Σχέσεις στοργής με την κυρία Ριρίκα

23.11.2007
Βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, αλλά και στο μάτι του κυκλώνα. Ο Λάκης Λαζόπουλος, που καθηλώνει κάθε Τρίτη περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές (64% τηλεθέαση)

Aπό τον Δημήτρη Μαυρίδη


Βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, αλλά και στο μάτι του κυκλώνα. Ο Λάκης Λαζόπουλος, που καθηλώνει κάθε Τρίτη περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές (64% τηλεθέαση) στον καναπέ απέναντι από την TV, αντλεί δύναμη, έμπνευση και ευαισθησία από την πιο τρυφερή και ανθρώπινη σχέση που μπορεί να έχει ένας γιος. Αυτές οι άγνωστες πτυχές και μαρτυρίες μας βοηθούν να δούμε το σύγχρονο Διογένη καλύτερα και να κατανοήσουμε τόσο το σκωπτικό του χιούμορ όσο και το επόμενο επαγγελματικό του βήμα.

Ηοικογένειά του υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τον Λάκη Λαζόπουλο. Οι δεσμοί που διατηρεί με την 70χρονη μητέρα του είναι στενοί και η επαφή μαζί της ένα είδος ομφάλιου λώρου, που τροφοδοτεί τον καλλιτέχνη με αγάπη και κουράγιο για να συνεχίσει να διαπρέπει.

«Ο καθένας έχει κάποιον στο μυαλό του όταν παίζει, εγώ έχω εκείνη. Ανυπομονώ να μου πει κάθε φορά πώς της φάνηκε η εκπομπή, τι της είπαν οι γειτόνισσες», σχολιάζει ο ίδιος.

Έτσι, όπως γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, μετά το τέλος της εκπομπής και όταν τα φώτα σβήσουν, το πρώτο τηλεφώνημα που κάνει ο παρουσιαστής είναι στη μητέρα του.

Η κυρία Ριρίκα είναι πάντα παρούσα στις πρεμιέρες του, ενώ βλέπει ανελλιπώς «Αλ τσαντίρι» και γι αυτό της απευθύνει κάθε φορά χαιρετισμό.

«Όπως και κάθε μητέρα, έτσι κι εγώ είμαι πολύ περήφανη για τον Λάκη», μας έχει πει σε τηλεφωνική συνδιάλεξη η κ. Λαζοπούλου. Με περηφάνια και καμάρι παραδέχτηκε: «Φυσικά και παρακολουθώ τις δουλειές του. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιου μου».

Τη στενή σχέση μάνας και γιου μας επιβεβαίωσε και ο πρώτος του ξάδελφος, ο κ. Αχιλλέας Λαζόπουλος, που μας είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Λάκης επισκέπτεται πολύ συχνά τη Λάρισα, γιατί μένει εδώ η αγαπημένη του μητέρα. Γι αυτό και είναι πολύ αγαπητό πρόσωπο εδώ. Τον βλέπουμε και τον καμαρώνουμε. Ως άνθρωπος είναι απίστευτος και, φυσικά, δεν είναι από αυτούς που η επιτυχία τούς παίρνει τα μυαλά. Είναι δεκαετίες στο επάγγελμα και είναι το ίδιο ανθρώπινος».

Τι λέει, όμως, ο ίδιος ο Λάκης για τα παιδικά του χρόνια και την οικογένειά του;

«Αγαπάω τη ζωή που έζησα. Θυμάμαι τον πατέρα μου. Το πατρικό μου σπίτι, που έχει μείνει όπως τότε δεν το έχουμε πειράξει. Η μητέρα μου είναι ακόμη εκεί, πηγαινοέρχεται. Η ζωή εκείνα τα παιδικά μου χρόνια ήταν μέσα σ' ένα δωμάτιο. Χρειαζόμουν πάντα ένα χώρο όπου θα ήμουν μόνος μου, να δουλέψω». Η εικόνα που του θυμίζει έως σήμερα τον αγαπημένο του πατέρα είναι το μεσημεριανό τραπέζι της οικογένειας. Πριν ξεκινήσουν το φαγητό ο πατέρας Λαζόπουλος τους διάβαζε τον Ψαθά, μετά τους έλεγε τα κυριότερα νέα από την εφημερίδα και κατόπιν έτρωγαν. Αυτό γινόταν καθημερινά.

Έτσι περιέγραψε ο κορυφαίος ηθοποιός σε συνέντευξή του τα συναισθήματά του.

Η πρόθεσή του να γυρίσει μια ταινία με θέμα τη ζωή του πατέρα του, Δημήτρη, μας οδήγησε να ψάξουμε πιο επισταμένα και να ζητήσουμε επιβεβαίωση από το συγγενικό του περιβάλλον. Γι αυτό, απευθυνθήκαμε στον πρώτο του ξάδελφο, που ζει με την ευτυχισμένη οικογένειά του στη Νίκαια, προάστιο της Λάρισας.

Αλήθεια, έχετε ακούσει ότι θέλει να γυρίσει τη ζωή του αγαπημένου του πατέρα σε ταινία;

«Φυσικά και το έχω ακούσει. Θα είναι πολύ ωραίο, αν το υλοποιήσει τελικά. Ήταν πολύ δεμένοι με τον πατέρα του και του στοίχισε που τον έχασε τόσο νωρίς».

Τι σχέση είχαν οι δυο τους;

«Ήταν παραπάνω από φίλοι. Υπήρχε βαθιά αγάπη και η φιγούρα του πατέρα λειτουργούσε καθοριστικά στην οικογένεια του Λάκη. Ο πατέρας του τον θαύμαζε απίστευτα και από τα πρώτα του βήματα στο σανίδι, που τα έκανε εδώ, στη Λάρισα. Συνήθιζε μάλιστα να βάζει τις κασέτες που τον ηχογραφούσε στις παραστάσεις του στις τσέπες του και να της ακούει όποτε ένιωθε την ανάγκη, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να τον καμαρώσει σήμερα, που αποθεώνεται».

Η αλήθεια είναι ότι έφυγε νωρίς
«Έφυγε πολύ ξαφνικά από τη ζωή κι ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αιδηψό. Έπαθε καρδιακή προσβολή και δεν υπήρχε γιατρός για να τον κοιτάξει Στοίχισε πολύ σε όλους μας. Πάνε δέκα χρόνια από τότε. Ήταν πολύ δεμένα τα αδέρφια Λαζόπουλου με τον πατέρα τους. Μπορεί να ήταν αυστηρός, άλλωστε μιλάμε και για τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας 1960-1970, αλλά το έκανε πολύ διακριτικά. Αγωνίστηκε πολύ σκληρά στη ζωή του ο πατέρας του. Ήταν υπάλληλος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Η κυρία Ριρίκα τι λέει γι αυτό το εγχείρημα;

«Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη εδώ, στη Λάρισα, μακριά του, είναι πολύ περήφανη για το γιο της. Εδώ έχει μεγαλώσει, εδώ έχει περάσει τα δύσκολα χρόνια, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Λάκη στην Αθήνα. Εδώ είναι κλειστή κοινωνία και όλοι την προσέχουν και την αγαπάνε».

Τι ξέρει ο Καρβέλας για τον Λάκη;

Ο τελευταίος πολέμιός του, ο Νίκος Καρβέλας, στη μεταξύ τους κόντρα απείλησε να βγάλει στη φόρα «πολλά ράμματα για τη γούνα του Λαζόπουλου».

Εμείς, ζητώντας την άποψη του κ. Αχιλλέα Λαζόπουλο, ακούσαμε τα εξής:
«Αν λέει τέτοια πράγματα ο κ. Καρβέλας για τον Λάκη, τι μπορεί να πει η οικουμένη όλη για τα ράμματα του ίδιου!» μας σχολίασε με έκδηλο εκνευρισμό ο κ. Αχιλλέας Λαζόπουλος και συνέχισε: «Κάθε μέρα εδώ, στη Λάρισα, και σε όλη την Ελλάδα κάποιοι κυκλοφορούν τερατώδη ψέματα για να αμαυρώσουν το επώνυμό μας και τον ίδιο τον Λάκη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν μιλιέται με τη σύζυγό του, άλλοι κακόβουλα αναρωτιούνται γιατί δεν παίρνει μαζί του στην Αθήνα τη μητέρα του και την αφήνει πίσω στη Λάρισα Άλλοι κάνουν υπαινιγμούς που θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ας σταματήσουν πριν αποφασίσει ο Λάκης και κινηθεί δικαστικώς».

Ο ίδιος μας είπε ότι «τα πάντα ξεκινάνε από το γεγονός ότι το όνομα του ξαδέρφου πουλάει και κάποιοι πάνε να βγάλουν χρήματα από αυτό».

Ο κύριος Αχιλλέας, αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν συνήθως στο χώρο της σόουμπιζ, όπου τα βέλη έρχονται συνήθως εξ οικείων, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Αξίζει να σχολιάσουμε ότι τόσο η σύζυγος του Λάκη Λαζόπουλου, Τασούλα, όσο και η κόρη του Μαριέλη, που έπαιξε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Εl Greco», είναι παρούσες σε κάθε του θεατρική πρεμιέρα, ενώ ο αδερφός του, Κώστας, είναι ο στενότερός του συνεργάτης και ο εξ απορρήτων του.