Μάνος Χατζιδάκις - Μελίνα Μερκούρη: Σπάνιο ντοκουμέντο από διαφωνία τους για τα «Παιδιά του Πειραιά»

23.10.2023
Μάνος Χατζιδάκις - Μελίνα Μερκούρη: Σπάνιο ντοκουμέντο από διαφωνία τους για τα «Παιδιά του Πειραιά»
Δύο «ιερά τέρατα» του ελληνικού πολιτισμού σε μια μοναδική στιγμή τους on camera.

Σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια γεννήθηκε στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζηδάκις! Ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης έφυγε απο΄ τη ζωή στις 15 Ιουνίου 1994 αφήνοντας πι΄σω του ένα ανυπέρβλητο έργο που τον κατέστησε, στην ουσία «αθάνατο».

Τα social media έχουν γεμίσει με αφιερώματα και αναφορές στο έργο και τη ζωή του μεγαλάλου δημιουργού κι εμείς, με την αφορμή, θα σταθούμε στην ιδιαίτερη σχέση που είχε δημιουργήσει με τη Μελίνα Μερκούρη, έναν ακόμη θρύλο του ελληνικού πολιτισμού.

Μελίνα Μερκούρη - 27 χρόνια από τον θάνατό της: Δύο φωτογραφίες ντοκουμέντα

Οι δυο τους υπήρξαν στενοί φίλοι αλλά και συνεργάτες ενώ το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε ο Χατζηδάκις (με τη βοήθεια του Γιώργου Ζαμπέτα) για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» της Μελίνας και του συζύγου της, Jules Dassin (ή Τζούλη της, όπως τον αποκαλούσε με λατρεία) κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1960.

{https://www.youtube.com/watch?v=DyPs49e1V3c&ab_channel=OlympiacosPiraeus}

Μία τεράστια επιτυχία την οποία όμως, ο σπουδαίος δημιουργός δεν έχανε ευκαιρία να απαξιώνει εκφράζοντας κάθε φορά την αρνητική του άποψη επ' αυτού.

Σε απόσπασμα από κοινή τους εμφάνιση σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης που δημοσιεύτηκε στο Blog Elena's Diary στο Instagram και παραθέτουμε πιο κάτω, οι δυο τους συζητούν επ' αυτού και στην ουσία ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε υπογράψει και τους στίχους στο αρχικό κομμάτι στα ελληνικά, εξηγεί πως μέχρι τη στιγμή που έγραψε ε΄να τραγούδι όπως του ζητήθηκε για μία συγκεκριμένη ταινία στα ελληνικά, όλα ήταν καλά, όμως απο΄ τη στιγμή που το τραγούδι μεταφράστηκε σε άλλες πολλές γλώσσες και η ταινία έγινε μέχρι και θεατρικό εκείνος ένιωσε ότι είχε απομακρυνθεί από τη δημιουργία του εξ ου και η απόλυτη αποστασιοποίηση.

O Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει πώς έκλεισε τα μάτια του Μάνου Χατζιδάκι - στην κυριολεξία

Στο συλλεκτικό ντοκουμέντο που παραθέτουμε ακούμε την εξήγηση του Χατζιδάκι αλλά και την απόκριση της Μελίνας η οποία λήγει το όλο θέμα παρομοιάζοντας το τραγύδι αυτό ως ένα παιδί που «μπορεί να είναι ορφανό από πατέρα, όμως έχει ΜΙΑ μάνα (και καλή!)»

{https://www.instagram.com/p/Cyta3B5r5DH/?hl=en}

Τελευταία τροποποίηση στις 23.10.2023 - 17:38