Σχέση; Απαπαπα

20.08.2007
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έπειτα από ένα διαζύγιο ή έναν χωρισμό, φρικάρουν στην ιδέα μιας νέας σχέσης και το βάζουν στα πόδια όταν κάποιος τις φλερτάρει. Φοβούνται τόσο πολύ να δεσμευτούν, που αποφεύγουν κάθε νέα γνωριμία όπως ο διάβολος το λιβάνι. Γιατί επιλέγουν τη μοναξιά και τι κρύβεται πίσω από την επιλογή τους;

Aαπό τη Mαρία Ανδρέου

Η παραιτημένη

Λέει: «Όλοι οι άντρες είναι μ».

Τι κρύβει: Φοβάται να γνωρίσει έναν άντρα που πιθανόν θα τη συγκινήσει, αλλά και θα την απορρίψει. Δηλώνοντας ότι «όλοι οι άντρες είναι μ», αποφεύγει ουσιαστικά την απόρριψη. Πρόκειται για κλασική περίπτωση γυναίκας χωρίς αυτοπεποίθηση. Γιατί νιώθει τόση ανασφάλεια; Μήπως το παρελθόν της ήταν μια σειρά από αποτυχημένες σχέσεις για τις οποίες η ίδια ενοχοποίησε τον εαυτό της; Μήπως και η μητέρα της ενισχύει αυτά τα συναισθήματα; Η παραιτημένη γυναίκα, παλεύοντας να ξεπεράσει το αίσθημα κατωτερότητας που τη διακατέχει, δεν μπαίνει στον κόπο να γνωρίσει κανέναν.

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Η μοναδική διέξοδος αυτής της γυναίκας από τη μοναχική της ζωή, είναι να απαλλαγεί από το αίσθημα κατωτερότητας που τη διακατέχει και να εμπιστευτεί τον εαυτό της. Βιβλία του τύπου «Πίστεψε στον εαυτό σου», «Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου», κ.λπ., είναι μια πρώτη βοήθεια. Ακόμα καλύτερα είναι να κουβεντιάσει το θέμα με έναν ψυχοθεραπευτή.

Η αγωνίστρια

Λέει: «Οι άντρες με φοβούνται».

Τι κρύβει: Αυτού του τύπου η γυναίκα, με το δυναμισμό και την αυτοπεποίθησή της, είναι φυσικό να φοβίζει τους άντρες. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να κοιτάξει βαθιά μέσα στη ψυχή της και να δει το πληγωμένο παιδί που κρύβεται εκεί. Αρνούμενη να αποδεχτεί την επιθυμία και την ανάγκη της για συντροφικότητα, επενδύει όλο και περισσότερο στην αυτονομία της. Η ίδια, παλινδρομεί ασταμάτητα ανάμεσα στο κόμπλεξ ανωτερότητας και κατωτερότητας.

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Συνειδητοποιώντας ότι αποφεύγοντας τον άντρα-θύτη της, γίνεται η ίδια θύμα του εαυτού της. Να αποδεχτεί την ανάγκη της για συντροφικότητα, να κλείσει μια για πάντα τις παλιές πληγές και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον. Κανένας δεν μπορεί να σε υποτιμήσει, αν εσύ δεν υποτιμάς τον εαυτό σου.

Η πλατωνική

Λέει: «Δεν μ αρέσει το σεξ».

Τι κρύβει: Την κακή σεξουαλική της εμπειρία. Αγαπάει τη δουλειά της, περιστοιχίζεται διαρκώς από τους φίλους και τις φίλες της, έχει καλή επικοινωνία με τον κόσμο. Τι της χρειάζεται λοιπόν το σεξ; Αυτή η γυναίκα δεν φοβάται να αγαπήσει ή να δεσμευτεί, φοβάται να κάνει έρωτα χαρακτηριστικό όλων των γυναικών με ελάχιστες ή κακές σεξουαλικές εμπειρίες. Πιθανότατα, έζησε πολύ καιρό ως αντικείμενο ηδονής ενός συζύγου ή συντρόφου που δεν μπόρεσε ή δεν προσπάθησε να της δώσει τη χαρά της δικής της ηδονής και φοβάται να το ξαναζήσει. Όμως, όσο αποφεύγει το σεξ, τόσο ο φόβος της θα μεγαλώνει. Επιπλέον, η συμπεριφορά της στην εποχή μας κινδυνεύει να μεταφραστεί, στην καλύτερη περίπτωση, ως «αφύσικη».

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Χρειάζεται να συμφιλιωθεί με το σώμα και τις αισθήσεις της. Κάθε είδους δραστηριότητα που μας βοηθάει να νιώσουμε και να καταλάβουμε το σώμα μας, θα τη βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Η ανεξάρτητη

Λέει: «Λατρεύω την ανεξαρτησία μου».

Τι κρύβει: Φοβάται την υποταγή. Είναι μια γυναίκα με πυγμή και πολλά ενδιαφέροντα. Εν ολίγοις, δεν μένει σχεδόν ποτέ άπραγη, ή, αλλιώς, δεν μένει ποτέ μόνη με τον εαυτό της. Πώς να χωρέσει λοιπόν στην ατζέντα της και έναν σύντροφο; Από πού πηγάζει άραγε αυτή η υπερβολική ανάγκη του «παραγεμίσματος» και του απόλυτου ελέγχου της ζωής της; Σίγουρα, από το παρελθόν της... Μήπως υπήρχε ένας αυταρχικός γονιός, που δεν έκανε τίποτ άλλο παρά να την κριτικάρει ή να την ανακρίνει; Και καθώς τότε το μικρό κοριτσάκι κάτω από το ιεροεξεταστικό βλέμμα του γονιού του δεν μπορούσε να πει «όχι», η σημερινή γυναίκα φοβάται μήπως αντικρίσει αυτό το ίδιο βλέμμα στο πρόσωπο του συντρόφου της.

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Αρκεί να καταλάβει ότι η σχέση δεν είναι πόλεμος, δεν εμπεριέχει αναγκαστικά την έννοια της εξουσίας του ενός πάνω στον άλλον. Κι ακόμα, να μάθει να λέει ΟΧΙ σε κάθε τι που οι άλλοι προσπαθούν να της επιβάλλουν, αλλά η ίδια δεν το θέλει.

Η ρομαντική

Λέει: «Περιμένω τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο».

Τι κρύβει: Παρέμεινε αιχμάλωτη της παιδικής φαντασίωσης ενός κόσμου που μπορεί να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα. Μπορεί να είναι έξυπνη, επιτυχημένη, δραστήρια, παραμένει όμως εντελώς αδαής στα αισθηματικά. Ντύνει το φόβο και την ανυπομονησία της με το μύθο της μιας και μοναδικής μεγάλης αγάπης και την περιμένει αλλά θα περιμένει ακόμα για πολύ, ή μάλλον για πάντα. Εκτός και αν αποδεχτεί ότι οι πρίγκιπες δεν είναι πάρα ανθρώπινα όντα, όπως ακριβώς είναι κι εκείνη, άνθρωποι γεμάτοι φόβους, ελαττώματα και αδυναμίες

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Αρκεί να βγει έξω στη ζωή και να νιώσει ότι γύρω της δεν υπάρχουν παρά άνθρωποι όπως η ίδια.

Η πληγωμένη

Λέει: «Δεν θέλω να υποφέρω ξανά».

Τι κρύβει: Ερωτική απογοήτευση και οδυνηρό χωρισμό, με αποτέλεσμα να ταυτίσει τον πόνο με τον έρωτα. Ή μπορεί να μην ξεπέρασε ποτέ τον προηγούμενο σύντροφό της, ή και να έχει εξιδανικεύσει έναν άντρα-πατέρα, αδελφό ή προηγούμενο σύντροφο. Παραμένοντας καθηλωμένη στο ρόλο του θύματος, χάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δική της ζωή και δεν μπορεί να διαθέσει τον εαυτό της σε μια νέα σχέση. Ζει φαινομενικά και τυπικά μόνη της, αλλά στην πραγματικότητα κουβαλάει συνεχώς μέσα της εκείνον τον άντρα. Επομένως, δεν είναι διαθέσιμη για άλλον.

Πώς να ξεπεράσει το φόβο της: Χρειάζεται να δουλέψει τις παλιές της σχέσεις. Να αποδεχτεί το δικό της μερίδιο ευθύνης στην αποτυχία αυτών των σχέσεων, και να καταλάβει τι πρέπει να αποφύγει και τι πρέπει να προσέξει σε μια επόμενη σχέση της.