Η εκδίκηση των διαφορετικών

30.01.2007
Μπορεί στην ερώτηση «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο ομορφότερος του κόσμου» να παίρνουν αρνητική ή και καθόλου απάντηση, οι παρακάτω όμως διάσημοι είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις επωνύμων που κατάφεραν να αποδείξουν ότι η πραγματική ομορφιά δεν εστιάζεται στην εξωτερική εμφάνιση.

Μπορεί στην ερώτηση «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο ομορφότερος του κόσμου» να παίρνουν αρνητική ή και καθόλου απάντηση, οι παρακάτω όμως διάσημοι είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις επωνύμων που κατάφεραν να αποδείξουν ότι η πραγματική ομορφιά δεν εστιάζεται στην εξωτερική εμφάνιση. Μάθετε λοιπόν με ποιον τρόπο κατάφεραν να έχουν ολόκληρη την κοινή γνώμη στα πόδια τους, αφού προηγουμένως φωτογράφοι και παπαράτσι τούς έχουν κυνηγήσει ανελέητα για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ!

Βίκυ Σταυροπούλου
Η παρθενική παρουσία της στα τηλεοπτικά δρώμενα με το «Είσαι το ταίρι μου» τάραξε τα νερά της σόουμπιζ που ήθελαν μέχρι τότε τις φιλόδοξες ενζενί να βγαίνουν από τις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών μόδας. Η ηθοποιός, που ενσάρκωσε στο τηλεοπτικό γυαλί το δικαίωμα στο όνειρο των γυναικών με παραπανίσια κιλά, έκανε τη δική της σχολή και μετέπειτα την είδαμε σε κάθε της συνέντευξη όχι μόνο να μην ενοχλείται από τα σχόλια μερικών, αλλά και να αυτοσαρκάζεται. Και αυτό που ίσως να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι ο σεναριογράφος της σειράς Λευτέρης Παπαπέτρου έγραψε τη συγκεκριμένη σειρά αποκλειστικά για να την παίξει η Βίκυ.

Στάθης Ψάλτης
Στη χρυσή εποχή της βιντεοταινίας πάντα έδειχνε προθυμία να παίζει το ρόλο του απογοητευμένου ερωτευμένου, που δεν έβρισκε ανταπόκριση από τις εκάστοτε αγαπημένες του. Η πάντα ανορεξική σιλουέτα του αλλά και οι επιπόλαιες κινηματογραφικές ταρζανιές του δεν βοηθούσαν και πολύ τις εκλεκτές της καρδιάς του να τον δουν ερωτικά. Παρ όλα αυτά, ο πάντα αγαπητός Στάθης Ψάλτης σήμερα θεωρείται απαραίτητο συστατικό για κάθε επιθεώρηση που σέβεται τον εαυτό της. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η τελευταία του δουλειά «Οι πειρατές της καραμανλικής», που κάνει πρωτόγνωρη εισπρακτική επιτυχία στην επαρχία. Και ο ίδιος δεν παραλείπει να αυτοσαρκαστεί με την εμφάνισή του, «κεντώντας» σε ρόλους που υπογραμμίζουν την ανεμική του εμφάνιση.

Γεωργία Βασιλειάδου
Ήταν ήδη 57 ετών όταν άρχισε να κάνει τις πιο επιτυχημένες ταινίες της καριέρας της. Ο λόγος για την «άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου» Γεωργία Βασιλειάδου, που αναγκάστηκε να πάρει από μικρή τη ζωή της στα χέρια της λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς της. Δούλεψε αρχικά ως πωλήτρια, πριν ακόμη ξεκινήσει τις εμφανίσεις της στο θέατρο όπου και βγήκε από τα 20 της χρόνια. Εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του 50, πρωταγωνιστώντας σε κωμωδίες που έγραψαν ιστορία. Δεν δίστασε μάλιστα να διακωμωδήσει την ξεχωριστή εμφάνισή της και να παίξει κόντρα ρόλο στην «Ωραία των Αθηνών», στη θεία-ξωτικό από το Σικάγο, στη «Κυρά μας τη μαμή» και τόσες άλλες ταινίες που γνώρισαν τρομακτική εισπρακτική επιτυχία.

Μαρία Κάλλας
Όταν στις 10 Ιουνίου 1940 η Μαρία Καλογεροπούλου και μετέπειτα Κάλλας, ένα παχύ αδέξιο, ντροπαλό κορίτσι ξεκινάει τη συνεργασία της με τη Λυρική Σκηνή, το κοινό την υποδέχεται εντυπωσιασμένο με ενθουσιασμό. Ο πόλεμος που της γίνεται από κυκλώματα του νεοσύστατου οργανισμού όπερας γιγάντωσε την επιθυμία της να φύγει οριστικά στο εξωτερικό. Και η φύση δεν φάνηκε καθόλου τσιγκούνα μαζί της, αφού την προίκισε με μια μαγική φωνή. Η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του Αριστοτέλη Ωνάση συχνά δεν έκρυβε τη φιλαρέσκειά της που τη μεταμόρφωνε σε μοντέλο, προτιμώντας έντονο μακιγιάζ και υποβάλλοντας τον εαυτό της σε εξαντλητικές δίαιτες. Και μπορεί να θεωρούνταν άσχημη με τα δεδομένα της κλασικής ομορφιάς, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα μύθο που παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα.

Νανά Μούσχουρη
Μπορεί η μελαχρινή κοπέλα από την αρχή της καριέρας της να είχε ως σήμα κατατεθέν τα μακριά μαύρα μαλλιά, χτενισμένα στη μέση, και τον τεράστιο μαύρο σκελετό γυαλιών οράσεως, από μικρή όμως φαινόταν να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα της εποχής. Καλλιτέχνιδα που δεν ακολουθεί τις «σειρήνες» της μόδας, έκανε τη διαφορά, λανσάροντας το δικό της ξεχωριστό στυλ, που μπορεί πολλούς να τους ξένισε, αλλά κατάφερε με τη συγκλονιστική φωνή της να το συμπεριλάβει στη «μαγική συνταγή» που την ανέδειξε στην τρίτη καλλιτέχνιδα όλων των εποχών, με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως.

Mπάρμπαρα Στρέιζαντ
Όταν η μητέρα της στεκόταν εμπόδιο στην καριέρα που από μικρή ονειρευόταν να μπει, στο λαμπερό κόσμο του θεάματος και της σόουμπιζ, πού να φανταζόταν ότι η κόρη της θα έφτανε να θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως. Ο λόγος της «μητρικής άρνησης» ήταν φυσικά η εμφάνιση της Μπάρμπαρα που ακόμη και η μητέρα της δεν την έβρισκε καθόλου κολακευτική. Παρ όλα αυτά όμως, η 65χρονη σήμερα κυρία του θεάματος κατάφερε να στιγματίσει με την παρουσία της τόσο το χώρο της υποκριτικής όσο και του τραγουδιού. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τους 60 υπερεπιτυχημένους δίσκους, τα δύο Όσκαρ, τα έξι βραβεία Έμμυ, τις έντεκα Χρυσές Σφαίρες και τα δέκα βραβεία Grammy, ανάμεσα στις τόσες άλλες διακρίσεις που απέσπασε κατά καιρούς!

Ταϋγέτη Μπασούρη
Υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που δέχτηκαν τους ρόλους της ιδιότροπης, άσχημης πεθεράς, αδελφής και κόρης μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου. Από την «Κάλπικη λίρα» και τους «Δυο τρελούς κι ο ατσίδας» μέχρι τις τελευταίες παραστάσεις που ανέβασε στο Εθνικό θέατρο στα τελευταία χρόνια της ζωής της ποτέ δεν αισθάνθηκε μειονέκτημα για την εμφάνισή της. Παντού ενσάρκωνε το «ασχημόπαπο» που δημιουργούσε τα προβλήματα στους γύρω της.

Βινς Βον
Το «ασχημόπαπο» από το Σικάγο πού να φανταζόταν όταν ξεκινούσε τα πρώτα βήματα της καριέρας του ότι θα έφτανε να «κλέψει» την καρδιά της Τζένιφερ Άνιστον και να μετακόμιζε οριστικά στο κινηματογραφικό πάνθεον ως το ισχυρό αντίβαρο της «κλασικής ομορφιάς» του Μπραντ Πιτ. Ο άνθρωπος που έκανε τον Στίβεν Σπίλπεργκ να τον προσέξει για την ερμηνεία του σήμερα αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο περιζήτητους σελέμπριτι ηθοποιούς του κόσμου. Ο 37χρονος Βινς Βον πέτυχε να σπάσει το χολιγουντιανό μύθο που θέλει τον άντρα ηθοποιό να βγαίνει από πρακτορείο μοντέλων και επανέφερε το πρότυπο του παραδοσιακού άντρα σελέμπριτι που λατρεύει να βλέπει αγώνες ποδοσφαίρου στην τηλεόραση αφήνοντας την αγαπημένη του για τις δουλειές του σπιτιού.

Θέμος Αναστασιάδης
Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές σε συνέντευξή του ότι πιτσιρικάς είχε παταγώδη αποτυχία στις γυναίκες. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που αναρωτιέται πώς και τον διάλεξε η γυναίκα του, δημοσιογράφος και κουκλάρα. Και πάντα στην εκπομπή του «Όλα» φρόντιζε να περιτριγυρίζεται από τις πιο ωραίες γυναίκες του ελληνικού μόντελιγκ. Μπορεί να κάνει τα πιο δηλητηριώδη σχόλια ο ίδιος για τα παραπανίσια κιλά που έχει, το χιούμορ του όμως και η επιτυχία του αποδεικνύει ότι η κλασική ομορφιά δεν είναι το παν στη ζωή.

Τζέι Z
Σε πολλές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει δεν έχει κρύψει την απορία του πώς η καταπληκτική σέξι γαζέλα Μπιγιονσέ τον πρόσεξε και σκέφτεται μάλιστα οσονούπω να τον παντρευτεί. Ο 36χρονος πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης της hip hop μετά τον Έμινεμ ποτέ δεν έδειξε να ασχολείται και πολύ με την εμφάνισή του, μιας και οι πωλήσεις των δίσκων του εξακολουθούν να αγγίζουν αστρονομικά επίπεδα.

Ρομπέρτο Μπενίνι
Μπορεί να θεωρείται ο «άσχημος του ιταλικού κινηματογράφου», αλλά κατάφερε να πιάσει κορυφή στην καριέρα του απενοχοποιώντας τα εμφανισιακά του ελαττώματα και κάνοντας όλο τον κόσμο να λέει: «Η ζωή είναι ωραία». Και έκανε πράξη τον εν λόγω τίτλο της ταινίας του, αν λάβουμε υπόψη το δεκαπενταετή γάμο του με την πανέμορφη συνάδελφό του Νικολέτα Μπράσι, αλλά και τις παραγωγές που του εμπιστεύονται στα χέρια του και που θεωρούνται οι ακριβότερες στην ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου.

Αντζέλικα Χιούστον
Η πρώην αγαπημένη του Τζακ Νίκολσον έχει χαρακτηριστεί για προφανείς λόγους «η κακιά μάγισσα» του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στις περισσότερες από τις ταινίες που εμφανίστηκε ενσάρκωνε με αξιοσημείωτη επιτυχία τους ρόλους της κακιάς πεθεράς, της στριμμένης συζύγου. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ότι αρχικά για τη βιογραφική ταινία του Τζεφιρέλι για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας επικρατέστερη πριν πάρει το ρόλο τελικά η σοπράνο Τερέζα Στράτας ήταν η Χιούστον.