Για Πάσχα κλείσαμε στον Άρη!

08.12.2006
Ένα ταξίδι στο Διάστημα είναι πλέον εφικτό για οποιονδήποτε το επιθυμεί, γι αυτό και διαστημική υστερία φαίνεται ότι έχει καταλάβει τους εκατομμυριούχους και τους διάσημους σε όλο τον κόσμο, αφού όλες οι θέσεις στα προγραμματισμένα μέχρι το 2009 ταξίδια εκεί είναι ήδη κλεισμένες. Ακόμη και στα δωμάτια του πρώτου διαστημικού ξενοδοχείου όμως δεν θα πέφτει καρφίτσα, παρόλο που μια βραδιά στοιχίζει 850.000 ευρώ!

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Ολη η παγκόσμια αφρόκρεμα αναμένεται να κατακλύσει τους διαστημικούς προορισμούς για τις διακοπές τους, αφού Γκστάαντ, Σεν-Τροπέ και Μπαλί φαίνεται ότι περνούν σιγά σιγά στις δεύτερες επιλογές των διάσημων και μη δισεκατομμυριούχων του πλανήτη μας. Για το συναρπαστικότερο ταξίδι, το ταξίδι στο Διάστημα, για τη μοναδική αυτή εμπειρία, είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν απίστευτα χρηματικά ποσά. Δεν πρόκειται βέβαια για φτηνές διακοπές άλλωστε, δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες, αφού η τιμή του εισιτηρίου φτάνει τα 17.000.000 ευρώ!

Τίποτα δεν φαντάζει πλέον ουτοπικό και οι εξελίξεις της τεχνολογίας είναι ραγδαίες, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί και έχει φυσικά την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές στο Διάστημα. Μάλιστα, ακόμη και κάποιοι Έλληνες λέγεται ότι μπαίνουν δειλά δειλά στο κλαμπ των «ιπτάμενων τουριστών».

Εντυπωσιακά στοιχεία και έγκυρες πληροφορίες μάς έδωσε ο κ. Χρήστος Βρακότας, ο άνθρωπος που συνεργάζεται με τις δύο μεγαλύτερες διαστημικές εταιρείες του κόσμου, τη «Space Adventures» και τη «Virgin Galactic», οι οποίες διοργανώνουν αυτά τα ταξίδια αναψυχής, και τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον. Σύμφωνα με τον κ. Βρακότα, έχουν κάνει κράτηση βαθύπλουτοι, μέλη βασιλικών οικογενειών και πολλοί διάσημοι, μεταξύ αυτών η Βικτόρια Πρίνσιπαλ, ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί,

ο Ρόμπι Γουίλιαμς, ο Μόμπι, ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο δημοφιλής σχεδιαστής Φίλιπ Σταρκ, ο Τσαρλς Σιμόνι, που βοήθησε στην ανάπτυξη του Word και του Excel της Microsoft, και αρκετοί άλλοι λάτρεις της περιπέτειας. Όπως μάθαμε, στους επίδοξους «ιπτάμενους τουρίστες» περιλαμβάνονται και τρεις Έλληνες, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο 39χρονος Έλληνας Κρις Σαραντάκος, διάσημος μουσικός στη Νέα Υόρκη με το ψευδώνυμο Κρις Έιντζελ, αλλά και ο σημερινός ιδιοκτήτης της «International Software Corp.» ένας πασίγνωστος Έλληνας επιχειρηματίας. Όλοι αυτοί έχουν μπει στη λίστα κρατήσεων και θα «πετάξουν» με τις αμέσως επόμενες πτήσεις της Virgin Galactic Flight του διάσημου ιδιοκτήτη της Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η πρώτη πτήση ορίστηκε για τις 9 Μαρτίου του 2007.

Ξενοδοχείο τ άστρα
Ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ιδιοκτήτης της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων «Budget Suites» στο Λας Βέγκας, έχει φροντίσει και για τη διαμονή των «ιπτάμενων τουριστών», με το φουσκωτό ξενοδοχείο του στο οποίο η βραδιά κοστίζει 850.000 ευρώ! Όπως μας είπε ο κ. Βρακότας: «Το ξενοδοχείο είναι ένας φουσκωτός αυτόνομος θάλαμος. Όταν ο πύραυλος τον στέλνει στο Διάστημα, ο μεταλλικός σκελετός ανοίγει και το κεντρικό σύστημα φουσκώνει την κατασκευή με αναπνεύσιμο αέρα, ενώ ηλιακές κυψέλες το τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια». Ο Μπίγκελοου διαθέτει κι ένα ιδιωτικό διαστημικό όχημα-λιμουζίνα, το οποίο θα μεταφέρει τους VIPs τουρίστες με ασφάλεια μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου του. Παράλληλα και η γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα «Hilton» έχει έτοιμα τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου διαστημικού της ξενοδοχείου 5.000 δωματίων στη Σελήνη. Βασικός στόχος είναι οι διαστημικοί χώροι να μοιάζουν με παράδεισο και να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των τουριστών. Μάλιστα, υπόσχονται και μεγάλη πτώση των τιμών στα επόμενα δυο-τρία χρόνια, προκειμένου να είναι εφικτή η προοπτική του ταξιδιού και στους κοινούς θνητούς.

Όσοι πάντως ταξίδεψαν ήδη έζησαν μοναδική εμπειρία και, όπως είπαν, «εκεί πάνω» είναι καταπληκτικά και σκοπεύουν να ξαναπάνε. Όπως ο Ντένις Άντονι Τίτο, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Wilshire Associates. Το 2001 ήταν ο πρώτος τουρίστας που πλήρωσε εισιτήριο, το οποίο του στοίχισε 20.000.000 δολάρια, και όταν επέστρεψε στη Γη, άρχισε να διαπραγματεύεται την έκδοση εισιτηρίου πολλαπλών διαδρομών.

Καθώς ο διαστημικός τουρισμός είναι η βιομηχανία του μέλλοντος, κάποιοι πρόλαβαν ήδη και «έστησαν» εταιρείες ποντάροντας στο «ψώνιο» πολλών πλουσίων, οι οποίοι πληρώνοντας το εξωφρενικό ποσό των 11.000 δολαρίων, εκτοξεύουν στο Διάστημα ακόμη και ρούχα, προσωπικά αντικείμενα ή τεφροδόχους! Αυτή έγινε η τελευταία λέξη μιας τρελής μόδας, όταν οι στάχτες του Τζιν Ρόντεμπερτ, του εμπνευστή του «Star Trek», σκορπίστηκαν στο γαλαξία μας.

Πάμε γι άλλους γαλαξίες
Το grand tour, που ξεκινάει από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν και από το Μεξικό, γίνεται με το «Spaceship Two» του Σερ Μπράνσον ή με ένα από τα τρία πανέμορφα διαστημικά οχήματα που θυμίζουν Φεράρι και διαρκεί 2,5 ώρες. «Το XF 1 μοιάζει με μαχητικό αεροσκάφος, το XF 2 είναι σκάφος για VIPs φτάνοντας στο μεγαλύτερο υψόμετρο και το XF 3 θα είναι μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα και θα μεταφέρει 7 επιβάτες», μας ενημέρωσε ο κ. Βρακότας.

Η αρχική τιμή της πτήσης, όπως μας πληροφόρησε, αγγίζει τα 3.500 ευρώ. «Το σκάφος φτάνει σε μέγιστο ύψος 110 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και οι επιβάτες βιώνουν τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας». Οι ασύλληπτες, μέχρι τώρα, αποστάσεις του σύμπαντος

θα καλύπτονται με αστρονομικές ταχύτητες και οι ταξιδιώτες θα φορούν τη φόρμα LES, η οποία έχει σύστημα οξυγόνου, αλεξίπτωτο αυτόματου ανοίγματος, ανεμοδούριο, σωστική λέμβο, 2 λίτρα νερό, συσκευές πλεύσης και υλικό επιβίωσης που περιλαμβάνει ραδιοφάρο, καθρέφτη, κόφτη, πιστόλι φωτοβολίδας, μπογιά θαλάσσης, φακό και καπνογόνο.

Ερωτική «ατμόσφαιρα»
Σε ένα υποβλητικό σεληνιακό τοπίο χαμένο στο άπειρο κάποια τολμηρά ζευγάρια έχουν ήδη προγραμματίσει να κάνουν ακόμη και το γάμο τους ή αστρικό ταξίδι του μέλιτος. Έναν αξέχαστο γάμο στο Διάστημα και σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα πρότεινε η Σίντι Κάσμαν στον αγαπημένο της Μιτς Γουόλινγκ. Η γνωστή συγγραφέας και ο πιλότος της American Eagle Airlines έκλεισαν θέσεις στο διαστημόπλοιο, αγόρασαν τα εισιτήρια με 45 εκατομμύρια ευρώ για δύο άτομα και θα παντρευτούν το 2008 στο διαστημικό σταθμό.

Βέβαια, το σεξ χωρίς βαρύτητα είναι «σουρεαλιστικό», γιατί έτσι όπως αιωρούνται οι ερωτευμένοι είναι σαν να δίνουν ένα ξεχωριστό σόου. Το 2000 ένας Ρώσος... σεληνιασμένος κυνηγούσε στο διαστημόπλοιο με σκοπό να κάνουν έρωτα μια Καναδή ερευνήτρια. Μια άλλη περίπτωση ερωτικού παροξυσμού ήταν όταν δύο άλλοι Ρώσοι έστησαν έναν άγριο καβγά για τα μάτια μιας άλλης ερευνήτριας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπουν κλειδαριές στα διάφορα διαμερίσματα του σκάφους.

Το 24ωρο του αστροτουρίστα
Εκεί ψηλά είναι απολύτως απαραίτητα μια μάσκα ύπνου και ένα λουρί. Ειδικά το τελευταίο αποδεικνύεται σωτήριο. Κι αυτό γιατί, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Χρήστος Βρακότας, «οι τουρίστες πρέπει να κοιμούνται δεμένοι στο κρεβάτι. Όσοι το δοκιμάσουν ενώ αιωρούνται θα ξυπνήσουν απότομα, επειδή θα χτυπήσουν σίγουρα κάπου. Η δε μάσκα είναι απαραίτητη επειδή ο ήλιος ανατέλλει κάθε 90 και το αφιλτράριστο φως είναι πολύ δυνατό». Εκτός όλων αυτών, ένα ξυπνητήρι θα σας ξυπνάει τρυφερά κάθε «πρωί» από το Κέντρο του Χιούστον και σε απευθείας σύνδεση με τη μουσική που έχετε παραγγείλει. Η μεγάλη πρωτοτυπία όμως βρίσκεται στο μπάνιο, αφού οι σταγόνες του νερού αιωρούνται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τις κυνηγάτε για να ξεπλυθείτε. Για να ντυθείτε, από την άλλη, πρέπει να σταθεροποιηθεί το σώμα σας στο «σημείο μηδέν», και αυτό δεν είναι εύκολο!

Διαγαλαξιακό μενού
«Η τροφή στο διαστημικό σταθμό έχει βελτιωθεί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία: κοτόπουλο, βοδινό, μακαρόνια, μαγιονέζα, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, φρούτα, ενώ οι σούπες και

τα ποτά είναι κλεισμένα αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες», μας εξήγησε ο κ. Βρακότας, δίνοντας απάντηση σχετικά με το τι μπορεί να φάει κανείς σ' αυτόν το διαφορετικό κόσμο. Ακόμη και καρυκεύματα χρησιμοποιούνται, όπως κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα και φιστικοβούτυρο, ενώ το αλάτι και το πιπέρι υπάρχουν μόνο σε υγρή μορφή. Επίσης, υπάρχουν τσάι, καφές, πορτοκαλάδα, λεμονάδα και φρουτοχυμοί.

Πού θα κλείσετε θέσεις
Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε «ιπτάμενοι τουρίστες», θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κ. Χρήστο Βρακότα στα τηλέφωνα 210-5051449, 693 7279232 ή με e-mail στο [email protected]. Θα σας πληροφορήσει και θα μεσολαβήσει για τα εισιτήρια, τις πτήσεις και την προετοιμασία και θα μπείτε σε λίστα αναμονής. Υπάρχει η δυνατότητα να καπαρώσετε τη θέση με το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό του εισιτηρίου θα πρέπει να καταβληθεί 3 εβδομάδες πριν ξεκινήσει το ταξίδι και στην περίπτωση που θελήσετε να το αναβάλετε τα χρήματα σάς επιστρέφονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό το εισπράττει η εταιρεία που διοργανώνει τα ταξίδια, ενώ ο κ. Βρακότας αναλαμβάνει μόνο τα διαδικαστικά.