Θ. Τζάνης: "Γεννήθηκα τραγουδιστής, όχι γκόμενος"

25.01.2008
Ο Θάνος Τζάνης είναι ένας ανερχόμενος τραγουδιστής, ρομαντικός, ενθουσιώδης, έξυπνος και πεισματάρης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι από χωριό. Η ώρα μαζί του περνάει ευχάριστα, ενώ η κουβέντα εξελίσσεται συνεχώς. Η είδηση; Όχι μία, πολλές

Από τη Ρενέ Σαραντινού


Ο Θάνος Τζάνης είναι ένας ανερχόμενος τραγουδιστής, ρομαντικός, ενθουσιώδης, έξυπνος και πεισματάρης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι από χωριό. Η ώρα μαζί του περνάει ευχάριστα, ενώ η κουβέντα εξελίσσεται συνεχώς. Η είδηση; Όχι μία, πολλές. Το Φεβρουάριο τον καλεί η μαμά πατρίδα και θα ντυθεί στο χακί. Στο παρελθόν ήταν 125 κιλά και με πείσμα και υπομονή αδυνάτισε. Όσο για τα ερωτικά του; Δεν αναφέρει ούτε μία φορά στην κουβέντα μας το όνομα της Ναταλίας Γερμανού. Μιλάει με προσοχή και διακριτικότητα, και τα λέει όλα!

Θάνος Τζάνης παρουσιάστε!

«Δεν παρουσιάζω, τραγουδάω. Οπότε, Θάνος Τζάνης: τραγουδιστής γεννημένος. Το διάλεξα από μικρός και πληρώνω το τίμημα».

Το οποίο είναι;

«Πολύ μεγάλο! Αποξένωση, ιδιαιτερότητα στο χαρακτήρα. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ειδικά σε αυτήν τη δουλειά, που έχει να κάνει με χρήματα και αναγνωρισιμότητα. Θέλει τσαμπουκά και κότσια!».

Θεωρείς ότι έχεις τα κότσια;

«Φυσικά. Πολλές φορές θέλεις να πεις πράγματα και δεν σε ακούν. Θέλεις να τα αποδείξεις και δεν μπορείς γιατί δεν έχει έρθει η ώρα σου».

Τι θέλεις να πεις;

«Ότι υπάρχει ουσία πίσω απ όλα αυτά, που φαίνονται τόσο αστεία. Ο κόσμος δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή. Προσπαθώ να βρω τους ομοϊδεάτες. είμαι σε καλό δρόμο».

Τι προσδοκάς;

«Να βρω την ουσία. Όταν είσαι δώρο με ωραίο αμπαλάζ, ο άλλος το ανοίγει ευκολότερα. χρησιμοποιώ το περιτύλιγμα για να δουν τι έχει μέσα το δώρο».

Θέλεις να εντυπωσιάζεις;

«Ναι, αλλά χρησιμοποιώ τον εντυπωσιασμό για δικούς μου λόγους».

Πού θέλεις να φτάσεις;

«Όπου θέλει το κάρμα και το άστρο μου. Χρειάζομαι να είμαι καλά και ήρεμος. Δεν το παίζω κουλτουριάρης ερμηνευτής. Διασκεδαστής είμαι. Τους ψευτοκουλτουριάρηδες και τους δήθεν τους κατακρίνω».

Τα παιδικά σου χρόνια;

«Ήρεμα. Οι γονείς μου είναι νέοι άνθρωποι, με σωματική και ψυχική υγεία. Ήταν παρόντες στα προβλήματα της παιδικής μου ηλικίας. Αργότερα, γύρω στα 16-17, έφυγα από το σπίτι μου και έμεινα μόνος μου».

Ποια συμβουλή τους δεν εφάρμοσες και το μετάνιωσες;

«Ήθελαν να γίνω γιατρός, δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός Πέρασα σε ένα ΤΕΙ. Ακόμα σπουδάζω, αλλά έγινα αυτό που με συμβούλευσε ο εαυτός μου και δεν το μετάνιωσα. Τώρα έρχονται στην Αθήνα και με βλέπουν, γιατί δεν μπορώ να πηγαίνω στο Αλιβέρι συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων».

Έχεις αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς;

«Όχι βέβαια. Είναι δυνατόν;».

Αυτό το λες εσύ ή και οι άλλοι γύρω σου;

«Και εγώ και οι άλλοι».

Πιστεύεις ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την ωραία φωνή ή για την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη;

«Για την προσωπική ζωή, αλλά είναι στο χέρι σου να τον κάνεις να πιστέψει σ' εσένα και να σε πάρει στα σοβαρά. Ας υπάρχει ένα όριο».

Ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σου;

«Υπήρξε παλαιότερα και πέρασε. Δεν είναι τώρα στη ζωή μου».

Ποια θεωρείς ιδανική γυναίκα;

«Αυτή που δεν κάνει καψώνια για να σε καψουρέψει! Αυτή που όταν ερωτευτεί θα το πει και δεν θα μπει σε τερτίπια για να την ερωτευτείς. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις γυναικών που εγώ τις ερωτεύτηκα και αυτές μου έκαναν καψώνια. Στο τέλος, τις μίσησα».

Έχεις κάνει πολλές σχέσεις στη ζωή σου;

«Ναι, πολλές. Τόσες όσες είναι αρκετές για να μου δώσουν εμπειρίες».

Το γάμο τον έχεις σκεφτεί ποτέ;

«Όχι για τώρα. Θέλω να είναι παραμυθένιος. Να είμαι με μια γυναίκα που να είναι μακριά από τη νοοτροπία που επικρατεί σήμερα. Θέλω έναν ειλικρινή άνθρωπο, καθαρό. Να με αγαπήσει αληθινά».

Όταν σε καλούν στο κινητό, ακούνε Μιχάλη Χατζηγιάννη, το «Να είσαι εκεί»

«Μου αρέσει πολύ αυτό το τραγούδι και γενικότερα η μουσική του Μιχάλη».

Φοβήθηκες ότι ίσως ακούσεις άσχημα σχόλια από τη συμμετοχή σου στο talent show; Μήπως χαρακτηριστείς «ψώνιο»;

«Αν και δεν φοβήθηκα, τα άκουσα. Δεν φοβήθηκα μη με πουν ψώνιο. Με πείραξαν τα σχόλια κάποιων ανθρώπων που εισέβαλαν στην προσωπική μου ζωή και εξέφραζαν άποψη για μένα και τις σχέσεις που είχα με κάποιους ανθρώπους. Αυτό με πλήγωνε. Είμαι δημόσιο πρόσωπο, το καταλαβαίνω, αλλά μην εκφέρεις άποψη ότι είμαι τυχάρπαστος και καιροσκόπος. Είναι άδικο για έναν άνθρωπο που έχει πληρώσει το τίμημα και το λογαριασμό αυτών των επιλογών».

Τι δεν ξέρουμε για σένα;

«Να σου πω τι δεν ξέρεις; Ότι ήμουν 125 κιλά, ότι έκοψα το τσιγάρο, ότι έχω κάνει τρελά πράγματα».

Η μεγαλύτερη τρέλα;

«Έφυγα από το σπίτι μου για να γίνω τραγουδιστής. Τραβιόμουνα στις επαρχίες οκτώ χρόνια. Και για γυναίκες έχω κάνει πολλά. Έχω ταξιδέψει μία ολόκληρη μέρα για να δω μια γυναίκα, έχω τηλεφωνήσει κλαίγοντας, έχω γράψει τραγούδια και τα έχω τραγουδήσει κάτω από το σπίτι της. Είμαι παθιασμένος τύπος».

Θυσίες, δηλαδή;

«Θυσία για μένα είναι να χάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς για κάτι άλλο που το αγαπάς περισσότερο. Έχω βρεθεί σε σταυροδρόμια στη ζωή μου. Διάλεξα ό,τι έλεγε η καρδιά και όχι το μυαλό μου».

Πότε φεύγεις από μια σχέση; Φεύγεις έγκαιρα ή την εξαντλείς;

Φεύγω Μια σχέση πρέπει να ξεκινάει με μαγεία και έτσι να τελειώνει. Όχι με ξεφτιλίκια, ρεζιλίκια και βρισιές! Καλύτερα να την τελειώνω νωρίτερα. Φεύγω όταν αντιλαμβάνομαι ότι η μαγεία αρχίζει να γίνεται ξεφτίλα».

Είχες δηλώσει ότι θα μπορούσες να τραγουδάς και στα πανηγύρια του χωριού σου προκειμένου να ξέρουν όλοι περισσότερα για τη φωνή και τα τραγούδια σου παρά για την προσωπική σου ζωή;

«Πολλές φορές, όταν σου βαράνε ένα ρυθμό, πρέπει να χορεύεις! Είναι στο χέρι σου αυτόν το ρυθμό να τον αλλάξεις και να τον πας εκεί που θέλεις. Απλώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Δεν περίμενα ότι ο κόσμος θα ασχοληθεί με την προσωπική μου ζωή περισσότερο. Είμαι από χωριό. Αυτήν τη νοοτροπία είχα. Δεν ήξερα πώς λειτουργεί το σύστημα. Από τη στιγμή που ο ρυθμός μέσα στο χώρο αυτό παιζόταν έτσι, έτσι κι εγώ έπρεπε να χορέψω. Πλην, όμως, εγώ είχα και το σθένος αυτό το πράγμα να το αλλάξω. Να αποδείξω ότι είμαι τραγουδιστής. Τραγουδιστής γεννήθηκα, όχι γκόμενος!».

Μήπως αγαπάς πολύ εύκολα;

«Όχι, αγαπάω δύσκολα. Μου παίρνει χρόνο να αγαπήσω. Το να ερωτευτώ δεν μου παίρνει. Έχω αγαπήσει 3-4 φορές».

Δεν είσαι από τους ανθρώπους που πρεσβεύουν ότι η αγάπη έρχεται μία φορά;

«Όχι, όχι. Και τα δύο έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Όταν έρθουν, πρέπει να αφεθείς και να τα ζήσεις. Το να εφαρμόζεις τακτικές σε αποσυντονίζει και χάνεις τον ειρμό. Με όποιο τίμημα! Γιατί έχει λογαριασμό στο τέλος, που τον πληρώνεις».

Οι θαυμάστριές σου σε ποιο target group ανήκουν;

«Έχω θαυμάστριες από 5 έως 70 χρονών».

Εσύ σε ποιο target group θαυμαστριών απευθύνεσαι;

«Δεν έχω συγκεκριμένο. Μου έχουν τύχει διάφορα. Πάντως, μου λένε ότι έχω πολύ καλή αύρα και φωνή, και δεν περιμένουν να είμαι τόσο θελκτικός, τόσο ελκυστικός, τόσο γλυκός. Είναι ένα κράμα όμορφων συναισθημάτων τα οποία εμπνέω στους ανθρώπους».