Το τελευταίο επεισόδιο της Τζέιντ Γκούντι

06.04.2009
Χιλιάδες θαυμαστές και εκπρόσωποι των ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστή, στο Μπάκχερστ Χιλ (Buckhurst Hill), βορειοανατολικά του Λονδίνου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κηδεία της Τζέιντ Γκούντι η οποία ανταπέδωσε το ενδιαφέρον με ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο: "Τα λέμε πάλι, ίσως. Γεια".

Χιλιάδες θαυμαστές και εκπρόσωποι των ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστή, στο Μπάκχερστ Χιλ (Buckhurst Hill), βορειοανατολικά του Λονδίνου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κηδεία της Τζέιντ Γκούντι (Jade Goody) η οποία ανταπέδωσε το ενδιαφέρον με ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο: "Τα λέμε πάλι, ίσως. Γεια".

Η Γκούντι, που πέθανε από καρκίνο του τραχήλου στις 22 Μαρτίου σε ηλικία 27 ετών, έγινε αρχικώς γνωστή στο κοινό από την εμφάνιση της στην βρετανική έκδοση του "Big Brother" το 2002, αλλά κατάφερε να μετατρέψει τα 15 λεπτά δημοσιότητας της σε κανονική καριέρα. Η απίστευτη αμορφωσιά της (κάποτε ρώτησε αν το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι άνθρωπος) και οι άξεστοι τρόποι της λειτουργούσαν σαν μαγνήτης για το κοινό που λάτρευε να την μισεί.

Στη σύντομη ζωή της, εξέδωσε μια αυτοβιογραφία, λάνσαρε το δικό της άρωμα κι ένα βίντεο γυμναστικής, ενώ απασχόλησε τα διεθνή μέσα με τη ρατσιστική συμπεριφορά της απέναντι στην συμπαίκτρια της, Σίλπα Σετί στο "Celebrity Big Brother" όπου συμμετείχαν το 2007.

Ο σύζυγός της, Τζακ Τουίντ (Jack Tweed), 21 ετών, με τον οποίο παντρεύτηκε μετά την τραγική διάγνωση, διάβασε ένα ποίημα για εκείνη, και μια χορωδία γκόσπελ τραγούδησε το "Amazing Grace" καθώς το φέρετρό της εισέρχονταν στην εκκλησία.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν επίσης, ένα μονταρισμένο βίντεο με φωτογραφίες της Γκούντι, το οποίο κατέληγε με μια μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της: "Αυτό ήταν για μένα. Τα λέμε ξανά, ίσως. Γεια".

Οι τελευταίοι μήνες της ζωής της μεταδόθηκαν με κάθε λεπτομέρεια από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μετά από συμφωνία της για την αποκλειστική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων της ιστορίας της σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και ένα περιοδικό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος γι' αυτό ήταν η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής και εκπαίδευσης για τους γιούς της Μπόμπι και Φρέντι (Bobby και Freddie), ηλικίας πέντε και τεσσάρων ετών, οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν στην κηδεία.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, χιλιάδες κοινού είχαν παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθούσε η νεκρική πομπή με επικεφαλής μια μαύρη Ρολς Ρόις καλυμμένη με λουλούδια, στην πορεία της από το Μπέρμοντσι (Bermondsey), την εργατική περιοχή του νότιου Λονδίνου, όπου μεγάλωσε η Γκούντι, μέχρι το Μπάκχερστ Χιλ όπου ζούσε.

Σε όλη τη διαδρομή οι φωτογράφοι έτρεχαν παράλληλα με το αυτοκίνητο προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη δυνατή πόζα. Μια από τις θαυμάστριές της, η 25χρονη Τζέμα Κόλαρντ-Ρις χαρακτηρίζει την Γκούντι "πηγή έμπνευσης". "Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας, είναι το τελευταίο κεφάλαιο. Την είδαμε στην τηλεόραση, από το "Big Brother" μέχρι τα ντοκιμαντέρ της και θέλαμε να την δούμε να φεύγει", δήλωσε: "Η Τζέιντ ήταν ο εαυτός της, έζησε μια γεμάτη ζωή. Δεν προσποιούνταν την χαριτωμένη. Το μόνο που ζητούσε ήταν να την δεχτούμε όπως είναι".

Η περίπτωσή της ήδη έχει χρησιμεύσει ως παράδειγμα για πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις εναντίον του καρκίνου, αλλά και ως κίνητρο για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν που ενθάρρυνε τις νέες γυναίκες να εξετάζονται ειδικά για τον καρκίνο του τραχήλου.

"Μέσα σε επτά μήνες κατάφερε αυτό που οι γιατροί, οι πολιτικοί και οι ειδικοί της υγείας απλώς ονειρεύονται. Η προσφορά της είναι υπέροχη. Χάρη σ' αυτήν σώθηκαν οι ζωές πολλών γυναικών", δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαξ Κλίφορντ πριν την κηδεία.