Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος;

29.01.2008
Πυρετωδώς προετοιμάζονται Κώστας Μαρτάκης, Καλομοίρα και Χρύσπα για τον ελληνικό τελικό της Eurovision που διοργανώνει η ΕΡΤ στις 27 Φεβρουαρίου, με παρουσιάστριες τις αδελφές Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα.

Από τον Γιάννη Πολέμη

Πυρετωδώς προετοιμάζονται Κώστας Μαρτάκης, Καλομοίρα και Χρύσπα για τον ελληνικό τελικό της Eurovision που διοργανώνει η ΕΡΤ στις 27 Φεβρουαρίου, με παρουσιάστριες τις αδελφές Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα. Στον ελληνικό τελικό, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στον πολυχώρο «Αθηνών Αρένα», τηλεοπτικό κοινό αλλά και κριτική επιτροπή καλούνται να επιλέξουν το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 52ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαϊου στο Βελιγράδι. Οι τρεις υποψήφιοι, λοιπόν, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των τραγουδιών από την ΕΡΤ. Στη συνέχεια, τα κομμάτια θα ξεκινήσουν να ακούγονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα φανεί ποιο από τα τρία έχει την προτίμηση του κόσμου.

Κώστας Μαρτάκης
Το φαβορί
Τον γνωρίσαμε μέσα από το reality του ALPHA «Dream Show» και δημιούργησε αμέσως αίσθηση λόγω τόσο της εξωτερικής του εμφάνισης όσο και των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για τον «νέο Σάκη Ρουβά». Ο Κώστας Μαρτάκης μπορεί τελικά να μην κέρδισε το έπαθλο του reality, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως δεν κερδίζουν αυτοί που στη συνέχεια κάνουν καριέρα. Το γκελ που έχει στον κόσμο, και κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες, το διέκρινε αμέσως ο Ηλίας Ψινάκης, που από τη στιγμή που αποχώρησε ο Μαρτάκης από το reality μέχρι και σήμερα είναι ο άνθρωπος που τον μανατζάρει.

Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο δίνουν άνετη πρωτιά στο νεαρό τραγουδιστή, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 45%.

Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει ο Κώστας ηχογραφείται αυτές τις ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια δυνατή dance σύνθεση, στην οποία τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος και τους στίχους η Βίκυ Γεροθόδωρου.

Σε περίπτωση που ο Κώστας πάρει το εισιτήριο για το Βελιγράδι, την εμφάνισή του θα επιμεληθεί ο στυλίστας Νίκος Ευταξίας και το πιθανότερο είναι να προτιμηθεί κάποιος μεγάλος οίκος του εξωτερικού. Το ίδιο πρόσωπο θα επιμεληθεί την εμφάνιση του τραγουδιστή και στον ελληνικό τελικό, ενώ το πιθανότερο είναι στη σκηνή του «Αθηνών Αρένα» να υπάρξει και παρουσία χορευτών. Πάντως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Κώστας Μαρτάκης έχει ήδη συμφωνήσει με τη SonyBMG Ρωσίας το κομμάτι που θα ερμηνεύσει στον προκριματικό να κυκλοφορήσει σε CD single σε αρκετές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για το λόγο αυτό ο τραγουδιστής προγραμματίζει περιοδείες σε Λετονία, Ουκρανία και Λευκορωσία.

Την υποψηφιότητα του Κώστα Μαρτάκη υποστηρίζει η Τάμτα, που συμμετείχε στον περσινό εθνικό τελικό.

Τα συν: Ο νεαρός τραγουδιστής διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, καθώς τον περασμένο Ιούλιο κατέλαβε την πέμπτη θέση στο διαγωνισμό Eurosong, που πραγματοποιήθηκε στη Γιούρμαλα της Λετονίας και από τους eurofans χαρακτηρίζεται «mini Εurovision». Μάλιστα, στο televoting κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από το Καζακστάν. Επίσης, λόγω του ευρωπαϊκού αέρα αλλά και της αναγνωρισιμότητάς του στο πρώην ανατολικό μπλοκ μπορεί να αντλήσει αρκετούς βαθμούς από τις χώρες αυτές, «σπάζοντας» τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές συμμαχίες.

Τα πλην: Πολλοί υποστηρίζουν πως ο νεαρός τραγουδιστής δεν διαθέτει ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες, κάτι που είναι σημαντικό για να πετύχεις ένα καλό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Δεν είναι βέβαια λίγοι και αυτοί που προβλέπουν επανάληψη των όσων είχαν γίνει με τον Σάκη Ρουβά και τον Ηλία Ψινάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Καλομοίρα
Υπερέχει στην κίνηση

Πρόκειται για τη δεύτερη υποψηφιότητα που προέρχεται από talent show. Η Καλομοίρα Σαράντη, νικήτρια του δεύτερου «Fame Story», κατάφερε να κερδίσει το έπαθλο με τη βοήθεια του τηλεοπτικού κοινού και κόντρα σε όσους τη χαρακτήριζαν «άφωνη» και με πολύ φτωχή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Η νεαρή ποπ τραγουδίστρια, με αφετηρία τη Νέα Υόρκη, κατάφερε μετά το τέλος του reality να κάνει καριέρα όχι μόνο στο χώρο του τραγουδιού. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως η Δέσποινα Βανδή, ο Νίκος Μακρόπουλος και η Αγγελική Ηλιάδη. Η Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια επιθυμούσε εδώ και καιρό να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον ελληνικό προκριματικό της Eurovision. Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν και παίρνουν στο Διαδίκτυο τη φέρνουν στη δεύτερη θέση, με ποσοστά που κυμαίνονται από 32 έως 40%, χωρίς να λείπουν και αυτές που τη φέρνουν να προηγείται του Κώστα Μαρτάκη. Με την υποστήριξη σύσσωμης της δισκογραφικής της εταιρείας Heaven, η τραγουδίστρια εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται στο στούντιο και αναζητά το ιδανικό κομμάτι που θα της χαρίσει το εισιτήριο για το Βελιγράδι. Μεταξύ των τραγουδιών που άκουσε ήταν και ένα σουηδικής προέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Καλομοίρα έχει σχεδόν καταλήξει σε ένα καθαρόαιμο dance κομμάτι με εξ ολοκλήρου αγγλικό στίχο, που το υπογράφουν ο Valentino και ο Χριστόδουλος Σιγανός. Σε ό,τι αφορά την εμφάνισή της, πρόσφατα επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και αγόρασε κάποια κομμάτια, προκειμένου στη συνέχεια μαζί με το στυλίστα της να αποφασίσουν τι θα φορέσει στον ελληνικό προκριματικό.

Τα συν: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις επιδόσεις της στον τομέα της κίνησης, που παραπέμπουν σε μεγάλα ονόματα της διεθνούς ποπ σκηνής, όπως η Britney Spears. Κατέχει επίσης πάρα πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, προσόν σημαντικό τόσο για την ερμηνεία του τραγουδιού όσο και για τις δηλώσεις αλλά και για τις συνεντεύξεις που θα δώσει στις περιοδείες που θα κάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εφόσον προκριθεί.

Τα πλην: Η νεαρή τραγουδίστρια δεν διαθέτει καμία εμπειρία από τέτοιου είδους διαγωνισμούς, καθώς η παρουσία της εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις πίστες μεγάλων νυχτερινών κέντρων. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που αμφισβητούν τις φωνητικές της ικανότητες, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η άριστη γνώση των αγγλικών αποτελεί πλεονέκτημα για το εξωτερικό, ωστόσο τα πολλά λάθη που κάνει στην ελληνική γλώσσα ενοχλούν το ελληνικό κοινό και ίσως να είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να της στερήσουν την ευκαιρία να είναι αυτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Βελιγράδι.

Χρύσπα
Με ελληνικά επιχειρεί να κάνει την έκπληξη
Πρόκειται για τη μοναδική υποψήφια που δεν προέρχεται από το χώρο των talent shows. Η νεαρή ερμηνεύτρια έγινε γνωστή κυρίως μέσα από λαϊκά τραγούδια αλλά και από την παρουσία της σε νυχτερινές πίστες της Αθήνας, δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως ο Νότης Σφακιανάκης και ο Θέμης Αδαμαντίδης. Πρόσφατα απασχόλησε και αρκετές σελίδες των περιοδικών λόγω του φημολογούμενου δεσμού της με το νεαρό ηθοποιό Γιάννη Αϊβάζη. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Χρύσπα δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενη που θα συμμετάσχει στον ελληνικό προκριματικό και σκοπεύει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χρύσπα θα επιχειρήσει να κάνει την έκπληξη ερμηνεύοντας τραγούδι με ελληνικό στίχο. Η τραγουδίστρια φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επαφές με την ομάδα «Πήγασος», με την οποία άλλωστε έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και στο παρελθόν. Ένα από τα υποψήφια τραγούδια είναι επίσης μια σύνθεση σε μουσική Μάριου Ψιμόπουλου και στίχους Αντώνη Παππά, ενώ λέγεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί και κάποιες επαφές στελεχών της Μinos ΕΜΙ με τον Χρήστο Δάντη, που μαζί με τη Ναταλία Γερμανού χάρισαν την πρωτιά στην Έλενα Παπαρίζου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παίζει δυνατά και μια ελληνική σύνθεση του Βαγγέλη Βασιλείου και της Σόφης Παππά. Πάντως, μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις του Ίντερνετ φέρνουν τη Χρύσπα σταθερά στην τρίτη θέση, με ποσοστά που κυμαίνονται από 10 έως 20%. Πάντως, στο πλευρό της έχει ήδη ταχθεί η καλή της φίλη Πέγκυ Ζήνα.

Τα συν: Η διαφαινόμενη απόφαση της τραγουδίστριας να «κατέβει» στον ελληνικό προκριματικό με ελληνικό στίχο σίγουρα θα έχει πολλούς υποστηρικτές εντός της κριτικής επιτροπής, που εδώ και χρόνια δηλώνουν πως θέλουν να πάει ένα ελληνικό τραγούδι στη Eurovision. Ένα ελληνικό κομμάτι είναι πιθανό να συγκινήσει και μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού που ψηφίζει στο televoting.

Η Χρύσπα διαθέτει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, αισθαντική φωνή, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «είναι η ιδανική να ερμηνεύσει μπαλάντα, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη πέραση στο θεσμό της Εurovision».

Τα πλην: Η Χρύσπα ουδέποτε έχει μπει στην αναμέτρηση κάποιας ψηφοφορίας, σε αντίθεση με τους συνδιαγωνιζομένους της, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν μετρήσει μέχρι σήμερα τη δύναμή τους στις ψηφοφορίες των realities. Επίσης, στην έως τώρα καριέρα της έχει ερμηνεύσει κυρίως λαϊκά τραγούδια, που δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους φαν του διαγωνισμού. Στα μείον συνυπολογίζεται και η παντελής έλλειψη εμπειρίας σε αντίστοιχα events.