Ποια ειναι η Anna Delvey; Η αληθινή ιστορία της απατεώνισσας που ξεγέλασε την ελίτ της Νέας Υόρκης

12.02.2022
Ποια ειναι η Anna Delvey; Η αληθινή ιστορία της απατεώνισσας που ξεγέλασε την ελίτ της Νέας Υόρκης
Η ιστορία της παρουσιάζεται στη νέα σειρά του Netflix, "Inventing Anna"

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, το Netflix κυκλοφόρησε το "Inventing Anna", τη σειρά της Shonda Rhimes που εξιστορείται την περίπτωση της απατεώνισσας Anna Delvey. Η σειρά ακολουθεί τη δημοσιογράφο Vivian Kent (την οποία υποδύεται η Anna Chlumsky) καθώς ερευνά την Delvey (την οποία υποδύεται η Julia Garner), μια ρωσικής καταγωγής Γερμανίδα που εξαπάτησε τράπεζες, ξενοδοχεία και πλούσιους γνωστούς με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Bob Saget: Αυτή είναι η αιτία του θανάτου του - Πόσο κρίμα!

Η σειρά εμπνεύστηκε από ένα εμπεριστατωμένο άρθρο της δημοσιογράφου Jessica Pressler στο New York Magazine, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2019. Ποια είναι όμως η Anna Delvey και τι έκανε;

Ποια είναι η Anna Delvey;
"Anna Delvey" ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε μια Γερμανίδα με το όνομα Anna Sorokin που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 2013. Με το ψεύτικο όνομα της, η Sorokin προσποιήθηκε ότι ήταν μια πλούσια Γερμανίδα κληρονόμος για να εδραιωθεί στην κοινωνική σκηνή της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιούσε το όνομα μέχρι το 2017, όταν η Εισαγγελία του Μανχάταν άρχισε να την ερευνά για περιπτώσεις τραπεζικής απάτης.

Στην πραγματικότητα, ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού, ενώ η μητέρα της ήταν ιδιοκτήτρια σε ψιλικατζίδικο πριν γίνει νοικοκυρά. Γεννήθηκε στην πόλη Domodedovo, κοντά στη Μόσχα, τον Ιανουάριο του 1991, και η οικογένεια μετακόμισε στη Γερμανία το 2007, όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Η Sorokin μετακόμισε στο Λονδίνο το 2011 για να φοιτήσει στο Central Saint Martins, αλλά τα παράτησε και επέστρεψε στη Γερμανία. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι για να ξεκινήσει την πρακτική της στο Purple, ένα γαλλικό περιοδικό μόδας. Στο Παρίσι άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Delvey. Οι γονείς της είπαν ότι «δεν αναγνωρίζουν το επώνυμο».

Arnold Schwarzenegger: Η οδυνηρή εμπειρία του γιου του, Joseph, όταν έμαθε ότι ήταν καρπός μιας παράνομης σχέσης

Τι έκανε η Anna Delvey, ή αλλιώς Sorokin;
Μετά τη μετακόμισή της στη Νέα Υόρκη, η Sorokin προσπάθησε να παρουσιάσει την ιδέα της για ένα «Ίδρυμα Anna Delvey» σε πλούσιους πιθανούς επενδυτές. Η ιδέα περιλάμβανε μια ιδιωτική λέσχη μελών και ένα καλλιτεχνικό ίδρυμα, το οποίο περιλάμβανε τη μίσθωση του Church Missions House - ένα ιστορικό κτίριο στο Μανχάταν - ως χώρο εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων και στούντιο τέχνης. Έγινε επίσης φίλη με πλούσια άτομα της ελίτ και τους ζητούσε να πληρώσουν για ξενοδοχεία, πτήσεις και πλούσια γεύματα με την υπόσχεση ότι θα τους ανταποδώσει, αλλά αργότερα «ξεχνούσε» να το κάνει.

Αφού απέτυχε να βρει επενδυτές για το ίδρυμά της, η Sorokin άρχισε να δημιουργεί πλαστά τραπεζικά αντίγραφα που υποτίθεται ότι έδειχνε ότι είχε πρόσβαση σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αποθηκευμένα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Υπέβαλε αυτά τα έγγραφα ως μέρος των αιτήσεων δανείου. Αλλά οι υποψίες αυξήθηκαν για τις αιτήσεις της λόγω ασυμφωνιών στη γραφειοκρατία της και την απέσυρε για να αποφύγει τον έλεγχο.

Η Sorokin έκανε επίσης κρατήσεις σε ξενοδοχεία χωρίς πιστωτική κάρτα και μάζεψε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε απλήρωτους λογαριασμούς. Αφού τελικά πλήρωσε τον λογαριασμό των 30.000 δολαρίων που συγκέντρωσε στο 11 Howard Hotel στο SoHo χρησιμοποιώντας κεφάλαια που κέρδισε από την κατάθεση πλαστών επιταγών, εκδιώχθηκε και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Beekman. Αλλά στη συνέχεια εκδιώχθηκε από το ξενοδοχείο Beekman αφού δεν κατάφερε να πληρώσει τον λογαριασμό της 11.518 δολαρίων, και ξανά από το ξενοδοχείο W New York Union Square μετά από μόλις δύο ημέρες. Και τα δύο ξενοδοχεία άσκησαν κατηγορίες εναντίον της για κλοπή υπηρεσιών.

Τι συνέβη τελικά;
Η Sorokin συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου 2017. Εκείνη την εποχή, έμενε στο Passages Malibu, μια μονάδα θεραπείας εθισμού στην Καλιφόρνια.

Εμφανίστηκε στο Ποινικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2018 και η δίκη ορίστηκε για τις 20 Μαρτίου 2019. Στο τέλος της δίκης, ο Sorokin κρίθηκε ένοχη για οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων κλοπή σε δεύτερο βαθμό, απόπειρα μεγάλης κλοπής και κλοπή υπηρεσιών. Καταδικάστηκε σε κρατική φυλάκιση από τέσσερα έως 12 χρόνια στο νησί Ρίκερς, πρόστιμο 24.000 δολαρίων και καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημίωση περίπου 199.000 δολαρίων.

Μιλώντας για την εμπειρία της στη φυλακή, η Sorokin είπε: «Αυτό το μέρος δεν είναι καθόλου κακό στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι φρικτό, αλλά εγώ το βλέπω σαν ένα κοινωνιολογικό πείραμα. Υπάρχουν δύο κορίτσια που είναι εδώ για οικονομικά εγκλήματα. Αυτό το ένα κορίτσι, έχει κλέψει την ταυτότητα άλλων ανθρώπων. Δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο εύκολο».

Η Sorokin αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021, αλλά συνελήφθη και πάλι και τέθηκε υπό κράτηση ένα μήνα αργότερα. Από τον Φεβρουάριο του 2022, κρατείται ακόμη στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων εν αναμονή της απέλασης στη Γερμανία.