Μπουτάρης- Καμίνης: Ο έφηβος 70άρης & ο νοικοκύρης

22.11.2010
Μέχρι την περασμένη Κυριακή τα απόλυτα αουτσάιντερ, πλέον οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι όμως οι Γιάννης Μπουτάρης και Γιώργος Καμίνης; Ποιες οι συνήθειές τους και οι αδυναμίες τους; Πώς τους βλέπουν οι δικοί τους άνθρωποι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Ποιος είναι: Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, γεννημένος στη συμπρωτεύουσα το 1942, γιος του Στέλιου Μπουτάρη και της Φανής Μίσιου, αποφάσισε από μικρός να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, τελείωσε το Χημικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσσαλονίκης και στη συνέχεια συνέχισε με σπουδές οινολογίας.

Η οικογένειά του: Ο ένας και μοναδικός έρωτάς του δεν ήταν άλλος από τη σύζυγό του Αθηνά. Απέκτησαν 3 παιδιά, τον Στέλιο, τη Φανή και τον Μιχάλη, και 6 εγγόνια. Κάποια στιγμή χώρισαν, αλλά λίγο καιρό μετά ξανασμίξανε, χωρίς ωστόσο ποτέ να ξαναπαντρευτούν. Ήταν μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. Ο χαμός της, όπως λένε άτομα που τον γνωρίζουν, τον καταρράκωσε.

Το στυλ του: Μποέμ και αντικομφορμιστική εμφάνιση, πολύ μακριά από τη στολή-κοστούμι των πολιτικών. Καρό και ριγέ πουκάμισα, τζιν παντελόνια, casual κοτλέ σακάκια και σχεδόν ποτέ γραβάτα.

Σε κατακτά: Με την αφοπλιστική ειλικρίνειά του, τις γνώσεις του για θέματα τέχνης και πολιτισμού αλλά και τις αιρετικές απόψεις του, που συχνά προκαλούν.

Μεγάλες αγάπες: Το κρασί είναι μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του, αν και εδώ και πολλά χρόνια δεν πίνει καθόλου αλκοόλ. Για αυτό έχει δώσει πολλές μάχες. Μία από αυτές ήταν να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης και να γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος με μικρούς παραγωγούς. Έχει τιμηθεί ως «Οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου. Λατρεύει επίσης τη ζωή κοντά στη φύση. Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφέ αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, βραβεύτηκε το 2003 με τη διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς κύρους περιοδικό «Τime», για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αγαπημένα του στέκια: Για καφέ στην «Eden» στην οδό Κομνηνών, για μεζέδες στο «Απρόοπτο» στη Ρογκοτή και φαγητό απέναντι, στον «Ερμή», ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ, αν και δεν πίνει ποτέ, μπορεί να τον συναντήσετε και στο μπαρ «Heaven», όπου συχνάζουν αρκετοί φίλοι του.

Τι υπόσχεται: Πιο καθαρή Θεσσαλονίκη, μετατροπή των σχολικών αυλών σε πάρκα, μείωση δημοτικών τελών μέσω ανακύκλωσης, έμφαση στα καθημερινά προβλήματα των Θεσσαλονικέων και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με απλές κινήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

Ποιος είναι: Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1954, όταν ο ναυτικός πατέρας του εργαζόταν για την οικογένεια Σταύρου Λιβανού. Η καταγωγή του έλκεται από τη Χίο, στη Νέα Υόρκη έμεινε μόνο 5 χρόνια και στη συνέχεια ήρθε στη Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Παρίσι. Είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Επί 8 χρόνια ήταν προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Η οικογένειά του: Λατρεύει τη σύζυγό του Αδαμαντία Αναγνώστου, που είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και τις δύο κόρες τους, τη Μαρκέλα-Κατερίνα, που είναι 4,5 ετών, και τη μόλις 5 μηνών Αγγελική.

Το στυλ του: Πάντα θα τον δείτε με casual εμφάνιση. Μάλιστα, αυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι ήταν η πρώτη φορά που τον είδαν στην προεκλογική εκστρατεία να φοράει τόσες πολλές φορές γραβάτα, κι αυτό ίσως τον καταπίεζε λίγο.

Ο χαρακτήρας του: Άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν εκνευρίζεται ποτέ με τους γύρω του και προσπαθεί να λύνει τα πάντα με το διάλογο. Όταν πρέπει όμως να πάρει αποφάσεις, το κάνει με οποιοδήποτε κόστος, καθώς είναι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του, από τον οποίο έχει πολλές απαιτήσεις.

Του αρέσει: Να βγάζει τις κόρες του στο πάρκο στην περιοχή του Παγκρατίου. Να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας και σχεδόν κάθε Σάββατο να κάνει μια μεγάλη βόλτα χαζεύοντας τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων από τα Εξάρχεια έως το Κολωνάκι, ενώ πάντα επιστρέφει στο σπίτι με μια σακούλα βιβλία. Οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι ο Άρης Αλεξάνδρου και ο Δημήτρης Μαρωνίτης.

Πώς διασκεδάζει: Του αρέσει το καλό φαγητό και μπορεί να τον συναντήσετε να διασκεδάζει με φίλους του σε μικρά μαγαζιά και ταβερνάκια τραγουδώντας με κιθαρούλες. Τα αγαπημένα του είναι στο Χαλάνδρι και στο Παγκράτι, όπου συνήθως διασκεδάζει με τους φίλους του, 5 συμμαθητές του από το Γυμνάσιο, με τους οποίους είναι αχώριστοι.

Τα χόμπι του: Του αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια, ενώ έχει μείνει για αρκετό καιρό στη Χαϊδελβέργη, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στην Οσάκα. Το επόμενο ταξίδι που θα κάνει είναι στη Φλωρεντία, όπου η σύζυγός τους είναι επικεφαλής σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Έχει ηλεκτρικό διάδρομο στο σπίτι και του αρέσει να γυμνάζεται. Αγαπάει πολύ τη μαγειρική και μάλιστα κάνει συχνά το τραπέζι στους φίλους του. Αυτοί που τον ξέρουν λένε ότι μαγειρεύει τέλεια και ιδιαίτερα τα ψητά φρέσκα ψάρια.

Η αγαπημένη του φράση: «Για να πάμε μπροστά, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να την κάνει καλά».

Τι υπόσχεται: Να νοικοκυρέψει το δήμο και να ξέρει ο δημότης πού πάει και το 1 ευρώ που δίνει. Βασικό του πιστεύω είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Από τα πρώτα πράγματα που θέλει να κάνει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του είναι να υπάρχει μια Αθήνα καθαρή και ασφαλής.