Οι celebrities θα σώσουν τον κόσμο

10.11.2008
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διάσημοι δεν μένουν μόνο στα τυπικά... Δηλαδή, στις κοσμικές εμφανίσεις, στο προσωπικό κέρδος ή στην προβολή τους. Πολλές φορές η αναγνωρισιμότητα μπορεί να γίνει το μέσο για να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη σε ευπαθείς ομάδες

Aπό τη Βίκυ Διαμάντη

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διάσημοι δεν μένουν μόνο στα τυπικά... Δηλαδή, στις κοσμικές εμφανίσεις, στο προσωπικό κέρδος ή στην προβολή τους. Πολλές φορές η αναγνωρισιμότητα μπορεί να γίνει το μέσο για να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και έτσι να δώσουν λύση σε διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πιο αδύναμους, είτε μιλάμε για ασθένειες είτε για οικονομικά προβλήματα είτε για πολιτικούς αγώνες. Αναφερόμαστε βέβαια στην κοσμική φιλανθρωπία. Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έως τη Ζέτα Δούκα και από τον Τζορτζ Κλούνεϊ έως τον Λάκη Λαζόπουλο είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι της σόουμπιζ διαθέτουν και καρδιά και ευαισθησία!

Οι διάσημοι σε όλη την υφήλιο προσφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη βοήθειά τους, όποτε τους ζητηθεί, σε ευπαθείς ομάδες και κοινωνικές δράσεις για το δημόσιο καλό. Είναι γεγονός άλλωστε ότι ένα επώνυμο πρόσωπο δίνει δύναμη στο κοινωνικό μήνυμα. Όλοι θυμόμαστε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όταν συντετριμμένη μετά το θάνατο του καλού της φίλου Ροκ Χάτσον από AIDS πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ενίσχυση της έρευνας για ένα φάρμακο που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη θανατηφόρο νόσο. Το παράδειγμά της έχουν ακολουθήσει κατά καιρούς πολλοί επώνυμοι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Ζητείται ανθρωπιά
Οι Έλληνες σταρ δηλώνουν βροντερό «παρών» όποτε χρειαστεί και ενισχύουν με το δικό τους τρόπο εκστρατείες αλλά και αγώνες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για μια καλύτερη ζωή. Ο Άνθιμος Ανανιάδης πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ημερολογίου που τα έσοδά του θα διατεθούν για τις ανάγκες της «Πίστης», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με αυτή του την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ενώ τα ίδια συναισθήματα μοιράζεται και ο Θύμιος Καρακατσάνης, που στο παρελθόν έχει κάνει κι εκείνος τη δική του προσφορά στην «Πίστη» και στα παιδάκια που αντιμετωπίζουν με ξεχωριστό θάρρος τη ζωή.

Πέρυσι το χειμώνα, τώρα, είδαμε στη μικρή οθόνη τον Λάκη Λαζόπουλο να μας παρακινεί να μιλήσουμε ανοιχτά για την κατάθλιψη. Το σλόγκαν της εκστρατείας ήταν «Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη. Βγάλ το από μέσα σου» και η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη δράση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη χώρα μας. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και ο Σάκης Ρουβάς αλλά και οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αλέξης Γεωργούλης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στη διαφημιστική καμπάνια για τους «4 κύκλους ζωής που νικούν τον καρκίνο» σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η Ζέτα Δούκα, από την άλλη, ασχολήθηκε με ένα πρόβλημα που και η ίδια έχει βιώσει, τη νευρική ανορεξία, και μάλιστα ίδρυσε το σύλλογο ΑΝΑΣΑ, για την καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας που πλήττει ολοένα και περισσότερο νεαρά κορίτσια. Η Μάντα Παπαδάκου δεν είναι μόνο μία από τις ομορφότερες Ελληνίδες, αλλά και αντιπρόεδρος της οργάνωσης WIN HELLAS (Women In Need). Στο πλευρό της και η Ορθούλα Παπαδάκου, που στηρίζει τις προσπάθειες των γυναικών για ένα καλύτερο μέλλον. Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια της προέδρου του Συλλόγου «Ελπίδα» Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την ανέγερση του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό διοργανώθηκε και τηλεμαραθώνιος, που βοήθησε να συγκεντρωθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο βοηθάει σημαντικά στην επίτευξη του σκοπού. Ο γνωστός λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράκης παράλληλα με το συγγραφικό του έργο ανέπτυξε πολύμορφη δράση. Διετέλεσε πρώτος πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNICEF και πρεσβευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ η Νάνα Μούσχουρη έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας χρήματα και υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμαστε και στη συναυλία που διοργάνωσε ο Μάριος Φραγκούλης σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Λάρα Φαμπιάν για τους σκοπούς των World Centers of Compassion for Children International υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι καλλιτέχνες που πρωταγωνίστησαν σε καμπάνιες για την ασφάλειά μας στο δρόμο και την οδήγηση. Ανάμεσά τους ο Θανάσης Βέγγος, που μας επέστησε την προσοχή στις διαβάσεις των τρένων, ο Γιώργος Τσαλίκης, που συνέστησε να μην πιάνουμε τιμόνι εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, και πρόσφατα η Έλλη Κοκκίνου, που στηρίζει την οικολογία και συστήνει τρόπους για να κυκλοφορούμε χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον. Και η Βάνα Μπάρμπα όμως μίλησε ανοιχτά για τις κακοποιημένες γυναίκες και συνέβαλε ώστε να τις στηρίξουμε και να τις βοηθήσουμε να δουν τη ζωή με άλλο μάτι.

Η ισχύς εν τη ενώσει
Πολλές φορές, όμως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού υποστηρίζονται και από τηλεμαραθώνιους, αφού ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Μια γυναίκα που έχει ταυτιστεί με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι η Ρούλα Κορομηλά. Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να ξεχάσουμε και το μεγάλο τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε με τη συμβολή όλων των τηλεαστέρων για αρωγή στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου. Αρκετές όμως είναι και οι γυναίκες από το χώρο της σόουμπιζ που στήριξαν την εκστρατεία Breast Friends για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ανάμεσά τους η Ελεονώρα Μελέτη, η Αλεξάνδρα Καπελετζή και η Μάρα Δαρμουσλή. Η εκστρατεία διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», τη Europa Donna Hellas και τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κάν το όπως στο εξωτερικό
Μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς σόουμπιζ έχουν πρωτοστατήσει και ταυτιστεί με εκστρατείες και σκοπούς για ένα καλύτερο μέλλον. Μερικά από τα πρόσωπα που έχουν έντονη δράση σε αυτές τις δραστηριότητες είναι:

Η Τζέρι Χολ (top models, συμμετέχει σε παγκόσμιες καμπάνιες για τον καρκίνο μαστού, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η δίδυμη αδερφή και καλύτερη Breast Friend της Σούζαν Γουάιμαν, που είχε ταλαιπωρηθεί από τον καρκίνο του μαστού. Έχουν υπάρξει και οι δύο Βreast Friends άλλων γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια. Στον ίδιο αγώνα και η Ζία Γκάρφιλντ (ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής), που έχει ξεπεράσει τον καρκίνο μαστού, και η Ζιράιντα Ζαρντίν (σημαντική προσωπικότητα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στη Νότια Αφρική), που είναι η καλύτερη Breast Friend της. Στην ίδια κατηγορία και η μικροσκοπική Κάιλι Μινόγκ, που μπορεί να ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον καρκίνο του στήθους, αλλά συνεχίζει να στηρίζει γυναίκες που ταλαιπωρούνται από την ίδια πάθηση.

Ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας ανήκουν στους διεθνείς εκπρόσωπους της UNICEF, ανάμεσα στους οποίους και οι: Χάρι Μπελαφόντε, Μία Φάροου, Χούλιο Ιγκλέσιας, Ρότζερ Μουρ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σούζαν Σάραντον, Σερ Πίτερ Ουστίνοφ.

Από την άλλη, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, όπως ο Μεχντί Σάρεφ, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Σπάικ Λι, η Κάτια Λουντ, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Στέφανο Βενερούσο και ο τζον Γου δούλεψαν αφιλοκερδώς για τη δημιουργία της ταινίας «Αll the Invisible Children» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, από την άλλη, παγκόσμιο είδωλο του αθλητισμού, είναι ο καινούργιος πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF. Στόχος του να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα για τα φρικιαστικά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Νέα Υόρκη ο Τζορτζ Κλούνεϊ γράφει την πρώτη του αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη. Μόλις επέστρεψε από το αιματοκυλισμένο Νταρφούρ ως ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την προώθηση της ειρήνευσης στις αφρικανικές χώρες και ειδικά στο Σουδάν. Παράλληλα με το αξίωμά του στον ΟΗΕ προχώρησε στην ίδρυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Not On Our Watch, που ήδη έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 9 εκατ. δολάρια ως βοήθεια για την περιοχή. Τον ίδιο ρόλο, του ειδικού απεσταλμένου ειρήνης, αναλαμβάνουν, όπως ανακοινώθηκε, ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας και ο διάσημος μουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.

Από το 1979 το όνομα του Μπόνο των U2 έγινε σχεδόν ταυτόσημο με την «κοινωνική συνείδηση». Εργάζεται με πάθος για τη Διεθνή Αμνηστία, την καταπολέμηση του AIDS, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της φτώχειας και του χρέους στην Αφρική. Γι αυτό κέρδισε τρεις φορές την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης και το 2007 τον τίτλο του «σερ» από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ίσως όμως η πιο πολυσυζητημένη καμπάνια είναι εκείνη που έκανε ο Μπόνο με εφτά εξώφυλλα στο «Vanity Fair» κατά του AIDS, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε πριν από αυτόν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που αγωνίστηκε σθεναρά κατά της νόσου.

Ο Μπραντ Πιτ, πάλι, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε ειδικό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ υπό την αιγίδα των αρχών της Νέας Ορλέανης για την αποκατάσταση της περιοχής (ειδικά των κτιρίων) έπειτα από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Η 51 ετών Μπο Ντέρεκ εργάζεται ως ειδική απεσταλμένη της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, που θέτει σε κίνδυνο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο διάσημος Βρετανός «γυμνός σεφ» Τζέιμι Όλιβερ δραστηριοποιείται ως σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον ακτιβιστή Μπομπ Γκέλντοφ, πρόσωπο του Live Aid και όχι μόνο, που πλέον δραστηριοποιείται ως ειδικός σύμβουλος της παγκόσμιας ομάδας εργασίας των Συντηρητικών για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη.