Το χαμόγελο του παιδιού

27.11.2006
Οι άνθρωποι της γραμμής SOS 1056 διηγούνται στο ΛΟΙΠΟΝ για πρώτη φορά συγκλονιστικές ιστορίες. «Μας τηλεφωνούν και πολλοί μεγάλοι, που θέλουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους..."

1056: Οι άγγελοι που σώζουν ζωές

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Οι άνθρωποι της γραμμής SOS 1056 διηγούνται στο ΛΟΙΠΟΝ για πρώτη φορά συγκλονιστικές ιστορίες: «Μας τηλεφωνούν και πολλοί μεγάλοι, που θέλουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, αλλά και άλλοι, που μας κάνουν φάρσες σεξουαλικού περιεχομένου!».

Η μικρή μαθήτρια προχώρησε με βήμα σταθερό προς το καρτοτηλέφωνο του σχολείου της. Σήκωσε το ακουστικό και σχημάτισε τον αριθμό 1056 της γραμμής υποστήριξης του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η γυναίκα από την άλλη άκρη ακούστηκε με ζεστή φωνή: «Χαμόγελο του Παιδιού, καλημέρα σας». Η μικρή όμως δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη.

«Θα ξαναπάρει», σκέφτηκε η έμπειρη σύμβουλος, αφού η ακανόνιστη ανάσα πρόδιδε την ταραχή και την αγωνία του μικρού κοριτσιού. Δεν έπεσε έξω.

Η μαθήτρια ξαναπήρε τηλέφωνο δηλώνοντας: «Ο πατέρας μου κάνει επάνω μου κάτι φοβερό. Με κακοποιεί σεξουαλικά. Θα φύγω από το σπίτι μου». Και η «φωνή» της γραμμής SOS σιγά σιγά γίνεται εικόνα, γνώριμη και οικεία, μέσα από τη συζήτηση, το πηγαίο ενδιαφέρον, τη γνώση, τις πολύτιμες πληροφορίες και τη βοήθεια της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, Άμεση αντίδραση

Δώδεκα «άγγελοι» συγκροτούν τη γραμμή SOS 1056 και οι αντιδράσεις τους είναι πάντοτε άμεσες, αφού όλες οι κλήσεις είναι επείγοντα περιστατικά. Σ αυτή τη γραμμή SOS του «Χαμόγελου του Παιδιού», η οποία έχει ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για παιδιά, παίρνουν όλοι. Χιλιάδες παιδιά που κινδυνεύουν, παιδιά που επαιτούν αλλά και γονείς που καταγγέλλουν την εξαφάνιση του παιδιού τους. Περίπου 300 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο και, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η άνθηση της σωματεμπορίας στην Ελλάδα έχει πάρει πλέον διαστάσεις επαγγελματικού ονείρου για πολλούς. «Υπάρχουν κυκλώματα που προωθούν τις κοπέλες στην πορνεία. Αυτή είναι η φρικτή αλήθεια».

Οι άνθρωποι της ομάδας τηλεφωνικής βοήθειας έσωσαν από την αυτοκτονία πολλές μπερδεμένες ψυχές, με μοναδικά «όπλα» την ευστροφία τους, μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή και τη φωνή τους. Κάθονται για ώρες καρφωμένες σε μια καρέκλα με την ψυχή και τα αυτιά τους σε εγρήγορση, ζυγίζοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. «Στο 1056 μπορεί να τηλεφωνεί και οποιοσδήποτε μεγάλος έχει ανάγκη από βοήθεια για ψυχολογική υποστήριξη. Ιδιαίτερα όταν η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή», μας πληροφόρησε η Χρυσούλα Μαυράκη, σύμβουλος της γραμμής, η οποία λειτουργεί όλο το24ωρο.

Δεν μπορούσε να ξεπεράσει το βιασμό από το θείο του

«Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό ενός 32χρονου άντρα ο οποίος πήρε τηλέφωνο σε κατάσταση πανικού και ζήτησε να μιλήσει με την κοινωνική λειτουργό. Είμαι έτοιμος να βάλω τέρμα στη ζωή μου, είπε συγχυσμένος. Σε ηλικία 8 χρονών είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και κατ εξακολούθησιν από το θείο του και δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ αυτό το γεγονός. Το μόνο που του έμενε, όπως είπε, ήταν η λύτρωσή του μέσα από την αυτοκτονία. Αυτή η περίπτωση ήθελε πολύ λεπτό χειρισμό», μας είπε ο κ. Γιαννόπουλος, «γι αυτό αντιμετωπίστηκε με ανοιχτή ακρόαση και τη συμμετοχή όλης της επιστημονικής ομάδας και ιδιαιτέρως της ψυχολόγου».

διαφορετικές περιπτώσεις

Η δεκαεξάχρονη πανέμορφη κοπέλα ήταν «δεμένη» στο αναπηρικό καροτσάκι από τότε που έπεσε από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού της, εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης. Όταν τηλεφώνησε, ετοιμαζόταν για ένα δεύτερο «ταξίδι» στο κενό. Εδώ κι ένα χρόνο, όπως είπε η ίδια στη δεκαεξάχρονη εθελόντρια, είχε αρχίσει να τη «σαγηνεύει» ξανά η ιδέα για τη δεύτερη απόπειρα. «Ένα χρόνο βρίσκομαι με το ένα πόδι απέξω, τώρα ετοιμάζομαι να βάλω και το δεύτερο», είπε. Η ανήλικη εθελόντρια τελικά κατάφερε να τη μεταπείσει.

Άλλη μια ασυνήθιστη περίπτωση είναι μιας 55χρονης γυναίκας, που τηλεφώνησε για να βγάλει από μέσα της τη σεξουαλική κακοποίησή της ως παιδί. Μέσα από μια διαδικασία μεγάλης συζήτησης η γυναίκα είπε ότι αποκαταστάθηκαν η αυτοεκτίμηση και η αξιοπρέπειά της, έστω και καθυστερημένα. Όπως δήλωσε η Χρυσούλα Μαυράκη, «μας τηλεφωνούν πολλές μεγάλες κυρίες, οι οποίες έζησαν κάτι ανάλογο. Τις ακούμε με αγάπη και κατανόηση. Όπως επικοινωνούν μαζί μας και πολλά κοριτσάκια, που τα μέθυσαν και ύστερα τα βίασαν. Βέβαια, δεν σώζονται όλοι. Υπήρξαν κάποιοι που δεν καταφέραμε να τους σώσουμε. Ευτυχώς , είναι λίγοι», παραδέχεται η κ. Μαυράκη.

Κλήσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο

Όπως τονίζει η Χρυσούλα Μαυράκη, η γραμμή SOS είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά, λειτουργεί σε 24ωρη βάση και πάντα κάποιος απαντάει αμέσως, γι αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που απασχολούν τη γραμμή με σεξουαλικά υπονοούμενα.

«Τι βρακάκι φοράς;» ήταν το φραστικό πυροτέχνημα του κυρίου. Η σύμβουλος υποστήριξης προσπάθησε να μην εκνευριστεί, αφού το σκεπτικό είναι ότι όλες οι κλήσεις είναι σημαντικές και αξιολογούνται ανάλογα. Δεν απάντησαν τίποτα και του έκλεισαν ευγενικά το τηλέφωνο. Ο πεισματάρης κύριος όμως πήρε σχεδόν 50 φορές. Τελικά, δεν γλίτωσε την ψυχολογική υποστήριξη και οι καυτές αλήθειες του βγήκαν στο φως. «Είμαι μόνος και κλεισμένος μέσα στο σπίτι, παίρνω φάρμακα, έχω κατάθλιψη, έχω αγοραφοβία. Νομίζω ότι μ αυτόν το τρόπο θα έχω παρέα κι έτσι διασκεδάζω τη μοναξιά μου», τους είπε.

Η κ. Μαυράκη αποκάλυψε γι αυτούς που «μεταμφιέζουν» την ανάγκη τους: «Αποκαλύπτεται ότι απλώς οι ίδιοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από βοήθεια. Όπως μια μικρούλα που ζητούσε να της βάζουμε τραγουδάκια. Το παιδί αυτό είχε μεγάλο πρόβλημα. Καταφέραμε να μιλήσουμε με την οικογένεια και να τη βοηθάμε έστω και τηλεφωνικά. Τελικά, φαίνεται ότι κανένας δεν παίρνει τυχαία σ' αυτή τη γραμμή».

Στην υπηρεσία των παιδιών

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην πολύπλοκη υπόθεση του Άλεξ: «Ήμασταν οι πρώτοι που ενημερωθήκαμε και δώσαμε τα στοιχεία στην αστυνομία. Εμείς κλείσαμε τα σύνορα και ενημερώσαμε τον αρμόδιο υπουργό. Είπαμε τι κινήσεις έπρεπε να γίνουν, όπως και τη σκούπα ελέγχου στα ακατοίκητα σπίτια, στα ποτάμια και τα πηγάδια, αλλά δεν έγινε τίποτα. Θα είχε βρεθεί, εάν μας είχαν ακούσει. Τους είπαμε να ανακρίνουν τους πιθανούς και γνωστούς παιδόφιλους. Η απάντηση ήταν: Μα, δεν έχουν ποτέ καταδικαστεί. Δεν έχει σημασία αν είχαν καταδικαστεί ή όχι, έπρεπε να δουν τις αντιδράσεις τους. Από κει και μετά η υπόθεση έγινε σόου. Για να κάνει ο καθένας τη φιγούρα του».

«Τους δύο τελευταίους μήνες εμείς βρήκαμε 6 παιδιά που είχαν εξαφανιστεί, αλλά δεν κάνουμε τυμπανοκρουσίες. Μόνο ένα παιδί δεν έχει βρεθεί ακόμη. Έχουμε εμπειρία και ο φορέας μας είναι πιστοποιημένος με καθημερινή δράση, αναφορικά με θέματα εξαφανίσεων ανηλίκων στην Ελλάδα». Όσον αφορά τον Άλεξ, δήλωσε επίσης: «Βλέπεις, οι Έλληνες έχουμε υπέρμετρο εγωισμό, που δεν μας αφήνει να δούμε την ουσία. Και πάλι από εγωισμό δεν παραδεχόμαστε ότι μπορεί να μην ξέρουμε κάτι». Σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί και η επίσημη διεθνής ιστοσελίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού». Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες κάποιων εταιρειών και αποτελεί ένα από τα τρία κύρια μέλη του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.