Κάθε... φέτος & καλύτερα

07.09.2007
Το νησί του Λίντο είναι έτοιμο να βουλιάξει. Μεγατόνοι διασημοτήτων έρχονται και φεύγουν... Από τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Γούντι Άλεν μέχρι τη Σαρλίζ Θερόν και τον Μπραντ Πιτ.

Από τον Αλέξανδρο-Ρωμανό Λιζάρδο

Το φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του με την ταινία «Η εξιλέωση» και το δημιούργημα επιβεβαίωσε τον τίτλο του σε ένα φοβισμένο από την περσινή συνολική αποτυχία φεστιβάλ.

Η Κίρα Νάιτλι και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ εισέπραξαν μια μεγάλη αγκαλιά από το κοινό και τους κριτικούς, που τολμηρά δήλωσαν ότι σύντομα θα ακουστούν τα ονόματά τους στις κατηγορίες καλύτερης ηθοποιού για πρώτο και δεύτερο ρόλο αντίστοιχα.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, από την άλλη, γοήτευσε με την επιλογή του να ερμηνεύσει τον Μάικλ Κλέιτον, ένα νομικό σύμβουλο που άθελά του βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή υπόθεση καθώς άγνωστοι απειλούν τη ζωή του.

Τρεις βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί ασπάστηκαν το σενάριο του εξίσου βραβευμένου με Όσκαρ Πολ Χάγκις (σ.σ.: για την ταινία «Crash»). Η Σαρλίζ Θερόν συνεργάζεται με τη Σούζαν Σάραντον και τον Τόμι Λι Τζόουνς για να ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα χνάρια του δολοφονημένου γιου τους. Με αναφορές στον πόλεμο του Ιράκ και σκληρές θέσεις πάνω στο αμερικανικό Δίκαιο, η ταινία σχολιάστηκε όσο καμία άλλη, αν και άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις.

Ο δημιουργός του οποίου η ταινία «Μαύρη Ντάλια» άνοιξε πέρυσι το φεστιβάλ, ο πολυβραβευμένος Μπράιαν ντε Πάλμα, καταφεύγει στη δημιουργία ενός ψευτοντοκιμαντέρ, στοχεύοντας να κατηγορήσει ανοιχτά την Αμερική για την εξωτερική της πολιτική. Η ταινία έχει βρει διανομή στη χώρα μας και θα προβληθεί στην τρέχουσα χρονιά.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού «Sleuth» (1972) η ταινία ζωντανεύει και πάλι. Τώρα η αέναη γραφή του Χάρολντ Πίντερ συναντά τη σκηνοθετική ματιά του Κένεθ Μπράνα και το αποτέλεσμα μόνο ενδιαφέρον μπορεί να έχει. Και στις δύο ταινίες πρωταγωνιστεί ο Μάικλ Κέιν, τότε στο πλευρό του σερ Λόρενς Ολίβιε. Στη νέα έκδοση της ταινίας ο ίδιος αυτήν τη φορά ερμηνεύει το ρόλο που τότε είχε ερμηνεύσει ο Ολιβιέ, ενώ το δικό του ρόλο αποδίδει αριστοτεχνικά ο Τζουντ Λο.

Ελληνικός αέρας
Ένα όνομα σκέτη εγγύηση: Μπραντ Πιτ! Και μάλιστα σε ένα ανεξάρτητης και απελευθερωμένης γραφής γουέστερν. Θέμα του ό,τι λέει και ο τίτλος: «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ». Με απλά λόγια και κλειστά χαρτιά, λέμε ότι οι «Ασυγχώρητοι» συναντούν το «Μυστικό του Brokeback Μountain».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ένας Έλληνας της αλλοδαπής έδωσε το «παρών» στο φετινό φεστιβάλ. Ο Δημήτρης Καρακατσάνης με την ταινία του «Μικρός θεός», που προβλήθηκε στο τμήμα «Εβδομάδα της κριτικής». Η ταινία θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκάνδαλο η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, που μόνο με το υπέροχο «Μatch Ρoint» του μπορεί να συγκριθεί. Η ταινία μείωσε της προβολές τις στις μισές, επειδή ο δημιουργός και η εταιρεία διανομής φοβήθηκαν την πειρατεία. Η ταινία αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στο φεστιβάλ και το τέλος της άφησε τη γεύση μιας ευχάριστης έκπληξης στο κοινό. Σίγουρα θα την ακούσουμε σύντομα στις σημαντικότερες παγκόσμιες διακρίσεις. Οι καλύτερες ερμηνείες των Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Κόλιν Φάρελ μέχρι στιγμής στην καριέρα τους! Τίτλος της ταινίας, «Το όνειρο της Κασσάνδρας».

Ο Τοντ Χέινς, πάλι, εικάζει και κρίνεται αφήνοντας 7 χαρακτήρες να υποδυθούν τις μυστικές πτυχές της ζωής του Μπομπ Ντίλαν. Μεταξύ των «Μπομπ Ντίλαν» ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Χιθ Λέτζερ και... η Κέιτ Μπλάνσετ!

Το επίπεδο του φεστιβάλ ήταν φανερά ανεβασμένο και η παρουσία των Αμερικανών που έχουν κάτι σημαντικό να αφηγηθούν ηχηρή... Ίσως το 64ο Φεστιβάλ της Βενετίας να ήταν και το καλύτερο της τελευταίας 5ετίας!