Η Αντζελίνα σπιτώνει τους πρόσφυγες

26.10.2010
Τελικά, η δημοσιότητα που δημιούργησε η 35χρονη ηθοποιός όταν τον Απρίλιο επισκέφτηκε μαζί με τον σύντροφό της, Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) στρατόπεδο Βόσνιων προσφύγων, έπιασε τόπο, αφού η αμερικανική κυβέρνηση τους δώρισε $500.000 (σχεδόν €360.000).


Τελικά, η δημοσιότητα που δημιούργησε η 35χρονη ηθοποιός όταν τον Απρίλιο επισκέφτηκε μαζί με τον σύντροφό της, Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) στρατόπεδο Βόσνιων προσφύγων, έπιασε τόπο, αφού η αμερικανική κυβέρνηση τους δώρισε $500.000 (σχεδόν €360.000).

Όπως ανακοίνωσε ο Ράντομιρ Ζόβισιτς (Radomir Jovicic), δήμαρχος της πόλης Ρογκατίτσα όπου βρίσκεται το στρατόπεδο, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πολυκατοικίας όπου οι τελευταίοι 15 πρόσφυγες θα μπορέσουν να μετακομίσουν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ζόβισιτς, οι προσπάθειες που έκανε ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια για την οποιαδήποτε βοήθεια έπεφταν διαρκώς στο κενό. Μόλις όμως εμφανίστηκαν η Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) με τον Μπραντ Πιτ τον Απρίλιο, τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Με την ιδιότητά της ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Τζολί έχει ήδη επισκεφτεί μερικά από τα έργα που έχουν ξεκινήσει ήδη με σκοπό να ανακουφίσουν τους 117.000 πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι ύστερα από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία πριν από 15 χρόνια.

"θα γράψω το όνομά της με τατουάζ εδώ", δηλώνει με ενθουσιασμό ο 47χρονος Γκόραν Μάρκοβιτς (Goran Markovic) δείχνοντας το μπράτσο του. Μετά την επίσκεψη του ζεύγους τον περασμένο Απρίλιο, οι πρόσφυγες αποκαλούσαν την Αντζελίνα "η ομορφιά μας", όμως, μετά τα νέα για μεγάλη δωρεά από την αμερικανική κυβέρνηση, η νεόκοπη σκηνοθέτης "προβιβάστηκε". "Είναι η Αγία μας", ομολογεί ο Μάρκοβιτς.

Τυπικά, το όνομα της Τζολί δεν αναφέρεται πουθενά στο συμβόλαιο για το νέο συγκρότημα κατοικιών στη Ρογκατίτσα, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαράγιεβο. Ωστόσο, οι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και οι πρόσφυγες είναι σίγουροι ότι η παρουσία του διάσημου ζεύγους εκεί, έπαιξε τον ρόλο της.

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες από το στρατόπεδο -οι αδελφές Λένα και Μάρα Μπάμπιτς (Lena & Mara Babic), 78 και 72 χρονών αντίστοιχα- θυμούνται με μεγάλη συγκίνηση την επίσκεψη του Μπραντ και της Αντζελίνα στο δωμάτιο του σχολείου που λειτουργεί ως στρατόπεδο προσφύγων την Κυριακή του Πάσχα. Πέρασαν πολύ όμορφα και μην έχοντας καμία ιδέα για το ποιοι είναι στην πραγματικότητα, η έκπληξή τους αργότερα ήταν ακόμη πιο μεγάλη.

Κατά τα άλλα η Αντζελίνα Τζολί, αυτό τον καιρό είναι πολύ χαρούμενη αφού της δόθηκε η άδεια να γυρίσει μέρος της πρώτης σκηνοθετικής της απόπειρας στη Βοσνία, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά. Την ίδια στιγμή όμως, διάβασε και πρόσφατα δημοσιεύματα στα οποία ένας πρώην έμπορος ναρκωτικών, ισχυρίζεται ότι εκείνη ήταν "φουλ στην κοκαΐνη" κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης που παραχώρησε στον Τσάρλι Ρόουζ (Charlie Rose) το 2000.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα