Η Ελένη Φιλίνη μιλάει από τη "φυλακή"!

25.11.2008
Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες γυναίκες της ελληνικής σόουμπιζ. Η διαχρονική ομορφιά της την έκανε να ξεχωρίσει, ενώ το ταλέντο της της άνοιξε τις πόρτες της υποκριτικής. Βρήκαμε την Ελένη Φιλίνη στη... φυλακή και μας μίλησε για όλα. Για τα σχέδιά της, τη ζωή της, τα όνειρα που έφυγαν αλλά και εκείνα που έγιναν πραγματικότητα και ζει αυτόν τον καιρό.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες γυναίκες της ελληνικής σόουμπιζ. Η διαχρονική ομορφιά της την έκανε να ξεχωρίσει, ενώ το ταλέντο της της άνοιξε τις πόρτες της υποκριτικής. Βρήκαμε την Ελένη Φιλίνη στη... φυλακή και μας μίλησε για όλα. Για τα σχέδιά της, τη ζωή της, τα όνειρα που έφυγαν αλλά και εκείνα που έγιναν πραγματικότητα και ζει αυτόν τον καιρό.

Σε βρίσκουμε στη φυλακή!

«Με βρήκες στη φυλακή...».

Τι κάνεις εδώ;

«Είμαι δεσμοφύλακας».

Άλλαξες επάγγελμα;

«Στο Μπρίζον Μπρέικ είναι ο πρωτότυπος τίτλος της θεατρικής κωμωδίας του Γιώργου Μακρή και του Θανάση Αλφόνσο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Κιμούλη, που ανεβαίνει στο Θέατρο Μαίρη Αρώνη, υποδύομαι μια αυστηρή δεσμοφύλακα, την Πουλχερία Αγαμητίδου. Από το όνομα και μόνο μπορείς να καταλάβεις! Είναι μια ντομινατρίξ που την πέφτει σε όλους».

Ψάχνεται δηλαδή...

«Ακριβώς. Κανείς όμως δεν της κάθεται. Μερικές φορές γίνεται υστερική και την τρέμουν όλοι και την αποφεύγουν».

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη φυλακή. Πόσο επίκαιρο είναι αυτό το έργο; Συμβαδίζει με την εποχή μας;

«Είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Πρώτα απ όλα θίγει προβλήματα της καθημερινότητας. Δηλαδή, οι κρατούμενοί μας είναι ένας κι ένας. Έχουμε τον Παλαιοπαπακώστα, τον Κρητικό, που έχει φυτείες κάτω στην Κρήτη».

Σχολιάζει τα γεγονότα της πολιτικής, αυτά που ακούμε καθημερινά;

«Σχολιάζει τα πάντα. Σχολιάζει το σήμερα».

Παράλληλα, ετοιμάζεις και κάτι διαφορετικό...

«Ναι, θα είμαι και στον Κεραμεικό, στη μουσικοχορευτική παράσταση Έχω απόψε ραντεβού».

Τι θα κάνεις εκεί ακριβώς;

«Θα είμαι με την Τζέση Παπουτσή, τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη. Εγώ και η Τζέση είμαστε οι δύο ηθοποιοί της παράστασης και θα πούμε τραγούδια του κινηματογράφου, του θεάτρου, επιτυχίες παλιές».

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Είχες ασχοληθεί και στο παρελθόν με το τραγούδι;

«Σε θεατρικές παραστάσεις ή σε ταινίες, όποτε χρειάστηκε να τραγουδήσω, το έκανα. Δεν έκανα όμως κάτι περισσότερο».

Είναι λοιπόν κάτι καινούργιο για σένα...

«Εντελώς!».

Πώς σου φαίνεται;

«Έχω μεγάλο τρακ. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για μένα. Αλλά είναι και πάρα πολύ ενδιαφέρον φυσικά. Με ιντριγκάρει».

Δεν φοβήθηκες ότι μπορεί να σε συγκρίνουν με κάποιες ερμηνεύτριες του κινηματογράφου; Γυναίκες που τραγούδησαν πρώτες αυτά τα τραγούδια;

«Μπορεί να έχουν πίσω τους σημαντικό έργο αυτές οι γυναίκες, αλλά ηθοποιοί είναι κι αυτές. Εγώ δεν θα συγκριθώ με τραγουδίστριες και, γενικότερα, πιστεύω ότι δεν θα συγκριθώ. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που θα κάνουμε σαν παρέα ένα πρόγραμμα σε ένα μαγαζί».

Πώς έγινε αυτή η συνεργασία;

«Εντελώς τυχαία. Ήμουν στη γιορτή ενός φίλου και όπως ήμασταν όλοι μαζί εκεί και τραγουδούσαμε, μου σχολίασε ένας άλλος φίλος: Εσύ τραγουδάς καλά, γιατί δεν τραγουδάς και κανονικά;. Του απάντησα ότι τραγουδάω στο θέατρο και στις ταινίες. Και τότε εκείνος μου πρότεινε να συνεργαστώ σε αυτή τη δουλειά. Του είπα: Γιατί όχι;. Την επόμενη μέρα πήρα τηλέφωνο και, τελικά, συμφωνήσαμε σε αυτή τη συνεργασία».

Ελένη, παλιότερα σε βλέπαμε και στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια απέχεις. Ποιοι είναι οι λόγοι;

«Δεν υπάρχουν λόγοι».

Δηλαδή;

«Δεν έτυχε κάτι να με ιντριγκάρει. Η τελευταία μου δουλειά ήταν στην Απαγορευμένη αγάπη, αλλά και η παρουσίαση του παιχνιδιού Bingo στην Κύπρο, πάλι κάτι διαφορετικό που έκανα στην πορεία μου. Μου αρέσει να κάνω καινούργια πράγματα. Δεν μπορώ να κάνω τα ίδια».

Δεν σου έχουν προτείνει κάτι ενδιαφέρον για την τηλεόραση; Κάποιο σίριαλ, ας πούμε...

«Όχι μόνο σίριαλ, αλλά και παρουσίαση κάποιου παιχνιδιού θα έκανα, αν η πρόταση ήταν ενδιαφέρουσα».

Ένιωσες ποτέ όλα αυτά τα χρόνια απογοήτευση από τη δουλειά σου;

«Πολλές φορές. Όχι από το επάγγελμα, αλλά από τους ανθρώπους του επαγγέλματος. Πιστεύω ότι σε οποιοδήποτε επάγγελμα τα ίδια θα συναντούσα. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι!».

Υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκες να τα παρατήσεις και να ασχοληθείς ακόμη και με κάτι άσχετο;

«Ναι. καμιά φορά βλέπεις τα πράγματα χωρίς τα ροζ γυαλιά, έτσι όπως είναι, και αναρωτιέσαι: Τώρα τι δουλειά έχω εδώ πέρα;. Μετά βέβαια μου περνάει. Είναι φαίνεται πιο ισχυρό το θέλω μου».

Είσαι μια πολύ όμορφη γυναίκα. Εισέπραξες ποτέ το φθόνο από άλλες γυναίκες συναδέλφους σου;

«Πάρα πολύ. (Γέλια.) Δεν ξέρω αν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση αυτό».

Πιστεύεις ότι είναι θέμα χαρακτήρα η ζήλια;

«Δεν το έχω σκεφτεί. Ο φθόνος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, θα έλεγα».

Πώς το αντιμετωπίζεις όταν απευθύνεται σ' εσένα;

«Εξαρτάται πόσο κοντά σου είναι όλα αυτά, πόσο σε αγγίζουν. Είμαι βέβαια άνθρωπος που δεν μου αρέσουν οι ακραίες καταστάσεις. Δεν θέλω να φτάνω στα άκρα».

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει για σένα;

«Ο έρωτας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου».

Κατάφερες ωστόσο να κρατήσεις την προσωπική σου ζωή μακριά από τα φώτα. Δεν προβλήθηκες ποτέ μέσω της σχέσης σου ή λόγω των προσωπικών σου. Πώς το κατάφερες; Γιατί οι περισσότεροι καλλιτέχνες λένε ότι δεν γίνεται αυτό...

«Κοίτα να δεις. Το λέει η λέξη από μόνη της. Λέγεται προσωπική ζωή. Η προσωπική ζωή αφορά καθαρά εμένα την ίδια, κανέναν άλλο. Δεν μου αρέσει καθόλου το κουτσομπολιό. Από παιδί είμαι έτσι. Πιστεύω ότι η προσωπική μου ζωή ανήκει σ' εμένα, γι αυτό και είναι κάτι που δεν θα χρησιμοποιούσα για την προβολή μου. Μπορεί ο καθένας να σε κρίνει για τη δουλειά σου, αλλά όχι να μιλάει για τα προσωπικά σου».

Το ότι δεν παντρεύτηκες ήταν καθαρά προσωπική σου επιλογή;

«Όλα είναι προσωπικές μας επιλογές».

Δεν ένιωσες την ανάγκη να γίνεις μητέρα;

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει όλοι να κάνουμε τα ίδια. Ο καθένας είναι ξεχωριστός. Αυτό που λένε, αν χτύπησε το βιολογικό ρολόι για τη μητρότητα, εάν το είχα νιώσει βαθιά μέσα μου ότι θέλω να το κάνω, θα το είχα κάνει. Όπως επέλεξα τη δουλειά που θέλω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που πρέπει να κάνω τα ίδια».

Όλοι λένε ότι η σόουμπιζ πέρα από τη λάμψη έχει και τη σκοτεινή της πλευρά...

«Μήπως ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο; Στο σήμερα ζούμε και γίνονται τα πάντα. Η σόουμπιζ μόνο φταίει; Παντού δεν υπάρχουν αυτά; Σε όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα».

Στη σόουμπιζ παρουσιάζεται σαν τρόπος ζωής.

«Δεν θα το έλεγα. Δεν μπορείς να τους βάλεις όλους ότι είναι ανακατεμένοι σε διάφορα. Υπάρχει βέβαια και η σκοτεινή πλευρά, όπως υπάρχει το άσπρο και το μαύρο. Στη γη υπάρχουν τα πάντα».