Νίκος Κούρκουλος: «Δεν αντέχω να μην είμαι ερωτευμένος» - Θλιβερή επέτειος σήμερα

30.01.2024
Ο Νίκος Κούρκουλος με τη Μαριάννα Λάτση
Ο Νίκος Κούρκουλος με τη Μαριάννα Λάτση Photo: NDP Photo Agency
Ο Νίκος Κούρκουλος έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιανουαρίου 2007 χτυπημένος από τον καρκίνο.

Σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου και η επίσημη σελίδα της Finos Film τιμά τη μνήμη του με μια χαρακτηριστική ανάρτηση. Σε αυτή βλέπουμε τον αξέχαστο, σπουδαίο άνθρωπο του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του και στη λεζάντα διαβάζουμε σκέψεις του σχετικά με τη ζωη΄ και τον έρωτα.

«Το να είσαι ερωτευμένος είναι μια φοβερή έκτη αίσθηση. Είναι η μόνη κατάσταση όπου αρκείσαι στο να δίνεις από τον εαυτό σου χωρίς να σκέφτεσαι να πάρεις τίποτε. Εγώ έτσι νιώθω όταν είμαι ερωτευμένος… Νιώθω ξαφνικά την ανάγκη να δώσω χωρίς να με απασχολεί τι θα πάρω. Και νομίζω ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση σε έναν άνθρωπο είναι το να δίνει, όχι το να παίρνει.»

{https://www.instagram.com/p/C2txp_rKQJK/}

Πρώτη σύζυγος του Νίκου Κούρκουλου η Μελίτα Κουτσογιάννη, βοηθός σκηνοθέτη, με την οποία δούλεψαν μαζί στο θέατρο - και δημιούργησαν το Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ο έρωτας ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν η γοητευτική κοπέλα χτύπησε την πόρτα του στο καμαρίνι του θεάτρου ΡΕΞ, για να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του στην παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων», όπου έπαιζε με την Τζένη Καρέζη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και ο γάμος ήρθε το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», με κουμπάρο τον ηθοποιό και συγγραφέα Νότη Περγιάλη.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άλκη και τη Μελίτα, για το όνομα της οποίας επέμενε ο πατέρας της, ο οποίος ήθελε να της δώσει το όνομα της γυναίκας που λάτρεψε.

Σταθμός στη ζωή του Νίκου Κούρκουλου ήταν η γνωριμία του με τη Μαριάννα Λάτση το καλοκαίρι του 1986 κατά τη διάρκεια παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1994 στον Νίκο Χατζηνικολάου περιέγραψε με το ίδιο πάθος και το ίδιο καρδιοχτύπι την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον μεγάλο και τελευταίο έρωτα της ζωής του, λέγοντας: «Κάνω έτσι και παγώνω... Ξαφνικά βλέπω ένα πλάσμα να ανεβαίνει τις κερκίδες και αυτό ήταν».

Εκείνη την εποχή η Μαριάννα Λάτση ήταν παντρεμένη (από το 1982) με τον δάσκαλο του σκι και δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Πάρη (1982), ενώ το διαζύγιό τους βγήκε το 1987. Παράλληλα, ο Νίκος Κούρκουλος ζήτησε διαζύγιο από τη σύζυγο του, Μελίτα, με την οποία διατήρησαν μία άψογη σχέση αγάπης και σεβασμού όλα τα μετέπειτα χρόνια.

Ο Νίκος Κούρκουλος απέκτησε άλλα δύο παιδιά από τον γάμο του με τη Μαριάννα Λάτση το 2003 την Εριέττα (1993) και τον Φίλιππο (1998), όμως οι δυο τους παντρεύτηκαν μόλις το 2003, μετά τον θάνατο του πατέρα εκείνης. Ο καπετάν Γιάννης Λάτσης δεν ΄ηθελε, επ ουδενί, η θυγατέρα του να παντρευτεί έναν... θεατρίνο.

1-6_1.jpg

Μια σπάνια φωτογραφία με τα τέσσερα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου μαζί. Από αριστερά: Φίλιππος, Άλκης, Εριέττα και Μελίτα το 2014

Το 2001, ο Νίκος Κούρκουλος διαγνώστηκε με καρκίνο στο ρινοφάρυγγα και άφησε την τελευταία του πνονή στις 30 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 73 ετών. Κηδεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε. Η φωτογραφία κάτω από το τελευταίο «αντίο». Πλάι στη Μαριάννα Λάτση η κόρη της Εριέττα και πλάι στον Άλκη Κούρκουλο η μητέρα του, Μελίτα, ενώ η αδελφή του αμέσως πίσω τους.

2-2_1.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 30.01.2024 - 16:36