Ντένης Αντύπας: 12 χρόνια TV Αλμανακ!

15.10.2007
Εκτός από τους σταρ, χρειάζονται αναγνώριση οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα φώτα και τις κάμερες.

Εκτός από τους σταρ, χρειάζονται αναγνώριση οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα φώτα και τις κάμερες. Είναι αυτοί που δεν «φαίνονται» στο γυαλί, αλλά κινδυνεύουν πολλές φορές. Είναι αυτοί που φέρνουν κοντά στο γεγονός τον τηλεοπτικό σταρ, ο οποίος κάνει μετά το ρεπορτάζ και «γεύεται» όλη τη μαγεία και την επιτυχία, ανέφερε στη συνέντευξη που μας έδωσε στο ΛΟΙΠΟΝ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντένης Αντύπας, με αφορμή την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του «Η σεζόν 2006-2007», ενός τηλεοπτικού αλμανάκ το οποίο καταγράφει τους δημιουργούς των προγραμμάτων της τηλεόρασης. Την παρουσίαση της φετινής έκδοσής του στο βιβλιοπωλείο Πατάκη έκαναν ο Γιώργος Μητσικώστας, ο Χρήστος Φερεντίνος και η Λόλα Νταϊφά, στην οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο.

Ο Ντένης Αντύπας είναι ένας δημοσιογράφος με σημαντική παρουσία στο χώρο. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και συντάκτης στις εφημερίδες «Ακρόπολη», «Βήμα», «Ελευθεροτυπία» και «Απογευματινή». Υπήρξε παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών, είναι καθηγητής στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1και δάσκαλος για πολλούς συναδέλφους στα θρανία... του ρεπορτάζ.

Το μήνυμα του δημοσιογράφου σ' την αποκαλυπτική συνέντευξή του είναι ότι τα πράγματα είναι «οριακά» για το δημοσιογραφικό κόσμο.

Πιστεύει ότι η ελληνική τηλεόραση θα περάσει δύσκολους καιρούς και ότι το πρώτο μέσο για διαφήμιση θα είναι τα περιοδικά. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «Μειώνονται τα έσοδα των καναλιών. Θα έχουμε κρίση στο επάγγελμα, απολύσεις και θα χαθούν τα κεκτημένα των δημοσιογράφων».

Τα ζοφερά μέτρα θα πιάσουν και τους τηλεαστέρες;

«Στη γενική κρίση οι τηλεαστέρες δεν μπαίνουν. Θα έχουν πρόβλημα οι απλοί ρεπόρτερ, οι συντάκτες, οι τεχνικοί. Θα χαθούν προνόμια, θα ψαλιδίζονται οι αμοιβές και αρκετοί θα απολυθούν».

Τι μέλλει γενέσθαι
Οι διαπιστώσεις του για τη σεζόν 2006-07 είναι ενδιαφέρουσες και απόλυτα καθοριστικές για το μέλλον της:

1. «Ένας νέος νόμος ρυθμίζει πλέον τις τηλεοπτικές άδειες, τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, την ψηφιακή τηλεόραση. Είναι πόνημα του υπουργού Επικρατείας και πρώην τηλεστάρ Θόδωρου Ρουσσόπουλου».

2. «Η διαφημιστική αγορά δεν δίνει προτεραιότητα στην τηλεόραση! Σε όγκο τα ποσοστά της έχουν μειωθεί από το ονειρικό 48% του 1988 στο 33,88% του 2006. Πρώτο διαφημιστικό μέσο είναι τα περιοδικά».

3. «Επικίνδυνη ίωση προσβάλλει τους υπεύθυνους για την επιλογή των προγραμμάτων. Θα την έλεγα ιό του νεανικού χαβαλέ. Αυτή η ίωση προσβάλλει το δελτίο ειδήσεων του STAR, την επιλογή του άθλιου νοτιοαμερικάνικου σίριαλ Μαρία η άσχημη και το Je t aime της Αννίτας Πάνια. Έτσι πλάθονται οι νέοι ισχυροί καταναλωτές, πλην απολύτως ανεγκέφαλοι».

4. «Το Mega αυτήν τη σεζόν έπαιξε χωρίς αντίπαλο. Η νίκη ανήκει απόλυτα στην Όλγα Τρέμη».

5. «Ο ΑΝΤ1 δεν κατάφερε να ξαναπάρει την πρωτιά. Τον πρόδωσαν τα σίριαλ και οι ειδήσεις. Ο Νίκος Ευαγγελάτος δεν κατάφερε να πιάσει τα προσδοκώμενα ποσοστά».

6. «Ο Alpha αυτοκτόνησε. Ο καναλάρχης Δημήτρης Κοντομηνάς θυμήθηκε τον επιχειρηματία και έβαλε στο περιθώριο τον μαικήνα. Θυσίασε όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του και η επόμενη σεζόν θα κρίνει την τύχη του καναλιού».

7. «Αντίθετα, στα κρατικά κανάλια υπήρξε αισθητή βελτίωση, π.χ., στη ΝΕΤ και την ΕΤ3. Ο στόχος του 12-15% για τη ΝΕΤ παραμένει άπιαστο όνειρο. Όμως, εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί θετικά το γεγονός ότι τα κρατικά κανάλια δεν είχαν απώλειες από την παρουσία του ΣΚΑΪ».

8. «Ο νέος ΣΚΑΪ χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και εμμονές. Επέλεξε να γίνει η οικολογική συνείδηση του Έλληνα. Έξοχη πρωτοβουλία το Παρατηρητήριο για την Πάρνηθα. Αλλά πρώτη είδηση στο δελτίο ο μαραθώνιος στον Όλυμπο και δεύτερη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.; Πρώτα ο Ασωπός και μετά οι εκλογές;».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Νίκος Χατζηνικολάου
Ο «αρχιπειρατής» στη θάλασσα

«Στην ενημέρωση είδαμε για πρώτη φορά να σπάει το δίπολο Mega - ΑΝΤ1 και να τους κλέβει την πρωτιά στις ειδήσεις η πειρατική ομάδα του Alpha. Και τι ομάδα! Κακαουνάκης, Τράγκας και Κύρτσος στα κανόνια να σκορπούν το φόβο και τον τρόμο στους καθωσπρέπει της πολιτικής και των κομμάτων. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στις πειρατικές επιδρομές, η ευτυχία των επιδρομέων κράτησε λίγο. Ο αρχιπειρατής πετάχτηκε στη φουρτουνιασμένη τηλεοπτική θάλασσα και η πλάκα τελείωσε!».