Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα: Στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου!

14.12.2006
Το κορίτσι είναι πυρκαγιά και το ξέρει. Η Μαρία διαβαίνει ήδη εδώ και πολύ καιρό με ψηλοτάκουνο το δύσβατο μονοπάτι της επιτυχίας.

Από τον Αλέξανδρο Ρωμανο Λιζάρδο

To «Uranya» του Κώστα Καπάκα είναι ένα μεγάλο στοίχημα του ελληνικού κινηματογράφου ακόμα και για Oscar. Τι παραπάνω είχε δηλαδή το «Mediterraneo»;

Τα γυρίσματα του «Uranya», της νέας ταινίας του... κράτησαν μόλις δύο εβδομάδες. Ήταν Αύγουστος στην Κρήτη... βρεθήκαμε λίγο πριν από το τελευταίο γύρισμά της. Η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα στην ταινία ερμηνεύει μία πόρνη, την Uranya, μια γυναίκα που ταράζει τις ζωές ενός μικρού χωριού. Λαμπερή και γοητευτική μας μίλησε για όλα...

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι σε ελληνική ταινία. Γιατί διάλεξες το «Uranya»;

«Μου έγινε πρόταση από τον Ιταλό παραγωγό, διάβασα ένα πολύ ωραίο σενάριο που μου θύμιζε παλιές καλές ιταλικές ταινίες, έμαθα ότι τα γυρίσματα ήταν στην Ελλάδα και το έκανα!».

Στην ταινία θα ανακαλύψουμε και ένα ακόμα ταλέντο σου: να μιλάς ξένες γλώσσες που δεν γνωρίζεις...

«Δεν ήξερα ότι έπρεπε να μιλήσω ελληνικά για την ταινία. Ευχόμουν να μη χρειαστεί να μιλήσω πολύ. Κατάλαβα ότι θα έπαιζα στα ελληνικά όταν έφτασα για τα γυρίσματα. Με εξέπληξε! Ήταν όντως μια πρόκληση και ευτυχώς όλοι με βοήθησαν. Κάθε παιδί μού μάθαινε πώς πρέπει να προφέρω κάθε λέξη».

Μέσα σε ένα χρόνο έχεις επισκεφτεί την Ελλάδα πάνω από 3 φορές. Για ποιο λόγο;

«Απλά μου αρέσει (με παιχνιδιάρικη φωνή). Όταν πρωτοήρθα, ήμουν τόσο έκπληκτη όταν ανακάλυψα ότι έχετε τόσα κοινά με το μέρος που εγώ μεγάλωσα, τη Σικελία. Ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Απόκτησα πολύ καλούς φίλους. Όταν μου πρότειναν αυτόν το ρόλο, ο λόγος που τον αποδέχτηκα ήταν πέρα από το σενάριο και τον Κώστα (Καπάκα)...».

Νιώθεις έντονο το αίσθημα της μητρότητας;

«Η μητρότητα είναι το καλύτερο μέρος της ζωής μου. Έχω μια τετράχρονη κόρη και είναι η ζωή μου! Είμαι απόλυτη σε αυτό που λέω. Η κόρη μου με έκανε γυναίκα. Πριν από την κόρη μου ήμουν ένα τρελοκόριτσο που δούλευα όλο το 24ωρο χωρίς σταμάτημα και χωρίς να απολαμβάνω πραγματικά τη ζωή. Μετά από αυτό έγινα femina, όπως θα έλεγαν και οι Ιταλοί στη Σικελία. Τώρα απολαμβάνω περισσότερο τη ζωή!».

Αν κάποια μέρα γυρίσει η κόρη σου και σου πει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, πώς θα αντιδράσεις;

«Αν υπάρχουν τότε ακόμα οι ταινίες, ελπίζω να έχει τη δυνατότητα να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα».

Τόσο καιρό στην Ελλάδα τι μνήμες θα πάρεις μαζί σου πίσω στην Ιταλία;

«Μου έκανε εντύπωση η καλοσύνη των Ελλήνων. Είστε ανοιχτόκαρδος και γενναιόδωρος λαός. Αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αυτά που θαύμασα ήταν τα συναισθήματά σας. Σ εσάς και στα πιο απλά μέρη οι όμορφοι στην ψυχή άνθρωποι σε κάνουν να βλέπεις τα πάντα ακόμα πιο όμορφα».

Κρύβεται κάποιο μυστικό πέρα από την επικοινωνία για την επιτυχία σου;

«Μάλλον είναι το πεπρωμένο. Ποτέ δεν αναζήτησα κάτι ανάλογο. Όταν χαλαρώνεις, απελευθερώνεις τη θετική σου ενέργεια και σου επιστρέφει στο μέγιστο βαθμό».

Καλά, δεν φοβάσαι τίποτα;

«Μόνο να δω την κόρη μου να υποφέρει ή κάτι ανάλογο!».