Το τελευταίο «σ' αγαπώ» με ένα φόνο

01.12.2006
Αληθινά σενάρια για «σαρκοβόρους» έρωτες και εγκλήματα αγάπης που σκηνοθέτησαν νοσηροί εγκέφαλοι κυριευμένοι από τη ζήλια, το θυελλώδες πάθος και τη μανία εκδίκησης, τα οποία εξοντώνουν με θάνατο.

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Μια ιδιόμορφη πάστα δολοφόνων και εγκλήματα αγάπης, που μοιάζουν τόσο μεταξύ τους. Με αφορμή την καταδίκη του Δάνου Μουρατίδη σε ισόβια για τη δολοφονία της Κικής Κούσογλου κάναμε μια αναδρομή. Εκείνα που ξεχωρίζουν μόνο είναι οι χώροι και οι δράστες, τα ντεκόρ μέσα στα οποία εξελίχθηκαν και τα κυριολεκτικά μεταμορφωμένα οικεία αγαπημένα τους πρόσωπα. Η σχέση πάθους απέκτησε ρωγμές και ξαφνικά ο μεγάλος έρωτας της ζωής τους μεταβλήθηκε σε εχθρό, που έπρεπε οπωσδήποτε να τιμωρηθεί! Δεν υπάρχει πια επιστροφή, γιατί είναι σαν να κλείδωσε μια πόρτα πίσω τους. «Τις περισσότερες φορές τα εγκλήματα πάθους εκτελούνται από άτομα με συνείδηση πυρπολημένη τη στιγμή του φόνου και τα οποία λίγα λεπτά πριν ήταν άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Ο κόσμος που τους γνωρίζει λέει γι αυτούς: Μα, ήταν καλό παιδί», μας κατέθεσε την επιστημονική του άποψη ο ειδικός ψυχίατρος κ. Γιώργος Σεβαστάκης, για να διευκρινίσει ότι δεν σκότωσαν όλοι όσοι αγάπησαν επειδή κάποιος τους απέρριψε ερωτικά. Σίγουρα υπάρχει η προδιάθεση που «σπρώχνει» το δολοφονικό ένστικτο και το βγάζει στην επιφάνεια.

«Δολοφονήθηκε η γυναίκα μου και δεν έχω κανέναν να κυνηγήσω. Ποιον να κυνηγήσω; Εγώ τη σκότωσα». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος κατέσφαξε τη δεκαοκτάχρονη σύζυγό του Ζωή, περιγράφοντας την κατεστραμμένη ψυχολογική του κατάσταση. Κάπως έτσι αισθάνονται όλοι οι δολοφόνοι από έρωτα και μια τέτοια δήλωση αποκαλύπτει τις τύψεις τους κάθε λεπτό της ζωής τους. Μια μετάνοια όμως κατόπιν εορτής, η οποία δεν απενοχοποιεί την «πράξη» τους, που παραμένει στις συνειδήσεις όλων ως άθλια και απαράδεκτη, έστω κι αν έγινε «εν θερμώ»!

Ερωτικά εγκλήματα στην Ελλάδα
Φάκελοι με την ένδειξη «ερωτικά εγκλήματα», ιστορίες αγάπης που κατέληξαν σε τραγωδίες και λουτρό αίματος. Οργισμένοι έρωτες και ανικανοποίητα πάθη, άγριες σκηνές και μίσος για τον πρώην ερωτικό σύντροφο. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις:

Ένα τεμαχισμένο πτώμα
Ήταν το 1987 όταν ένας ρακοσυλλέκτης ψάχνοντας στα σκουπίδια ανακάλυψε μέσα σε νάιλον σακούλες τα τεμαχισμένα μέλη μιας γυναίκας, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω βρέθηκαν και οι σακούλες με το κεφάλι και τα λοιπά μέλη. «Ανήκαν» σ' ένα 18χρονο όμορφο κορίτσι, στη Ζωή Γαρμάνη, που έπεσε θύμα ενός εγκλήματος πάθους από το σύζυγό της, τον πασίγνωστο Παναγιώτη Φραντζή. Όλη η Ελλάδα σοκαρίστηκε, καθώς εκείνος αποκάλυψε ότι επί τέσσερις μέρες κομμάτιαζε το άψυχο σώμα της γυναίκας του στο λουτρό.

Έκρηξη πάθους
Το 1995 ο καθηγητής ξένων γλωσσών Γιάννης Μπάρκεβιτς τράβηξε την περόνη της χειροβομβίδας στο όνομα της αγάπης και εκδικήθηκε τον αντίζηλό του, το 43χρονο αντιπλοίαρχο Σπύρο Μπενετάτο, τινάζοντας και τους δυο τους στον αέρα. Η επιχείρηση «καμικάζι» έγινε επειδή δεν έβρισκε ερωτική ανταπόκριση από τη σύζυγο του αντιπλοιάρχου!

Λουτρό αίματος
Ήταν το 1996 όταν ο 25χρονος ταξιτζής Βασίλης Μουζακίτης, που είχε καταληφθεί από ερωτικό αμόκ, όρμησε στο θάλαμο του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου νοσηλευόταν η εν διαστάσει σύζυγός του, η 20χρονη Δέσποινα Κώτση, και την εκτέλεσε εν ψυχρώ. Δεν γλίτωσε ούτε η πεθερά του, την οποία πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα, επειδή προσπάθησε να προστατεύσει την κόρη της.

Η απόλυτη τραγωδία του 1997
«Πού είναι τα παιδιά μου; Μήπως αυτός τους έκανε κακό;» ρωτούσε συνέχεια η όμορφη 44χρονη τότε Στέλλα Σπυριδάκη από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν. Κανένας δεν τολμούσε να της αποκαλύψει την τραγική αλήθεια πως δεν θα ξανάβλεπε ποτέ τα παιδιά της. «Άσε με», του είχε πει, «έχω παιδιά της παντρειάς. Δεν είμαι εγώ για έρωτες», αρνούμενη να τον παντρευτεί. Είναι η μόνη που έχει επιζήσει από τη μανία του ερωτικού «νταλκά» του 30χρονου Δημήτρη Κίτσου, ο οποίος αφού αποπειράθηκε να σκοτώσει την ίδια πυροβολώντας και πετώντας την από το μπαλκόνι του τέταρτου ορόφου, στη συνέχεια και πέρα από κάθε λογική έστρεψε την οργή του στα δυο παιδιά της, τα οποία εκτέλεσε εν ψυχρώ πριν αυτοκτονήσει.

Έρωτας με το ζόρι
Ένας έρωτας που δεν έβρισκε διέξοδο, γιατί δεν υπήρχε ανταπόκριση, και μετατράπηκε σε μίσος. Ήταν το 1997 όταν μια αθώα γνωριμία ποτέ δεν προχώρησε σε σχέση, παρόλο που εκείνος την ερωτεύτηκε παράφορα. Η θανατηφόρα «ερωτική εξομολόγηση» του 26χρονου Κωνσταντίνου Πασένοφ έγινε με ένα μαχαίρι, με το οποίο κατακρεούργησε τη μόλις 21 χρονών αγαπημένη του Γιώτα Γιουβάνη. Όταν τον συνέλαβαν, περιφερόταν στους δρόμους παραμιλώντας: «Τη σκότωσα...».

Του αρνήθηκε να κάνουν έρωτα
Το περιπολικό της Αστυνομίας συνάντησε τυχαία το 40χρονο μαθηματικό Επαμεινώνδα Τάτση στην παραλία της Ραφήνας να σέρνει τα πόδια του με τα χέρια του γεμάτα αίματα. Στη διαδρομή για το νοσοκομείο τούς αποκάλυψε ότι λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει με λοστό και είχε κάψει την 27χρονη γυναίκα που αγαπούσε παράφορα επειδή εκείνη του αρνήθηκε να κάνουν έρωτα.

Ο Οθέλλος μετανάστης
Ο Διονύσης Ζαχαρόπουλος, Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα για να παντρευτεί το 1999 το μεγάλο έρωτα της ζωής του, την όμορφη Μαρία Σταθοπούλου. Το σαράκι της ζήλιας που τον έτρωγε όμως ήταν μεγάλο και υποπτευόταν συνεχώς ότι εκείνη είχε εραστή. Με θολωμένο μυαλό την έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια. Μετά το φόνο έκλαιγε πάνω από το άψυχο σώμα της φωνάζοντας: «Σ αγαπώ».

Δάνος Μουρατίδης
Ο «καινούργιος σκληρός». Το βίαιο πάθος είχε αρχίσει «να δείχνει τα δόντια του». Μετά τις ζήλιες και τους καβγάδες, τα δράματα, τις απειλές του και το ξύλο η Κική έπαψε να νιώθει ότι ο Δάνος αντιπροσώπευε ό,τι ομορφότερο υπήρχε μέχρι τότε στη ζωή της. Λίγο πριν από το τέλος είχε ξεκινήσει για τους δυο τους η μαύρη περίοδος και η Κική άφησε την πλούσια ευαισθησία και το βουβό παράπονό της να «μιλήσουν» στο ημερολόγιό της: «Κι αν εσύ με σκότωσες, εγώ ακόμη ζω». Λέξεις που δάκρυζαν, ίσως από ένα ακαθόριστο κακό προαίσθημα που την είχε κυριεύσει. Του ζήτησε να χωρίσουν, αλλά στάθηκε η μοιραία απόφαση της ζωής της. Ο νεαρός τυφλωμένος από εγωισμό και ζήλια στραγγάλισε τη «μοναδική» γυναίκα που λέει ότι αγάπησε παράφορα. Ψυχρός και προκλητικά αδιάφορος, μετά το φόνο δεν έκανε κανένα βήμα να συμπαρασταθεί στην οικογένεια, δεν δάκρυσε ούτε μια φορά για την άτυχη κοπέλα, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για το έγκλημά του.

Η άρνηση για σεξ είναι ένοπλο κίνητρο
Η εμπειρία των εγκληματολόγων και των ψυχιάτρων έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές οι δράστες της τραγωδίας, που είναι και οι μοναδικοί μάρτυρες, αδυνατούν να εξηγήσουν πώς γεννήθηκε μέσα τους ένας τόσο μεγάλος θυμός, ώστε να φτάσουν στο έγκλημα. Στο συγχυσμένο τους μυαλό «οι λόγοι» για τους οποίους έπρεπε να δολοφονήσουν το θύμα μοιάζουν να είναι οι πιο σημαντικοί.

«Καταρχήν, σ' αυτό το είδος εγκλημάτων δεν περιλαμβάνονται οι επαγγελματίες φονιάδες ή οι παρανοϊκοί. Επομένως, αυτά πραγματοποιούνται από άτομα που μέχρι και το προηγούμενο λεπτό ήταν υπεράνω πάσης υποψίας. Ο κυριότερος λόγος είναι η ερωτική ματαίωση. Το κίνητρο αυτό δεν είναι μόνο ηδονογόνο, αλλά και ένοπλο», μας επισήμανε ο κ. Σεβαστάκης.

Πόσο συχνά μπορεί να φτάσει από την άλλη μια γυναίκα στο έγκλημα πάθους;

«Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι γυναίκες οι οποίες σε μια έκρηξη οργής θα φτάσουν στο σημείο να δολοφονήσουν τους ερωτικούς συντρόφους τους. Λειτουργούν σχεδόν πάντα προμελετημένα και χρησιμοποιούν περισσότερο έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, κάποιο δηλητήριο, χωρίς να αποκλείεται όμως και η χρήση όπλου. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι εκείνη της Κάτιας Γιαννακοπούλου, που σκότωσε τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, γιατί κυριαρχούσε μέσα της η έμμονη σκέψη Ζωντανός κι ερωτευμένος μαζί μου ή νεκρός. Αργότερα φώναζε στην απολογία της: Με τύφλωσε το πάθος! Ποτέ δεν έπαψα να τον αγαπώ!».

«Τις φάσεις αυτής της ψυχικής διαδικασίας το άτομο τις περνάει με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς πολλή σκέψη. Στη συνέχεια η σκέψη του εγκλήματος αρχίζει να μορφοποιείται. Στο τρίτο στάδιο παίρνεται η απόφαση. Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι η εκτέλεση του σχεδίου και όλα γίνονται με αστραπιαία ταχύτητα», μας εξήγησε ο κ. Σεβαστάκης.

«Υπάρχουν δύο ειδών εγκλήματα ερωτικού πάθους, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, του νοσηρού πάθους και της συναισθηματικής φόρτισης. Τα πρώτα έχουν συνήθως κίνητρο την εκδίκηση και τον πληγωμένο εγωισμό, γι αυτό και ο τρόπος είναι στυγνός. Στη δεύτερη περίπτωση ο δράστης λειτουργεί εν θερμώ και δεν καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος γιατί το έκανε».

Απίστευτο! Ασκούν περίεργη έλξη στις γυναίκες
Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Παρά το γεγονός ότι το παρελθόν των δολοφόνων τρομάζει, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν αρνούνται να συνάψουν μαζί τους ερωτική σχέση. Τρανό παράδειγμα, η τελευταία ερωτική σύντροφος του Παναγιώτη Φραντζή, η οποία είναι άκρως εντυπωσιακή, όπως λένε όσοι τους έχουν δεινα κάνουν μαζί ρομαντικούς περιπάτους στη Ναύπακτο.

Την ανατριχιαστική προτίμηση αυτών των γυναικών την επιβεβαιώνει και ο ψυχίατρος: «Οι δολοφόνοι ανέκαθεν δημιουργούσαν μια περίεργη έλξη στις γυναίκες. Ξέρετε πόσα ερωτικά γράμματα έχει πάρει ο δράκος του Σέιχ Σου, ο Κυριάκος Παπαχρόνης, όσα χρόνια ήταν έγκλειστος στις φυλακές;».