Δημήτρης Παπανώτας: Ο σάλος με τις δηλώσεις για τις γυναίκες, η διαγραφή από το ψηφοδέλτιο και η πρώτη αντίδραση

18.04.2024
Δημήτρης Παπανώτας: Ο σάλος με τις δηλώσεις για τις γυναίκες, η διαγραφή από το ψηφοδέλτιο και η πρώτη αντίδραση
Photo: NDP Photo Agency
Εκτός ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε ο,τι αφορά την υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπανώτα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και το θέμα δεν είχε ευχάριστη κατάληξη για κανέναν.

Το πρωί της Πέμπτης η Σταματινα Τσιμτσιλή εξήγησε στον αέρα της εκπομπής Happy Day πως ο Δημήτρης Παπανώτας δεν θα εμφανιζόταν στο πλευρό της μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιουνίου καθώς ένα ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε απαγόρευε στους υποψηφίους που έχουν δημόσιο βήμα στην τηλεόραση να συνεχίσουν να το έχουν μέχρι την κάλπη.

Την ίδια περίπου ώρα, η Σοφία Μπεκατώρου, πρωτοστάτης του κινήματος #metoo στην Ελλάδα και συν-υποψήφια του παρουσιαστή με τον ΣΥΡΙΖΑ , μιλούσε εναντίον του σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού Παραπολιτικά, ανακαλώντας παλαιότερες δηλώσεις του περί της κακοποίησης γυναικών που θεώρησε απαράδεκτες - και ήταν, φυσικά, όμως στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανώτας εξήγησε πως απομονώθηκαν και παραποιήθηκαν, ενώ δεν δόθηκε σημασία σε όλη την άλλη στάση του υπέρ των γυναικών.

«Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο δημοσιογράφος στην κάμερα του ΣΚΑΪ και εκεί αναφέρθηκε η Σοφία Μπεκατώρου λέγοντας πως «Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι απλά να έχουν απαρχαιωμένες, αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Ας διαβάσουν λίγο περισσότερο, ας ενημερωθούν, από την άλλη δεν μπορεί να εκφράζουν όλους εμάς».

Ο Δημήτρης Παπανώτας, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό Σου Σου υποστήριξε πως έγινε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο είχε μιλήσει τότε.

Λίγη ώρα αργότερα και χωρίς να περιμένει τη συνάντηση με τα όργανα της εκτελεστικής επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε διαγραφή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο, όπου, για την ιστορία είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος, που, φέτος, επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους αντιπροσώπους τους για την Ευρωβουλή.

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη "φορτώσει" ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία. Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», έγραψε συγκεκριμένα και οι αντιδράσεις υπήρξαν ανάμεικτες.

{https://twitter.com/skasselakis/status/1780929149785251875}

Στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του μετά τη διαγραφή του, ο Δημήτρης Παπανώτας αναφέρθηκε σε μια «μεγάλη νίκη που που πέτυχαν Άδωνις Γεωργιάδης και η Νέα Δημοκρατία γενικότερα, η Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι υπόλοιποι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τους δίνω τα συγχαρητήριά μου για τον ρηχό τρόπο σκέψης με τον οποίο αντιμετώπισαν το ζήτημα», είπε ο παρουσιαστής συμπληρώνοντας πως ειλικρινά λυπάται, αλλά χαίρεται από την άλλη πλευρά γιατί όταν μπαίνεις σε έναν στίβο να δώσεις έναν αγώνα και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες, το καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς.

«Εγώ από χθες είχα μιλήσει με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και είπα: “Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις τις οποίες σίγουρα θα δεχτώ – γιατί είμαι ένας υποψήφιος που πάντα είναι στο κέντρο της προσοχής, τότε να παραιτηθώ.” Μου είπαν “όχι, είμαστε δίπλα σου και στο πλευρό σου’. Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Δημήτρης Παπανώτας.

«Καλή συνέχεια εύχομαι στον κύριο Κασσελάκη, Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανήρτησε», τόνισε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανώτας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.04.2024 - 17:17