"Κι εγώ να είμαι ζάντα κι επάνω στο τραπέζι" τραγουδάει ο Τάκης Ζαχαράτος - Ξέρεις τι εννοεί;

08.06.2023
"Κι εγώ να είμαι ζάντα κι επάνω στο τραπέζι" τραγουδάει ο Τάκης Ζαχαράτος - Ξέρεις τι εννοεί;
Το νέο τραγούδι του Τάκη Ζαχαράτου μόλις κυκλοφόρησε κι εμάς, δεν θα το κρύψουμε, μας γέμισε ερωτηματικά, τα οποία, όμως μετουσιώθηκαν σε γνω΄ση, πολύ σύντομα! Τη μοιραζόμαστε με χαρά!

Πρεμιέρα χθες για το νέο τραγούδι του Τάκη Ζαχαράτου το οποίο και έχει τον τίλο "Ζάντα". Αυτό ήταν και το πράγμα που μου έκανε εντύπωση όταν πέρασε το σχετικό teaser από το timeline μου, στο οποίο ο έλληνας showman κινείτο μεταξύ τσάπας, καρότσας και αγροτικών εργασιών και σαμπάνιας, beat και χλιδής.

{https://www.instagram.com/p/CtOYl-GM7pQ/}

Με δεδομένο ότι η μόνη ζάντα που γνωρίζω εγώ είναι το καπάκι στις ρόδες του αυτοκινήτου (και ένας συγκεκριμένος Ζάντας, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) η περιέργειά μου για το τραγούδι αυτό φούντωσε αυτόματα. Και το έψαξα φυσικά.

Maestro σε Ελένη Μενεγάκη: "Πρόσεξε, μόνο εσύ έχεις ξεφύγει απ' τις δαγκάνες μου"

Το βρήκα λοιπόν στο YouTube, με την υπογραφή της Panik Records. Τους στίχους έχει γράψει ο Αίσωνας και στη μουσική/παραγωγή ο Γιώργος Μουχτάρης.

Ξεκινά λοιπόν το τραγούδι. Τσιφτετέλι. "Μου έριξες μονάχα μια ματιά/Και άρπαξε το μέσα μου φωτιά/Για σένα θά'μαι τώρα μια ζωή/Κομμάτια απ' το βράδυ ως το πρωί". Μια χαρά ως εδώ. Νταλκάς. Μάλιστα!

"Τό' χασα για πάρτη σου και δεν αφήνω κάβα/Δεμένος το κατάρτι σου βυθίζομαι στη λάβα/Γι' αυτό και θέλω πάντα το τραγούδι αυτό να παίζει/Κι εγώ να είμαι ζάντα κι απάνω στο τραπέζι", ακούω στο ρεφρέν και το χάνω τελείως!

Μα τι θέλει να πει ο ποιητής; Πριν γκουκλάρω όμως, ρωτάω την κουμπάρα μου από τη Θεσσαλονίκη, αφενός για να αφιερώσω το τραγούδι στον κουμπάρο (τον Ζάντα που λέγαμε πιο πάνω) αφετέρου να ζητήσω τα "φώτα" της, σίγουρη ότι θα ξέρει. Και, όντως, ήξερε.

"Ζάντα σημαίνει και μεθυσμένος", μου λέει και "είδα το φως το αληθινό"! 52 χρόνια και δεν το είχα ακούσει ποτέ! Και μη νομίζεις... το επιβεβαίωσα!

"Ζάντα = Κατάσταση μέθης. Προέρχεται από παρομοίωση της χαρακτηριστικής γυαλάδας ματιών μετά από κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ κλπ, με την αντίστοιχη μιας καλογυαλισμένης ζάντας 21''. Συντάσσεται και με το ΦΕ. Εξαιρετικά δόκιμη χρήση στα πέριξ Θεσσαλονίκης. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Πίναμε, πίναμε, πίναμε, ζάντα γίναμε. ζάντα ΦΕ, σου λέω", διαβάζω στο slang.gr και συμπλήρωσα και επίσημα τις γνώσεις για τη νέα λέξη της με΄ρας.

"Ο Τάκης Ζαχαράτος με κάνει καλύτερα από μένα"

Ιδού και το τραγούδι του Τάκη Ζαχαράτου λοιπόν και μαζί με αυτό και μια ευκαιρία για τεστάκι. Στοίχημα πως από τα Τέμπη και κάτω, λίγοι γνωρίζουν αυτή την έννοια της λέξης "Ζάντα". Καλοτάξιδο

{https://www.youtube.com/watch?v=NHw59HvbA3Y&ab_channel=PanikRecordsTube}

Τελευταία τροποποίηση στις 08.06.2023 - 17:28