Μέγα σκάνδαλο με τη διευθύντρια της βραζιλιάνικης Vogue: Η φωτογραφία που οδήγησε στην παραίτησή της

18.02.2019
Μέγα σκάνδαλο με τη διευθύντρια της βραζιλιάνικης Vogue: Η φωτογραφία που οδήγησε στην παραίτησή της
H διευθύντρια της Vogue Βραζιλίας παραιτήθηκε μετά από φωτογραφίες από το πάρτυ των 50ων της γενεθλίων, οι οποίες δέχθηκαν έντονη κριτική ότι «θύμιζαν τη δουλεία».

Μια φωτογραφία, που έχει διαγραφεί πλέον από το Instagram, δείχνει την Donata Meirelles σε καρέκλα-θρόνο με δύο μαύρες γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακά φορέματα, να στέκονται δεξιά και αριστερά της.

Οι επικριτές στα social media την κατηγόρησαν ότι οι εικόνες είναι προκλητικά ρατσιστικές. Η κ. Meirelles ζήτησε συγγνώμη και αρνήθηκε ότι οι εικόνες συνδέονταν με τη δουλεία.

Διάβασε επίσης: H Gisele γίνεται κοκκινομάλλα και ποζάρει αγνώριστη στο εξώφυλλο της Vogue

Η φωτογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα post του Instagram, που διαγράφηκε τώρα, από τον Βραζιλιάνο δημοσιογράφο Fabio Bernardo.

Η κριτική εντοπίζεται στο ότι τα ρούχα των μαύρων γυναικών ήταν παρόμοια με εκείνα που φορούσαν οι σκλάβες, ενώ ο θρόνος έμοιαζε με ένα cadeira de sinha - μια πολυθρόνα για τους αφέντες των σκλάβων.

Άλλες φωτογραφίες από το πάρτι, στο Salvador de Bahia στη βορειοανατολική Βραζιλία, δείχνουν παραδοσιακά ντυμένες μαύρες γυναίκες που καλωσόριζαν και συνόδευαν τους επισκέπτες.

Η παρουσιάστρια της τηλεόρασης Rita Batista δημοσίευσε την εικόνα του πάρτι με μια άλλη φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1860 και έδειχνε μια λευκή γυναίκα που κάθεται δίπλα σε δύο σκλάβες.

Διάβασε και αυτό: Amal Alamuddin: Γιατί εξόργισε τη Vogue και τον Tom Ford με το φόρεμα που φόρεσε στο Met Gala;

«Σκεφτείτε πόσο μπορείτε να πληγώσετε τους ανθρώπους, τις αναμνήσεις τους, τη δυσκολία του λαού τους, όταν επιλέγετε ένα θέμα για να "νοστιμέψετε" μια ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή σας», δήλωσε η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Elza Soares σε ένα post στο Instagram.

Η κ. Meirelles ζήτησε συγγνώμη σε μια - πλέον διαγραμμένη - δήλωση στο Instagram. Πρόσθεσε ότι τα γυναικεία ρούχα ήταν παραδοσιακή φορεσιά από την Bahia και η καρέκλα ήταν ένα απομεινάρι από την αφρο-βραζιλιάνικη λαϊκή θρησκεία candomblé.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε την παραίτησή της σε ένα νέο post.

«Στην ηλικία των 50 ετών, ήρθε η ώρα για δράση. Έχω ακούσει πολλά, πρέπει να ακούσω περισσότερα», δήλωσε.

Η Vogue εξέδωσε επίσης μια δημόσια απολογία για το περιστατικό, λέγοντας ότι « λυπάται βαθιά για το τι συνέβη και ελπίζει ότι η συζήτηση που θα δημιουργηθεί θα χρησιμεύσει ως μαθησιακή εμπειρία».

Διάβασε επίσης: Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Όταν είμαι καλά μέσα μου φαίνομαι και καλά έξω μου»

Το περιοδικό μόδας ανέφερε επίσης ότι θα σχηματίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανισότητα στον εκδοτικό χώρο.

Αυτό είναι το τρίτο φυλετικό συμβάν για το οποίο η Vogue έχει ζητήσει συγγνώμη αυτή τη χρονιά. Το περιοδικό κατηγορήθηκε τον Ιανουάριο ότι σε μια φωτογραφία μπέρδεψε τη δημοσιογράφο Noor Tagouri με την Πακιστανή ηθοποιό Νοοr Bukhari. Τον Φεβρουάριο, ξανά κατά λάθος, έγραψε λάθος ονόματα για δύο ηθοποιούς από την ταινία Crazy Rich Asians.