Ο κόσμος της μόδας προσφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

17.04.2019
Ο κόσμος της μόδας προσφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων
Μια πραγματικά σπουδαία κίνηση.

Καθώς οι φλόγες έκαιγαν την Παναγία των Παρισίων τις πρώτες πρωινές ώρες, οι κάτοικοι της πόλης βρέθηκαν στους κοντινούς δρόμους για να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλον, καθώς παρακολουθούσαν τον καπνό να βγαίνει από την οροφή αυτού του κοσμήματος γοτθικής αρχιτεκτονικής και να γεμίζουν τον ουρανό. Κάποιοι διάσημοι της μόδας ανέβαζαν φωτογραφίες από τις αναμνήσεις τους στη Notre-Dame μέσω των social media όπως οι Simon Porte Jacquemus, Helmut Lang και Riccardo Tisci.

Λίγες ώρες μετά την καταστροφή, δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της μόδας ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση τoυ παγκόσμιου μνημείου που είναι κληρονομιά της UNESCO. Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη να θες να δώσεις ένα χέρι βοήθειας όταν διαχειρίζεσαι κορυφαίες μάρκες όπως οι Gucci, Louis Vuitton, και Balenciaga.

Ο πρώτος υποστηρικτής ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, François-Henri Pinault, που μαζί με τον οίκο Gucci και Balenciaga και τον Saint Laurent, προσέφεραν 100 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου. Στη φωτογραφία επάνω ο Pinault με τη σύζυγό του, Salma Hayek.

Λίγο αργότερα, ο Bernard Arnault της LVMH δήλωσε ότι η οικογένεια Arnault και ο όμιλος LVMH θα δώσουν 200 εκατομμύρια ευρώ. «Με αυτή την κίνηση θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας για αυτή την εθνική τραγωδία κα να βοηθήσουμε να ανοικοδομήσουμε αυτόν τον εξαιρετικό καθεδρικό ναό, που είναι σύμβολο της Γαλλικής κληρονομιάς και της Γαλλικής ενότητας», αναφέρουν σε δήλωση.

Με την πυρκαγιά που τέθηκε τελικά υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πολλά ιστορικά έργα τέχνης και θρησκευτικά αντικείμενα να διασώζονται από τους πυροσβέστες, πιστεύεται ότι θα είναι δυνατή η ανοικοδόμηση ενός μεγάλου μέρους του καθεδρικού ναού.

Όσο το ρεπορτάζ εξελίσσεται φαίνεται ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ήδη, δυο μέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή, έχει φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολλάρια με τον Emmanuel Macron να δεσμεύεται ότι η εκκλησία σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας θα έχει ανοικοδομηθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.