Χαρίστε φυσική ευωδιά στο σπίτι σας

25.01.2008
Η δύναμη των αρωμάτων μάς σαγηνεύει. Μας φέρνει στο νου αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα από το παρελθόν. Το άρωμα των γονιών μας, η μυρωδιά από τα κουλουράκια της μαμάς μάς μένουν ανεξίτηλα

Η δύναμη των αρωμάτων μάς σαγηνεύει. Μας φέρνει στο νου αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα από το παρελθόν. Το άρωμα των γονιών μας, η μυρωδιά από τα κουλουράκια της μαμάς μάς μένουν ανεξίτηλα, όσα χρόνια και αν περάσουν. Η ευχάριστη μυρωδιά φτιάχνει τη διάθεση, δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, μας χαλαρώνει. Γι αυτό και δίνουμε μεγάλη σημασία όχι μόνο στο προσωπικό μας άρωμα, που θέλουμε να είναι μοναδικό, αλλά και σ' αυτό του σπιτιού και του χώρου μας γενικότερα.

Αρωματίστε φυσικά το χώρο σας
Αν δεν χρησιμοποιείτε τα αρωματικά χώρου που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θέλετε να αρωματίσετε το σπίτι σας και γενικά το χώρο σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα φυσικό τρόπο, όπως τα φρέσκα λουλούδια. Βέβαια, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να αερίζετε συχνά το χώρο σας.

Δύο με τρεις φορές την ημέρα, ακόμη και όταν το κρύο είναι τσουχτερό. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ανανεώνεται ο αέρας και καθαρίζει η ατμόσφαιρα, αλλά απομακρύνεται και η δυσάρεστη μυρωδιά της «κλεισούρας».

Άνθη, το καλύτερο αρωματικό: Τα λουλούδια είναι αυτά που μπορούν να χαρίσουν ένα φυσικό και διακριτικό άρωμα στο χώρο σας. Μια ανθοδέσμη ή μια σύνθεση, για όσο καιρό είναι φρέσκια, μπορεί να χαρίσει ένα ευχάριστο, διακριτικό και φυσικό άρωμα στο σπίτι, το γραφείο ή το κατάστημα. Αν, πάλι, δεν είναι εύκολο να έχουμε συνεχώς φρέσκα λουλούδια στο ανθοδοχείο μας, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλάστρες, οι οποίες, εκτός από το ευχάριστο άρωμα των φυτών, διακοσμούν και το χώρο. Επίσης, καθαρίζουν τον αέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ, σύμφωνα με έρευνα της NASA, μπορούν να απομακρύνουν ακόμη και τοξίνες από τον αέρα του σπιτιού μας.

Ανάψτε κεριά: Τα αρωματικά κεριά που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να αρωματίσουν το χώρο σας και μάλιστα με το άρωμα της αρεσκείας σας. Κυκλοφορούν πλήθος τέτοιων κεριών σε πολλά σχήματα, χρώματα και αρώματα. Εσείς δεν έχετε παρά να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Επίσης, τα αναμμένα κεριά έχουν την ιδιότητα να μας χαλαρώνουν και να φτιάχνουν τη διάθεσή μας, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και συσκευές διάχυσης αιθέριων ελαίων και να αρωματίσετε το σπίτι με κάποιο έλαιο της αρεσκείας σας.

Αρωματίστε με τσάι συρτάρια και ντουλάπες: Βάλτε σε ένα μικρό πουγκί από οργάντζα ή βαμβάκι μερικά φακελάκια με αρωματικό τσάι και αρωματίστε με αυτό τα ντουλάπια, τα συρτάρια, ακόμη και το αυτοκίνητό σας.

Αν, πάλι, δεν θέλετε να βάλετε αρωματικό τσάι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, που έχετε φυτέψει στον κήπο σας ή σε κάποια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Πόσο διαρκούν οι διαφορετικοί τύποι αρωμάτων;

Άρωμα 15-20%, αλκοόλ 80%, διαρκεί 4-6 ώρες (Perfume).

Άρωμα ή σπρέι 10-15% και το υπόλοιπο αλκοόλ, διαρκεί 4-5 ώρες (Eau De Parfum EDP, Parfum Spray EDPS).

Άρωμα 5-12% και το υπόλοιπο αλκοόλ και νερό, διαρκεί 2-4 ώρες (Eau De Toilette EDT, Eau De Toilette Spray EDTS).

Άρωμα 2-3% και το υπόλοιπο νερό, διαρκεί 2 ώρες (Eau De Cologne ΕDC).

Πώς να διαλέξετε άρωμα
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπερδευόμαστε στα καταστήματα καλλυντικών και δεν ξέρουμε ποιο άρωμα να επιλέξουμε και κάποιες άλλες, όταν επιστρέφουμε σπίτι, δεν το αναγνωρίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει κάποιο λάθος. Για να επιλέξουμε σωστά το άρωμα που μας αρέσει, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές.

Δεν δοκιμάζουμε πάνω από τρία αρώματα την ίδια ώρα, γιατί η όσφρησή μας θα χάσει την ικανότητα να διακρίνει τη διαφορά.

Απλώνουμε το άρωμα κατευθείαν στην επιδερμίδα μας. Όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, σίγουρα δεν θα νιώσουμε την αίσθησή του όταν το μυρίζουμε από το μπουκάλι.

Απλώνουμε λίγες σταγόνες στον καρπό. Αφήνουμε τη ζέστη του σώματος να αναπτυχθεί στην επιδερμίδα και μετά παίρνουμε μια εισπνοή.

Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα ή δύο εναλλακτικά, βάζουμε το ένα στο δεξή καρπό και το άλλο στον αριστερό και περιμένουμε. Το τρίτο το απλώνουμε στο εσωτερικό του αγκώνα.

Αφήνουμε το άρωμα να εξελιχθεί τουλάχιστον για 10 λεπτά. Η αλκοόλη θα έχει απορροφηθεί και το μείγμα του αρώματος πάνω στην επιδερμίδα μας θα δώσει την πραγματική του υφή.

Δεν επιλέγουμε αρώματα που μας αρέσουν για άλλους. Ένα άρωμα εκφράζει την προσωπικότητα αυτού που το φοράει, συνδυάζεται με τη χημεία του σώματός του και μετατρέπεται στον καθένα σε κάτι μοναδικό!