Ραντεβού με την παράδοση και την ξεγνοιασιά

13.09.2007
Ενα μικρό γραφικό ορεινό νησί με πολλές ομορφιές. Παραδοσιακά χωριά, χρυσές αμμουδιές, ονειρεμένα τοπία χαρακτηρίζουν την εντυπωσιακή Χάλκη. Αυτό το μικρό νησί των 28 τετρ. χλμ., που απέχει 35 ναυτικά μίλια δυτικά από την πόλη της Ρόδου, ενδείκνυται για μοναδικές διακοπές.

Ενα μικρό γραφικό ορεινό νησί με πολλές ομορφιές. Παραδοσιακά χωριά, χρυσές αμμουδιές, ονειρεμένα τοπία χαρακτηρίζουν την εντυπωσιακή Χάλκη. Αυτό το μικρό νησί των 28 τετρ. χλμ., που απέχει 35 ναυτικά μίλια δυτικά από την πόλη της Ρόδου, ενδείκνυται για μοναδικές διακοπές. Εδώ ισχύει ένας άλλος νόμος: αυτός της βραδύτητας! «Όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς, χωρίς ρολόι », όπως μας σχολίασε η δήμαρχος Ελένη Παναγή, προσθέτοντας ότι εκείνο που επιθυμούν όλοι εκεί είναι «να κρατήσουμε την ομορφιά που έχει ο τόπος μας».

Η Χάλκη είναι ιδανικός προορισμός τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο και για νεαρούς ταξιδιώτες. Έχει χαρακτηριστεί ως «κέντρο της ειρήνης και της φιλίας» από την UNESCO, ενώ τα αναπαλαιωμένα σπίτια του μοναδικού οικισμού, του Νημποριού, τα στενά καλντερίμια και η εντυπωσιακή θέα από τους τρεις ανεμόμυλους που δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι «κερδίζουν» τον επισκέπτη, που μπορεί μεταξύ άλλων να θαυμάσει το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, τον εντυπωσιακό πύργο με το ρολόι μπροστά στο δημαρχείο, αλλά και τα απομεινάρια του ναού του Απόλλωνα στη θέση Πευκιά.

Επώνυμοι φίλοι
Ο πρώην υπουργός υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός φροντίζει κάθε καλοκαίρι να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, ενώ τον ακολουθούν και αρκετοί επώνυμοι φίλοι και συνεργάτες. Η Χάλκη αποτελεί συνήθως συχνό προορισμό για δυο τρεις μέρες και για την οικογένεια Κόκκαλη, που «πιάνει» με το σκάφος της στο λιμάνι του Νημποριού.

Πού θα κολυμπήσετε
Πεντακάθαρα νερά και αμμουδερές παραλίες περιτριγυρίζουν τον μικρό αυτό παράδεισο, ενώ μπορεί κανείς να κολυμπήσει ακόμη και στο λιμάνι! Από το Νημποριό χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να φτάσει ο επισκέπτης στον Πόνταμο, όπου θα βρει μια παραλία με άμμο, αλλά και μια καταπληκτική ταβέρνα, ενώ 15 λεπτά χρειάζονται για να φτάσει κανείς στη Φεντάγια. Υπάρχουν ακόμη η Τραχιά, ο όρμος της Αγ. Θέκλας, η Αρέττα, η Κάνια και η Τραχιά.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τη Χάλκη από το λιμάνι του Πειραιά απαιτούνται περίπου 18 ώρες! Το Νημποριό συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το πρώτο λιμάνι της χώρας με δύο δρομολόγια πλοίων την εβδομάδα τους θερινούς μήνες και ένα το χειμώνα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης καθημερινά στο νησί μέσω Ρόδου σε σχεδόν μία ώρα. Στη Χάλκη μπορεί κανείς να μείνει είτε στο «Δημοτικό», το ξενοδοχείο του νησιού, είτε σε ένα από τα πολλά ανακαινισμένα σπίτια.

Ειδικά στις βίλες που είναι σχεδόν πάνω στο νερό η διαμονή είναι εντυπωσιακή. Όσον αφορά στον ουρανίσκο, θα πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε τηγανητούς γερμανούς, κακαβιά, χταπόδι, κοχλιούς, φούσκες, αρνί οφτό (γεμιστό με ρύζι και συκωταριά), αλλά και τα χειροποίητα μακαρόνια, φτιαγμένα με φρέσκο βούτυρο και τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Μπορείτε να τα βρείτε στο «Σατανικό», από τις κορυφαίες ταβέρνες του νησιού, στο λιμάνι, ή και στο «Ρεμέτζο», ενώ «Η ομόνοια του Νουρή» είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Χάλκης.