Μια βόλτα στο Νέο Κόσμο

15.09.2008
Πόσο καλά ξέρετε την περιοχή σας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η Έλλη Καρρά κάνει μια βόλτα στο κλεινόν άστυ και σας αποκαλύπτει γωνιές που από συνήθεια ίσως δεν έχετε προσέξει όσο θα έπρεπε.

Με σεβασμό στην παράδοση
Περπατώντας ένα ηλιόλουστο πρωινό στην οδό Κασομούλη, την προσοχή μου τράβηξε μια επιγραφή με την ονομασία «Οι σύντεκνοι». Μπαίνοντας μέσα, διαπιστώνεις αμέσως την ευλογία της κρητικής γης. Μεγάλη ποικιλία αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων ασύγκριτης ποιότητας και γεύσης. Παρθένο ελαιόλαδο, εύγεστα τυριά, βούτυρο, παξιμάδια, ντόπιο κρασί, θυμαρίσιο μέλι και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για μια υγιεινή διατροφή το ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά... Στους «Σύντεκνους» μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα χειροποίητα χορτοπιτάκια, καλτσούνια, σαρακοπιτάκια, σφακιανές πίτες, ακόμη και σπάνια βότανα από τον Ψηλορείτη!

Γλυκές δημιουργίες
Όσοι λατρεύουν τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά κάνουν εδώ και χρόνια στάση στη διασταύρωση Λαγουμιτζή και Σαρκοδίνου. Εκεί βρίσκεται ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο «Λαζαρίδης», διάσημο για τα αυθεντικά γλυκά του, φτιαγμένα με πολύ μεράκι γι’ αυτούς που αγαπάνε τις πατροπαράδοτες γεύσεις. Γαλακτομπούρεκο, σοκολατόπιτα, βυζαντινό, τρίγωνα Πανοράματος και ρυζόγαλο φούρνου. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο «Λαζαρίδης» ξεχωρίζει για τις δύο σπεσιαλιτέ του, από τις οποίες έγινε άλλωστε τόσο διάσημος στους «γλυκατζήδες». Πρόκειται για την πεντανόστιμη μπουγάτσα του και το υπέροχο καζάν ντιπί, το γλυκό που έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία. Θυμίζει πολύ τη γαλλική κρεμ μπρουλέ και στην Πόλη το έφτιαχναν από το γάλα που καθόταν στον πάτο των καζανιών! Στον «Λαζαρίδη» θα βρείτε όμως και πιο... μοντέρνα γλυκά, όπως πανακότα καραμέλα, αλλά και αρκετά ακόμη παραδοσιακά, όπως παγωτό καϊμάκι πολίτικο και εκμέκ κανταϊφι.

Άρωμα νοσταλγίας
Στην οδό Ιππώνακτος 2-4 βρίσκεται μία από εκείνες τις ελάχιστες γωνιές που μας θυμίζουν την παλιά Αθήνα, λιγότερο θορυβώδη και περισσότερο ανθρώπινη... Από μικρό παιδί θυμάμαι πόσο με συγκινούσε η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ. Αυτό με τράβηξε και μπήκα στο καφεκοπτείο του Εμμανουήλ Γεωργίου Μητσάκου, ο οποίος αλέθει ακόμη τον καφέ με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο κατάστημα αυτό θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες ελληνικού και βραζιλιάνικου καφέ, ενώ σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάρετε και ένα σακουλάκι καραμέλες ή βανίλια, που όσο ο καιρός είναι ζεστός, μας δροσίζει συνοδευόμενη από ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

Ασορτί με τη διάθεσή μας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για εμάς τις γυναίκες από το να χαζέψουμε μικροπράγματα που τονώνουν τη φιλαρέσκειά μας, όταν στο τέλος μιας κουραστικής ή πιεστικής μέρας έχουμε λίγο χρόνο. Ανακάλυψα το ιδανικό μέρος για κάτι τέτοιο στη συμβολή των οδών Ρουμπέση και Κασομούλη στο Νέο Κόσμο, δίπλα στο μετρό. Στο «Woody Fun» μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ και μικροδωράκια θα σας τονώσει τη διάθεση. Πολύχρωμα μαντίλια που συνδυάζονται με αέρινα καφτάνια και προσεγμένες τσάντες, πρωτότυπα κοσμήματα από διάφορα υλικά, αλλά και πολλά ακόμη πράγματα, όπως μελωδοί, καλοφτιαγμένες κορνίζες, χειροποίητα καπέλα και ευφάνταστα διακοσμητικά, θα σας βγάλουν για λίγο από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.