Χ. Χριστόπουλος: "Ηρθε η ώρα να κάνω ένα παιδί"

22.12.2010
Ο Χάρης Χριστόπουλος σίγουρα δεν είναι ο χαρακτηριστικός φωτογράφος μόδας. Το προφίλ και η ζωή του; «Βίος και Πολιτεία», απαντάει ο ίδιος στο ΛΟΙΠΟΝ γελώντας και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχουν "στημένα" και ίντριγκες στο παιχνίδι».

Από τη Ρενέ Σαραντινού

Ο Χάρης Χριστόπουλος σίγουρα δεν είναι ο χαρακτηριστικός φωτογράφος μόδας. Το προφίλ και η ζωή του; «Βίος και Πολιτεία», απαντάει ο ίδιος στο ΛΟΙΠΟΝ γελώντας και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχουν "στημένα" και ίντριγκες στο παιχνίδι». Παραδέχεται ότι πέρυσι είδε μόνο 3 επεισόδια του «Νext Τop Model», ενώ φέτος δεν έχει δει ακόμη κανένα και αποκαλύπτει ότι μετά την εμφάνισή του στο παιχνίδι οι γυναίκες τον αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Έχει ζήσει κι έχει κάνει, όπως αναφέρει, σχεδόν τα πάντα στη ζωή του και τώρα πια είναι η στιγμή που θέλει να γίνει πατέρας.

Τι έχουν οι φωτογράφοι μόδας που δεν έχεις εσύ;

«Είναι ντυμένοι στα μαύρα, αδύνατοι, ξενυχτάνε, αλλάζουν φιλενάδες σαν τα πουκάμισα, βγαίνουν μόνο με μοντέλα και κάνουν ένα σωρό ατασθαλίες. Ουσίες και οινοπνεύματα. Ζουν σε ένα πάρτι, σε μια νιρβάνα. Δεν είμαι τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι ένας Ταύραρος, πολύ γήινος. Λατρεύω τη ζωή, το καλό φαγητό, την ενέργεια, τα χώματα, τις κατσίκες, τα γαϊδούρια, τα σκυλιά, τις μύγες... Ξοδεύω 3-4 ημέρες την εβδομάδα στη φύση. Ό,τι σπορ μπορείς να φανταστείς - αυτό είναι το φυσικό μου όπιο. Παίρνω μαθήματα, μελετάω τις σχέσεις των ζώων κι έτσι καταλαβαίνω τι γίνεται στα θηλαστικά, στους ανθρώπους».

Για δεύτερη χρονιά «Next Top Model»!

«Πάει πολύ καλά. Είναι ικανοποιημένο το κανάλι. Τα νούμερα δεν τα βλέπω, μου τα λένε από την παραγωγή και είναι συμπαθητικά. Για τα κορίτσια, που πιστεύω ότι είναι καλύτερα από τα περσινά, υπάρχει κόσμος που έχει ενστάσεις και μου λέει για τις περσινές. Πέρυσι δεν είχαμε καλά σώματα. Από τις 17 οι 14 δεν ήταν καλές, ενώ φέτος οι 10 είναι καλές. Υπάρχουν 5 κορίτσια που περιμένω να τελειώσει το παιχνίδι και να τα πάρω αύριο το πρωί για δουλειά. Στην πορεία θα καταλάβετε τι λέω. Υπάρχει εξέλιξη. Μεταμορφώνονται».

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η τάση των νέων παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, να γίνουν μοντέλα;

«Δεν είναι εντυπωσιακό; Διαβαίνω την ελληνική επαρχία... Το τι δημοφιλές είναι το πρόγραμμα στην επαρχία, στα χωριά; Κορίτσια από 8 έως 28 είναι τρελές για το παιχνίδι. Με αναγνωρίζουν, φωνάζουν, ξέρουν λεπτομέρειες. Τι γίνεται... όλες θέλουν να γίνουν μοντέλα; Είναι συναρπαστικός ο χώρος. Ζούμε στην εποχή της τηλεόρασης και μεγαλώνουμε μέσα από αυτήν. Όλα τα πρότυπα και οι επιρροές είναι τηλεοπτικά. Η έξοδος για την επιτυχία και την ευτυχία στο μυαλό ενός παιδιού στιγματίζεται από την τηλεόραση. Η τηλεόραση και η φωτογραφία είναι ένα ψέμα, απέχουν παρασάγκας από την πραγματικότητα. Η ζωή δεν είναι σινεμά, δυστυχώς. Μακάρι να ήταν Το 95% των κοριτσιών δεν έχει τις προϋποθέσεις, ούτε το σωματότυπο ούτε την εμφάνιση. Οπότε, σταματάει εκεί το όνειρό τους!».

Είσαι μέλος της επιτροπής στο «Next Top Model». Έβαλες ποτέ τον εαυτό σου στη θέση του παίκτη;

«Και βέβαια. Συνέχεια, σε κάθε παιχνίδι το κάνω. Θα έκανα αίτηση συμμετοχής αν ήμουν νεαρός και υπήρχε κάτι αντίστοιχο για αγόρια και ήθελα να γίνω μοντέλο. Η ομορφότερη ανακηρύσσεται νικήτρια. Πέρυσι φώναζαν όλοι, νταλικέρηδες, στο μπακάλικο της γειτονιάς, και έλεγαν διάφορα. Στο τέλος όλοι συμφώνησαν, από τον τελευταίο μούτσο στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου μέχρι ευγενείς, γαλαζοαίματους, με τους οποίους συζήτησα, ότι η Σεράινα ήταν αυτή που άξιζε να βγει νικήτρια».

Δεν αντιμετώπισες σαπίλα στο χώρο; Ήταν όλα καλά;

«Όλα αυτά που ακούγονται έχουν να κάνουν με κορίτσια που ονομάζονται μοντέλα μόνα τους. Αυτό συμβαίνει και στους ηθοποιούς, στις χορεύτριες, στις τραγουδίστριες. Είμαι 27 χρόνια στο χώρο και δεν ξέρω κανέναν στη δουλειά μου να κάνει χρήση ή να έχει το μυαλό του κάπου αλλού. Ξυπνάς 6 το πρωί και κοιμάσαι 12 το βράδυ, κουρέλι από την κούραση. Δεν βρίσκω κακό να συνάψει σχέσεις ένα μοντέλο με κάποιον μέσα από τη δουλειά του. Τώρα το πού θα παραπέσει ή αν θα είναι επιρρεπής σε κάποιο πάθος? αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτά τα βλέπω καθημερινά. Είμαι παιδί του κέντρου κι έχω μεγαλώσει στα πεζοδρόμια? Τι να σου πω τώρα; Άνθρωποι υπεράνω υποψίας, οικογενειάρχες, λογιστές, δικαστικοί».

Με την εμφάνισή σου στο «Next Top Model» και τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα που σου έδωσε άλλαξε κάτι στον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

«Βέβαια, άλλαξε. Ακούω διάφορα σχόλια, όπως: ?Θεέ μου, κούκλε μου, πάρε τώρα το τηλέφωνό μου, λιώσε με, σε θέλω, πεθαίνω, ψοφάω για σένα?! Ενώ παλιά δεν... Τι να σου πω; Η μπακάλισσα της γειτονιάς μου μου κάνει τα γλυκά μάτια μετά την τηλεόραση. Τη λένε Θανάσω, έχει μια ελιά στο μέτωπο, κοτσίδια, είναι από τον Αγαλιανό Αιτωλοακαρνανίας. Πριν αγόραζα υγρό για τα πιάτα και δεν μου έδινε σημασία. Τώρα μου κόβει χαλβά, έλα να πιούμε κάτι και τέτοια. Με αντιμετωπίζουν διαφορετικά».

Εσύ με τι είσαι επιφυλακτικός;

«Με τους ανθρώπους. Έχω κουραστεί. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, είμαι σε μια ηλικία που συναντώ καθημερινά πάνω από 20 ανθρώπους σε φωτογραφήσεις, συναντήσεις" Σε μια φωτογράφηση είμαστε ένα team 10 ανθρώπων, συνήθως όλες γυναίκες. Το ίδιο επί 27 χρόνια! Το 99,9% στη μόδα είναι γυναίκες. Είναι και μερικά αγόρια, που είναι κι αυτοί -γυναίκες, και μου λένε: "Εγώ είμαι γυναίκα, δεν είμαι άντρας". Με γεια τους με χαρά τους. Δουλεύω με "αδελφές". Είμαι πολύ κλειστός πια, ο προσωπικός χώρος και χρόνος ανήκει σε λίγους, μετρημένους. Έχω χτίσει τείχος και πλέον μιλάω και κάνω παρέες επιλεκτικά, γιατί μια ζωή έδινα και τώρα πρέπει να πάρω. Πάντα έκανα πολύ κόσμο να χαίρεται που ήταν κοντά μου».

Κάνεις πολλά ταξίδια στο εξωτερικό.

«Λατρεύω την Ιταλία και την Ισπανία. Έχω φίλους στην Ιταλία και πηγαίνω 6-7 φορές το χρόνο. Τη θεωρώ σπίτι μου».

Θα εγκατέλειπες την Ελλάδα και τη ζωή σου εδώ, με κίνητρο μια μεγάλη δουλειά εκεί ή ένα μεγάλο έρωτα;

«Για ένα μεγάλο έρωτα, σίγουρα! Όχι για δουλειά, γιατί πλέον δεν με ενδιαφέρει. Έχω φτάσει σ’ ένα σημείο που δεν δουλεύω για να ζω. Ζω και μερικές φορές δουλεύω. Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι πολύ έντονα να γίνω πατέρας και αυτός θα ήταν ένας λόγος για να αλλάξω χώρα. Το παιδί μου δεν θέλω να μεγαλώσει εδώ».

Γιατί;

«Δεν ξέρω τι να το διδάξω. Να είναι τίμιος ή λαμόγιο;».

Υπάρχει δεσμός με σκοπό να καταλήξει στο γάμο;

«Όχι, δεν υπάρχει. Ήμουν πάντα εναντίον της τεκνοποίησης. Είναι ματαιόδοξο. Από έφηβος προσπαθώ να βρω ένα λόγο, γιατί κάποιος πρέπει να κάνει ένα παιδί...».

Γιατί δεν ρωτούσες τους γονείς σου, που έκαναν εσένα;

«Οι γονείς μου ήταν αμόρφωτοι και τα ζωώδη ένστικτά τους τους οδήγησαν εκεί. Οι μορφωμένοι κάνουν ελάχιστα παιδιά. Όσο πιο μορφωμένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερα παιδιά κάνει».

Σε φοβίζει ο θάνατος;

«Δεν με φοβίζει, θέλω να "φύγω" χωρίς να αφήσω τίποτα πίσω μου, γιατί δεν αξίζει. Έχοντας κάνει και δοκιμάσει τα περισσότερα πράγματα στη ζωή αυτή, ψάχνοντας να βρω καινούργιο στόχο, νομίζω πως αυτός είναι ο πιο σπουδαίος. Να δώσω όλη την αγάπη και την ύπαρξή μου».

Το παιδί θα γίνει εντός ή εκτός γάμου;

«Ο γάμος δεν μου λέει τίποτα. Είναι μια πολιτική πράξη, ούτε καν θρησκευτική. Φτιαγμένο από τις κυβερνήσεις για περισσότερο έλεγχο και φόβο. Εκτός γάμου. Με τη γυναίκα μου θέλω να πεθάνω μαζί. Να μου κρατάει το χέρι την ώρα εκείνη, όπως κι εγώ».

Πώς εξηγείς τον αριθμό των αιτήσεων, που έφτασαν τις 85.000, σε ριάλιτι τηλεπαιχνίδια;

«Είναι ένας τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Αρκετά ριάλιτι πληρώνουν. Ή τηλεπαιχνίδια, εκεί κι αν γίνεται σκοτωμός. Αν πάει κάποιος και φύγει σε μισή ώρα με 50.000 ευρώ μετρητά, ε... αυτό είναι τρελό! Κι εγώ θέλω να πάω. Πεθαίνω. Ο άλλος έφυγε με 200.000 ευρώ. Έμεινα κόκαλο! Μεγάλος ο πειρασμός! Μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι μέσω της προβολής του θα έχει μια καλύτερη θέση εργασίας, θα γίνουν αναγνωρίσιμοι και ίσως τους προσλάβει ο περιπτεράς της γειτονιάς τους ή ο φούρναρης!».

Τι σε έχει κάνει τώρα να θέλεις ένα παιδί;

«Έχω κάνει σχεδόν τα πάντα στη ζωή μου. Κατάλαβα, έστω και αργά, ότι είναι υπέρτατη πράξη αγάπης. Είναι ο μόνος τρόπος να νικήσεις το θάνατο, ζώντας μέσα από το παιδί σου, που συνεχίζει τη ζωή».