Ζήστε ως τα 200!

06.11.2008
Εκπληκτικό, αν όχι και ανεξήγητο! Στους 10 αιωνόβιους οι 9 είναι γυναίκες! Γιατί όμως οι γυναίκες ζουν περισσότερο; Τι είναι αυτό που τους χαρίζει χρόνια; Σε πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτές γνωρίζουν καλύτερα από τους άντρες το μυστικό της μακροζωίας.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εκπληκτικό, αν όχι και ανεξήγητο! Στους 10 αιωνόβιους οι 9 είναι γυναίκες! Γιατί όμως οι γυναίκες ζουν περισσότερο; Τι είναι αυτό που τους χαρίζει χρόνια; Σε πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτές γνωρίζουν καλύτερα από τους άντρες το μυστικό της μακροζωίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μακροβιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ήταν γυναίκα, η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών! Ο αριθμός των χιλιάδων αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων ανά τον κόσμο, λένε οι ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αυξάνει χρόνο με το χρόνο χάρη στη βελτίωση των συνθηκών της διατροφής και του τρόπου ζωής. Σήμερα οι γηραιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είναι η Έντνα Πάρκερ, 115 ετών, που ζει στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, και ο Γιαπωνέζος Τομόιζι Τανάμπε, 113 ετών. Όσο για τους Έλληνες, είμαστε «γερά σκαριά», με 1.716 αιωνόβιους (540 άντρες και 1.176 γυναίκες), ένα αρκετά υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και με την Κρήτη να κρατάει τα σκήπτρα. Τα αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, καθώς και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που διεξάγει από το 1994 μια ενδιαφέρουσα μελέτη των αιωνόβιων, είναι ελπιδοφόρα και οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι, αν θέλουμε, μπορούμε όλοι να γίνουμε σχεδόν... αθάνατοι, με μάξιμουμ των προσδοκιών τα 500 χρόνια!

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο
Δεν είναι καινούργιο αυτό. Το ότι είναι ανθεκτικότερες στις ασθένειες, κατά τους επιστήμονες, οφείλεται στην έμμηνο ρύση, επειδή μειώνει τις αποθήκες σιδήρου. Αντίθετα, και δυστυχώς για τους άντρες, ο αποθηκευμένος σίδηρος στον οργανισμό είναι σημαντική πηγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου και επομένως καθοριστικός παράγοντας για τη γήρανση του σώματος. Επίσης, οι γυναίκες παράγουν διαμέσου του θύμου αδένα περισσότερα λεμφοκύτταρα τύπου Τ, το οποίο σημαίνει κυτταρική ανοσία. Οι άντρες θα μπορούσαν μέσω της αιμοδοσίας να επωφεληθούν ανάλογα, αφού η προσφορά αίματος, εκτός από το ότι βοηθάει τους συνανθρώπους μας, βοηθάει και τον ίδιο το δότη.

Οι αιωνόβιοι
Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν 100 ή και περισσότερα χρόνια; Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στη διαφορετικότητα των γονιδίων αυτών των ατόμων, τα οποία παίζουν μεν πρωταρχικό ρόλο, όμως παράλληλα οι επιστήμονες ανοίγουν και μια νέα σελίδα στη γενετική, καθώς μιλάνε για «αναστρέψιμη διαδικασία». Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν ανήκουν στους τυχερούς με το σούπερ γονίδιο! Επίσης, μας κάνουν γνωστά τα θαυματουργά μυστικά, καθώς και τις νέες συνήθειες διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε αυξημένη αντίσταση στις ασθένειες. Και μας υπόσχονται ότι άνετα μπορούμε να «πατήσουμε», όχι μόνο τα 100, αλλά τα 200, ακόμη και τα 500! Γιατί είναι μεν σημαντικός ο ρόλος των μαγικών γονιδίων (απολυποτρεϊνη Ε, το γονίδιο της μακροζωίας), όπως αναφέρουν, αλλά τα γονίδια από μόνα τους δεν χαρίζουν τη μακροβιότητα. Παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες και αν δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή, τότε το σύστημά μας θα καταρρεύσει γρηγορότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Καθώς έκαναν έρευνες και σε πληθυσμούς που χαρακτηρίζονται από μακροζωία και εξέτασαν τα κοινά σημεία τους, κατέληξαν ότι οι συνήθειες αυτών των αιωνόβιων θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Καθώς δε η ιατρική μπορεί πλέον να παρέμβει στο γενετικό κώδικα ενός οργανισμού και να επιφέρει την τροποποίησή του, όπως τον αναδιπλασιασμό ή τη διαγραφή μεγάλων τμημάτων του, αλλάζοντας δηλαδή το DNA του και δημιουργώντας ανθρώπους με νέα χαρακτηριστικά, γεννιούνται ελπίδες. Ελπίδες για ανθεκτικότητα σε ασθένειες, αλλά και... φρένο στη φθορά του χρόνου, έτσι ώστε κάπου εκεί γύρω στα 200 να είμαστε ακόμη φρέσκοι και δροσεροί!

Από την άλλη, η εφαρμογή νέων διατροφικών συνηθειών (ζωντανές τροφές, ωμοφαγία και θαυματουργά μπαχαρικά), τις οποίες μάλιστα «εγκαινίασαν» πρώτοι αρκετοί διάσημοι σταρ συγκαταλέγοντάς τες στα trends του Χόλιγουντ, υπόσχονται καλύτερα γεράματα ή και αιώνια νιότη.

Το Χόλιγουντ ανακάλυψε τη συνταγή
«Η ζωή προέρχεται από ζωή», υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της διατροφής με βάση τις ζωντανές τροφές. Διάσημοι σταρ το ξεκίνησαν σαν μόδα, όταν όμως στην πορεία πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται για τις μαγικές συνταγές, που δεν «χτίζουν» μόνο το σώμα τους αλλά χαρίζουν και έξτρα χρόνια, έγιναν φανατικοί. Μερικοί από αυτούς είναι η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν, ο Τόμπι Μαγκουάιρ και αρκετά top models. Τρέφονται πλέον με σπόρους κακάο και βανίλιας, καθώς και με εξωτικές ρίζες, όπως spirulina (φύκι με παραπάνω από 100 θρεπτικές ουσίες), yacon (εύγεστη ρίζα από το Περού που κάνει καλό στους πνεύμονες), goji berries (αποξηραμένα μούρα από το Θιβέτ), acai (μούρο που ανεβάζει τη λίμπιντο). Οι δε τροφές είναι εντελώς ωμές ή ελαφρά μαγειρεμένες σε 48 C. Για επιδόρπιο προτείνεται σοκολάτα από αγνό κακάο, που προστατεύει τα κύτταρα. Η διαδικασία αυτή ζωντανέματος μέσω των τροφών είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Τα ένζυμα χαρακτηρίζονται ως η «δύναμη της ζωής», που ζωντανεύει τα κύτταρα και κάνει δυνατή την επιβίωσή μας, μιας και τα κύτταρα είναι αυτά που διατηρούν το σώμα υγιές και νέο. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα καταλήγουν στο ότι, αν ακολουθήσει κανείς αυτή τη διατροφή, ο μέσος όρος της ζωής του θα αυξηθεί μέχρι και 20 χρόνια!

Τα δηλητήρια και οι τοξίνες μπορούν να αποβληθούν από το σώμα μας μέσα από τη μέθοδο της εύπεπτης ζωντανής διατροφής. Μόλις το σώμα ελαχιστοποιήσει τα αποθηκευμένα δηλητήρια που έχουν συσσωρευτεί στο αίμα, τα κύτταρα θα είναι έτοιμα να δεχτούν διατροφικές ενισχύσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν πλέον ενισχυτικά προς το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ζωντανή τροφή αποκτά όλα της τα ένζυμα κατά την ανάπτυξή της, διατηρώντας όλη τη ζωτική της ενέργεια, και εκπέμπει την ίδια αύρα με το ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ζωντανές τροφές προέρχονται από τη φύση και καταναλώνονται χωρίς να μαγειρευτούν. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι οι σπόροι, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η διαφορά ανάμεσα στη χορτοφαγική διατροφή και τη διατροφή που βασίζεται στις ζωντανές και ωμές τροφές είναι ουσιαστική. Οι μεν χορτοφάγοι βασίζουν τη διατροφή τους αποκλειστικά σε αμαγείρευτες ή μαγειρεμένες τροφές με φυτική προέλευση, οι δε οπαδοί των ζωντανών και ωμών τροφών προτιμούν οτιδήποτε δεν έχει μαγειρευτεί, θερμανθεί ή υποστεί επεξεργασία, καθώς και οτιδήποτε είναι οργανικό, δεν έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, σε βιομηχανικό εργαστήριο.

Έθιμα-ελιξίρια
Υπάρχουν λαοί που φαίνεται να έχουν την απάντηση, καθώς ζουν μέχρι και 168 χρόνια!

ΙΑΠΩΝΙΑ: Στην Οκινάουα το 2003 καταμετρήθηκαν 20.000 αιωνόβιοι (αναλογία 20 αιωνόβιοι ανά 100.000 κατοίκους). Τρώνε ωμή τροφή, βολβούς και πολύ τόφου, μια παραδοσιακή θρεπτική τροφή από φασόλια σόγιας, μαγειρεμένη πολύ ελαφρά, η οποία περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Ε. Πίνουν σάκε, το διάφανο παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από την καρδιά του ρυζιού και έχει υποστεί ζύμωση με μαγιά. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 14-16% και σερβίρεται ζεστό. Όρος απαράβατος για τους αιωνόβιους της Οκινάουα: η κατανάλωση της τροφής πρέπει να γίνεται μόνο όταν το άτομο νιώθει ότι πεινάει πραγματικά και να σηκώνεται από το τραπέζι χορτασμένος κατά 80%. Έτσι, μαθαίνει κανείς να «εμπιστεύεται» τις ανάγκες του σώματός του.

ΣΑΡΔΗΝΙΑ: Στη μικρή ορεινή πόλη Οβόντα του περίφημου νησιού της Ιταλίας ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι άντρες του κόσμου. Τρώνε φασόλια, φάβα, πράσινη φακή και λαχανικά μόνο από τον κήπο τους. Πίνουν πηγμένο γάλα αντί για τυρί και χυμό από ρόδια.

ΗΠΑ: Στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας ζουν πολλοί αιωνόβιοι, οι οποίοι ανήκουν στην κοινότητα των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας (θρησκευτική οργάνωση).Τρώνε μόνο σιτηρά, καρύδια, σπόρους, κίτρινα ώριμα κολοκύθια, καθόλου αλάτι, ούτε επεξεργασμένα τρόφιμα.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Στη χερσόνησο Νικόγια η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή. Πίνουν καθημερινά αποσταγμένο ρούμι, νερό από πράσινη καρύδα, φρέσκους ξηρούς καρπούς και λουλούδια!

ΣΙΒΗΡΙΑ: Πρωτοφανές! Όλοι οι κάτοικοι της φυλής Τάιγκα είναι αιωνόβιοι και ανέρχονται σε 5.759! Ζουν σε ένα ψηλό βουνό και είναι χορτοφάγοι. Μεγάλο αριθμό αιωνόβιων συναντάει κανείς και ανάμεσα στους Μορμόνους και τους Εβραίους Εσκενάζι, καθώς και στην Ισλανδία, στη Νιγηρία, στο Αζερμπαϊτζάν, στον Καύκασο και στον Πόντο.

Θαυματουργές τροφές
Βασική τροφή των οπαδών της ωμοφαγίας είναι τα φύτρα, που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας. Μπορείτε να αγοράσετε τους σπόρους από ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, να τους τοποθετήσετε σε μια λεκάνη νερό και να τους αφήσετε εκεί για ένα βράδυ. Αυτό γίνεται για να βλαστήσει ο σπόρος και να αποβάλει τους αναστολείς των πολύτιμων ενζύμων που τον κρατούσαν σε νάρκη. Το επόμενο πρωί στραγγίζετε τους σπόρους και τους βάζετε σε ειδικούς σάκους από τούλι ή λινό ύφασμα, σε σκιερό μέρος και θερμοκρασία δωματίου. Εκεί πρέπει να μείνουν για δύο μέρες. Στο τέλος της δεύτερης μέρας οι σπόροι έχουν ξεκινήσει να βγάζουν φύτρα και ουσιαστικά έχουν «ζωντανέψει». Αν είναι δύσπεπτοι, μπορείτε να τους περάσετε στο μπλέντερ, όπου μπορείτε επίσης να προσθέσετε το υγρό Rejuvelac (νερό που περιέχει μαγιά, δηλαδή πολλά ένζυμα και βιταμίνη Ε), ώστε οι σπόροι να μην οξειδώσουν και να μην καταστραφούν από τις λεπίδες του μπλέντερ.

Τα υγρά που πρέπει να καταναλώνουμε είναι το νερό, επεξεργασμένο ή εμφιαλωμένο και ποτέ από τη βρύση, καθώς και το γάλα καρύδας. Επιπλέον, συνηθίζεται και η κατανάλωση τσαγιού, με φρέσκο και όχι βρασμένο νερό.

Όμως, και το νερό θέλει την ενεργοποίησή του. Μπορείτε να αγοράσετε εμφιαλωμένο ή νερό που έχει υποστεί φιλτράρισμα. Αδειάζετε το νερό σε μια γυάλα όπου υπάρχουν κόκκοι σιταριού που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρα. Το αφήνετε εκεί για δύο μέρες, οπότε είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Επίσης, τα μπαχαρικά προστατεύουν από τη γήρανση. Πρόσφατα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ εξέτασαν σε εργαστηριακά πειράματα τις δυνατότητες που έχουν 24 κοινά μπαχαρικά. Είναι πλούσια σε ωφέλιμες για την υγεία μας αντιοξειδωτικές ουσίες και η περιεκτικότητά τους σε φαινόλες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις) παρεμποδίζουν τις ενώσεις AGE που προκαλούνται από τη γήρανση. Γαρίφαλο (μοσχοκάρφι), jamaican allspice, κανέλα, εστραγκόν (αρτεμισία), δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι, ρίγανη είναι μερικά από εκείνα που πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες επίσης της μαύρης σοκολάτας είναι γνωστές εδώ και 2.000 χρόνια. Οι πρόσφατες έρευνες ενισχύουν τις παλιές αντιλήψεις ότι είναι φάρμακο για την πίεση και «ασπίδα» για την καρδιά. Ευεργετική συνήθεια και η κατανάλωση μπίρας, που, εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει η μαγιά της. Ωφελεί την καρδιά, το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και όχι μόνο. Αντίστοιχα ωφέλιμη είναι και η ήπια κατανάλωση κρασιού, επειδή περιέχει την ουσία ρεσβερατρόλη που έχει θαυματουργές ιδιότητες. Η ισορροπημένη κατανάλωσή του αναζωογονεί τα κύτταρα.