Γιατί οι πολίτες «μαύρισαν» τα λαμπερά πρόσωπα;

21.09.2007
Τα κόμματα πόνταραν πάνω τους φιλοδοξώντας να κερδίσουν ψήφους με την τηλεοπτική και καλλιτεχνική τους λάμψη. Ωστόσο, στις φετινές εκλογές φαίνεται ότι το άστρο τους δεν θάμπωσε όσο θα έπρεπε τους ψηφοφόρους.

από τη Βίκυ Διαμάντη


Τα κόμματα πόνταραν πάνω τους φιλοδοξώντας να κερδίσουν ψήφους με την τηλεοπτική και καλλιτεχνική τους λάμψη. Ωστόσο, στις φετινές εκλογές φαίνεται ότι το άστρο τους δεν θάμπωσε όσο θα έπρεπε τους ψηφοφόρους. Ο θησαυρός αποδείχτηκε... άνθρακες, αφού η πλειονότητα των εκπροσώπων της σόουμπιζ δεν πήρε το εισιτήριο για τα βουλευτικά έδρανα και θα παραμείνει εκτός Βουλής.

Αυτό το θέμα συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες και το ερώτημα παραμένει: «Γιατί δεν τα κατάφεραν;». Κάποιοι μιλούν για υπερπροβολή, που έφερε αντίθετα αποτελέσματα, κάποιοι για υπερεκτίμηση, κάποιοι άλλοι για ένα πιο ώριμο εκλογικό σώμα, που αυτήν τη φορά χρησιμοποίησε άλλα κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων του στη Βουλή. Ο επικοινωνιολόγος και υποψήφιος βουλευτής Σωτήρης Τζούμας και η δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ του Mega Μαρία Σπυράκη αναλύουν τους λόγους που τα λαμπερά πρόσωπα δεν θα «λάμψουν» και στην καινούργια Βουλή.

Σωτήρης Τζούμας: Η εποχή της... λάμψης είναι παρελθόν
Κύριε Τζούμα, ως επικοινωνιολόγος, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι τα λαμπερά πρόσωπα δεν κατάφεραν να μπουν στην καινούργια Βουλή; Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

«Η αλήθεια είναι ότι η εποχή των λαμπερών προσώπων, της Σελήνης και του αστυνόμου Θεοχάρη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν δούμε ένα ιχνογράφημα της Βουλής, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές, τιμωρήθηκαν οι επαγγελματίες πολιτικοί και τα πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της σόουμπιζ, ενώ κατάφεραν να εκλεγούν άνθρωποι νέοι και άφθαρτα πρόσωπα. Ο ίδιος προσωπικά έθεσα την υποψηφιότητά μου δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και, χωρίς να κάνω ιδιαίτερη εκστρατεία για συγκέντρωση ψήφων, κατάφερα να τα πάω καλύτερα. Θεωρώ ότι ο κόσμος πλέον ψηφίζει με άλλα κριτήρια, με περισσότερη ωριμότητα και σύνεση και προτιμά να τον εκπροσωπούν στη Βουλή πρόσωπα που έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό στίβο και έχουν κοινωνική παρουσία. Όπως φαίνεται, δείχνουν δυσπιστία πια σε πρόσωπα που ανήκουν στο χώρο της σόουμπιζ αλλά και σε επαγγελματίες πολιτικούς».

Μαρία Σπυράκη: Η προβολή φέρνει δυσπιστία
Ποιοι λόγοι, πιστεύετε, συνέβαλαν για να μείνουν τα λαμπερά πρόσωπα εκτός Βουλής;

«Αυτό κατά την άποψή μου δεν είναι γενικός κανόνας. Γιατί κατά περίπτωση κάποια από τα προβεβλημένα πρόσωπα τα κατάφεραν και κάποια άλλα έμειναν εκτός Βουλής. Είναι λογικό, πάντως, ο κόσμος να αντιμετωπίζει με κάποια δυσπιστία τα υπερβολικά προβεβλημένα πρόσωπα. Από την πλευρά τους, πάλι, αυτά τα πρόσωπα χρειάζονται χρόνο είτε πρόκειται για καλλιτέχνες, δημοσιογράφους είτε γενικότερα για πρόσωπα από το χώρο της σόουμπιζ για να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι και πολιτικοί. Έχουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση της κ. Γκερέκου, που έδειξε ότι μπορεί να εκπροσωπήσει σωστά το νομό της και επανεκλέχτηκε. Ο Γιώργος Λιάγκας, από την άλλη, που κατέβηκε στη Λάρισα, δεν είχε στη διάθεσή του αρκετό χρόνο για να αποδείξει τι μπορεί να κάνει».

Κάποιοι, πάλι, ήταν ήδη στη Βουλή, αλλά δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν...

«Στις εκλογές κρίνει ο κόσμος. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι πάνω σ' αυτό. Ο κόσμος κρίνει ποιοι θέλει να τον εκπροσωπήσουν και ποιοι όχι. Φαίνεται ότι ο κόσμος έκρινε πως εκείνοι που δεν πήραν το εισιτήριο δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες του, γι αυτό και δεν τους ψήφισε».