυτούς σε διευθυντικές θέσεις.

Σεξ και εκβιασμοί είναι τα συστατικά ενός σκανδάλου στο οποίο μπλέχτηκε μια άλλη πλούσια κυρία της Ευρώπης, η Σουζάνε Κλάτεν, 46 ετών, δισεγγονή του Γκίντερ Κβαντ, του ιδρυτή της ΒΜW.

Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, η κληρονόμος γνώρισε το 2007 σε σπα στην Αυστρία τον Χελγκ Σγκάρμπι με τον οποίο έγιναν εραστές. Ζούσαν τον έρωτά τους σε πολυτελείς σουίτες, μόνο που ο Σγκάρμπι φρόντιζε να νοικιάζει και το διπλανό δωμάτιο για τον Ερνάνο Μπαρέτα, ο οποίος με κάμερα κατάφερνε να βιντεοσκοπεί όλες τους τις προσωπικές στιγμές, εν αγνοία της φυσικά. Κι όταν το ειδύλλιο φούντωσε, η κυρία Κλάτεν έδωσε στον εραστή της 7 εκατομμύρια ευρώ, πιστεύοντας πως χρειαζόταν τα χρήματα για ν’ αποφύγει τη φυλάκιση επειδή άφησε παράλυτο ένα παιδί έπειτα από τροχαίο ατύχημα.

Το παραμύθι στολίστηκε και με ολίγην Μαφία, αφού υποτίθεται πως οι γονείς του παιδιού ήταν μέλη της. Στη συνέχεια, βέβαια, ο Σγκάρμπι άφησε κατά μέρος τις... πονεμένες ιστορίες και απαίτησε 49 εκατ. ευρώ, απειλώντας την ότι θα έστελνε φωτογραφίες και βιντεοταινίες με ερωτικές περιπτύξεις τους στην οικογένειά της εάν δεν του κατέβαλλε τα χρήματα. Σαν καλή επιχειρηματίας, η Κλάτεν κατέβασε το ποσό στα 14 εκατ., δεν είχε όμως σκοπό να υποκύψει στον εκβιασμό.

Ετσι μαζί με τα λεφτά, τον Σγκάρμπι περίμενε και η αστυνομία που τον συνέλαβε. Αποδείχτηκε τελικά πως Σγκάρμπι και Μπαρέτα ήταν μέλη σπείρας εκβιαστών που είχε αποσπάσει από τρεις τουλάχιστον κυρίες της υψηλής κοινωνίας της Γερμανίας 10 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Ανιέλι, που ελέγχει τη Fiat, χαρακτηρίζεται συχνά από τον Τύπο ως οι «Κάμελοτ της Ευρώπης» («Κάμελοτ» αποκαλούνται τα μέλη της οικογένειας Κένεντι, της πιο ισχυρής πολιτικά οικογένειας της Αμερικής), αφού συχνά έχουν απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα για τα σκάνδαλα και τα δράματά τους, όπως ακριβώς οι Κένεντι.

Στα δράματα συγκαταλέγεται ο θάνατος το 1997, από σπάνια μορφή καρκίνου, του ανιψιού του Τζιάνι Ανιέλι, Τζιοβανίνο, τον οποίο είχε χρίσει διάδοχό του και στη συνέχεια η αυτοκτονία του γιου του Εντοάρντο το 2000. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν και θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η αυτοκτονία δεν ήταν? τόσο αυτοκτονία και πως ο Εντοάρντο είχε γίνει ενοχλητικός επειδή είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό.

Τελικά, τον περασμένο Απρίλιο, στον... θρόνο της Fiat ανέβηκε ο εγγονός του Ανιέλι -γιος της κόρης του Μαργαρίτας- Τζον Ελκάν, στο μεταξύ όμως ο οίκος κλονίστηκε από δύο σκάνδαλα, τη δικαστική αντιδικία της Μαργαρίτας με την υπόλοιπη οικογένεια για την πατρική κληρονομιά και την έξαλλη ζωή του μικρότερου γιου της, Λάπο Ελκάν, ο όποιος βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση σε σπίτι τρανσέξουαλ από υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Ο νεαρός... πρίγκιπας, που γλίτωσε στο τσακ, ακολούθησε θεραπεία αποτοξίνωσης και σήμερα έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οικογένειες Χίλτον και Τζόνσον έχουν να επιδείξουν δράματα και σκάνδαλα που θα τα ζήλευαν μέχρι και οι σεναριογράφοι της? «Δυναστείας».

Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε νεκρή στο Λος Αντζελες, η Κάσεϊ Τζόνσον, κληρονόμος της εταιρείας Johnson & Johnson, της μεγαλύτερης στον κόσμο στον τομέα της φροντίδας της υγείας.

Αν και διαβητική από νεαρή ηλικία, στο σπίτι της βρέθηκαν πολλά φάρμακα τα οποία και έπαιρνε προφανώς με τις χούφτες, ενώ ήταν αλκοολική και ναρκομανής, οπότε οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν αδιευκρίνιστες μέχρι και σήμερα.

Η οικογένεια την είχε αποκηρύξει εξαιτίας της άρνησής της να αποτοξινωθεί, ήταν πνιγμένη στα χρέη, ενώ λίγο πριν από τον θάνατό της είχε ανακοινώσει πως αρραβωνιάστηκε την μπαϊσέξουαλ, ριάλιτι σταρ του MTV, Τίλα Τεκίλα.

Η οικογένεια, πάντως, είναι μαθημένη στις τραγωδίες: το 1975, ο μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα της Κάσεϊ, Κιθ, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από υπερβολική δόση κοκαΐνης, ενώ μόλις έναν μήνα μετά ο μικρότερος αδελφός, ο Γουίλι, χτύπησε με τη μηχανή του κι αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Η άτακτη Πάρις Χίλτον
Η Πάρις Χίλτον είναι αναμφισβήτητα από τις πιο διάσημες άτακτες κληρονόμους, μια επειδή διαρρέει στο Διαδίκτυο βίντεο με ερωτικές της περιπτύξεις, μια επειδή φυλακίζεται επειδή επανειλημμένως έχει πιαστεί να οδηγάει υπό την επήρεια αλκοόλ ή μια γιατί έχει τη συνήθεια να αλλάζει ερωτικούς συντρόφους πιο γρήγορα κι από τις Μανόλο Μπλάνικ γόβες της.

Λέγεται πως ο παππούς της, Μπάρον Χίλτον, αποφάσισε να αφήσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αηδιασμένος από τη συμπεριφορά της εγγονής, ωστόσο ο... οίκος των Χίλτον δεν φημίζεται ακριβώς για την αρετή του. Στα 137 χρόνια, που οι πρόγονοι της Πάρις έφτασαν στις ΗΠΑ, η οικογένεια Χίλτον έχει να επιδείξει μια σειρά σκανδάλων με ναρκωτικά, αλκοολισμό, κακοποιήσεις, ακόμα και διασυνδέσεις με τη Μαφία.

Ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας, Κόνραντ, είχε παντρευτεί τη Ζα Ζα Γκαμπόρ όταν εκείνη ήταν μια άσημη στάρλετ, μόλις οκτώ χρόνια μεγαλύτερη από τον πρωτότοκό του Νίκι, ο οποίος και σύναψε σχέση μαζί της, λίγο μετά το διαζύγιό της από τον πατέρα του. Στη συνέχεια, ο Νίκι παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όμως οι φήμες τον θέλουν να πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου τους πίνοντας έως το πρωί. Οντας μεθυσμένος, σε μια κρουαζιέρα τους τη χτύπησε στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να αποβάλει, αν και δεν ήξεραν ότι ήταν έγκυος.

Ο Νίκι πέθανε στα 42 του από το αλκοόλ και τη συνέχεια της δυναστείας ανέλαβε ο αδελφός του, Μπάρον, παππούς της Πάρις. Κατά μια ειρωνεία της τύχης, ο Μπάρον πάλεψε για την περιουσία, αφού ο Κόνραντ επίσης την είχε αφήσει σε φιλανθρωπίες, κατορθώνοντας μετά από 10 χρόνια δικαστικών διαμαχών να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της.

Χρυσούλα Κατσαρού