Η Ζωή Λάσκαρη πάει Συρία

16.09.2008
Ενα ξεχωριστό ταξίδι σε μέρη όπου στο παρελθόν άκμασε ο ελληνικός και ο ορθόδοξος πολιτισμός προετοιμάζει αυτή την περίοδο η Ζωή Λάσκαρη. Η καταξιωμένη πρωταγωνίστρια του θεάτρου θα αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου

Ενα ξεχωριστό ταξίδι σε μέρη όπου στο παρελθόν άκμασε ο ελληνικός και ο ορθόδοξος πολιτισμός προετοιμάζει αυτή την περίοδο η Ζωή Λάσκαρη.

Η καταξιωμένη πρωταγωνίστρια του θεάτρου θα αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου μαζί με τους καλούς της φίλους Μπάμπη Ζήνα και Βαγγέλη Λώλη, όπου θα παραμείνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Στις εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν στη Συρία περιλαμβάνεται και μία στο χωριό Χαμιντιέ, που είναι γνωστό παγκοσμίως ως το χωριό των «Κρητικών της ερήμου». Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε κρητικά, που έμαθαν από τους προγόνους τους που είχαν εκδιωχθεί τον προηγούμενο αιώνα από την Κρήτη.

Το ορθόδοξο μοναστήρι και το θαύμα της Παναγίας
Ωστόσο, το ενδιαφέρον της σταρ επικεντρώνεται στην ελληνορθόδοξη Μονή της Παναγίας της Σεϊδανάγιας, που στα αραβικά σημαίνει «Δέσποινα - Κυρία». Το μοναστήρι έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2004 εξαιτίας ενός πρωτοφανούς θαύματος που είχε συνταράξει τότε τον αραβικό κόσμο και διηγήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του. Πρόκειται για ένα πάμπλουτο Σαουδάραβα, ο οποίος απογοητευμένος από το γεγονός ότι η γυναίκα του δεν μπορούσε να κάνει παιδί, πραγματοποίησε ένα ταξίδι αναψυχής στη Συρία. Εκεί από τον ντόπιο ξεναγό πληροφορήθηκε για τη μονή και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βοηθάει τους χριστιανούς να τεκνοποιήσουν. Το ζευγάρι έταξε στην Παναγία 80.000 δολάρια δωρεά και κάποια αμοιβή στον ξεναγό, αν η ευχή τους πραγματοποιούνταν. Το θαύμα έγινε και ο πάμπλουτος Σαουδάραβας επικοινώνησε με τον οδηγό για να του δώσει την αμοιβή και να πάνε μαζί να δώσουν τα υπόλοιπα χρήματα στο μοναστήρι. Εκείνος όμως σχεδίασε μαζί με φίλους του τη δολοφονία του ευεργέτη του, για να κρατήσουν όλο το ποσό της αμοιβής. Αφού τον έσφαξαν, ξεκίνησαν για την έρημο προκειμένου να πετάξουν το πτώμα. Όμως, το αμάξι χάλασε... Ένας περαστικός, βλέποντας να στάζουν αίματα από το αυτοκίνητο, ειδοποίησε την αστυνομία. Ξαφνικά το τεμαχισμένο θύμα βγήκε ζωντανό και ραμμένο από το πορτμπαγκάζ λέγοντας επί λέξει: «Η Παναγία μόλις τελείωσε τις τελευταίες ραφές στο σώμα μου»! Οι δράστες οδηγήθηκαν στο ψυχιατρείο, ενώ ιατροδικαστές, εμπειρογνώμονες και αστυνομικοί πιστοποίησαν το θαύμα! Όλη η οικογένεια του Σαουδάραβα ασπάστηκε το χριστιανισμό, ενώ το ποσό που πρόσφεραν στην Παναγία τη Σεϊδανάγια ανήλθε τελικά στα 800.000 δολάρια!

Γιάννης Πολέμης